REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentui Rolandui Paksui atstovaujantys advokatai antradienį pareiškė nušalinimą Konstitucinio Teismo pirmininkui Egidijui Kūriui, dėl, advokatų teigimu, jo aktyvaus bendravimo su apkaltos jų klientui iniciatoriais. Tačiau Konstitucinis Teismas atmetė šį reikalavimą kaip nepagrįstą.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas antradienį pradėjo nagrinėti Seimo paklausimą, ar prezidento R. Pakso kai kurie konkretūs veiksmai prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui - Konstitucijai.

REKLAMA

Prezidento advokatas Gediminas Baublys, pabrėžęs, kad "analogiško teismo proceso nėra buvę" Lietuvos teisinėje praktikoje, teigė, jog būtent todėl būtina užtikrinti teismo nepriklausomumą ir nešališkumą.

"Teisėjo nepriklausomumas - ne privilegija, o pareiga, kad būtų užtikrintas teisingas teismas", - sakė advokatas.

Remdamasis pernykščiais straipsniais spaudoje, G. Baublys teigė, kad KT pirmininkas E. Kūris aktyviai bendrauja su Seimo pirmininko pavaduotoju, liberalcentristu Gintaru Steponavičiumi, kuris buvo kaltinimus R. Paksui nagrinėjusių parlamentinių komisijų narys ir yra vienas iš Seimo paskirtų kaltintojų apkaltos R. Paksui procese.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai KT nagrinėjant bylą dėl R. Pakso dekreto, kuriuo išimties tvarka buvo suteikta Lietuvos pilietybė prezidento rinkimų kampanijos finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui, prezidento advokatai panašiais motyvais reikalavo nušalinti E. Kūrį, tačiau KT atmetė jų prašymą.

Pagal įstatymą, Konstitucinio Teismo teisėjas nusišalina ar gali būti nušalintas nuo bylos nagrinėjimo, jeigu jis yra dalyvaujančių byloje asmenų giminaitis, kai svarstomi paklausimai personaliniais klausimais, arba kai jis yra viešai pareiškęs, kaip turi būti išspręsta Teisme nagrinėjama byla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Jokių kitų aplinkybių Konstitucinio Teismo įstatymas nenustato. Suinteresuoto asmens atstovai nepateikė jokio duomenų, kad teisėjas E. Kūris viešai būtų pareiškęs, kaip turi būti išspręsta byla dėl dekreto", - pernai pareiškė Konstitucinio Teismo teisėjai.

G. Baublys antradienį akcentavo, kad būtina vadovautis ne tik KT įstatymu, bet ir kitais teisės aktais, tarptautinėmis sutartimis ir konvencijomis, Teisėjų etikos kodeksu, kuris, be kita ko, numato, jog teisėjas privalo nepasiduoti politikų, valdžios institucijų ir visuomenės spaudimui.

REKLAMA

Prezidento advokatas teigė, kad E. Kūrio ir G. Steponavičiaus bendravimas nėra įstatymo pažeidimas, tačiau pažeidžia teisėjo etiką.

"Ar jums nekiltų abejonių dėl (E. Kūrio) nešališkumo? Man tokių abejonių kyla", - sakė advokatas.

Seimui byloje atstovaujantis parlamentaras Raimondas Šukys teismui teigė, kad E. Kūrio nušalinimo motyvai jau buvo nagrinėjami pernai, ir buvo teismo atmesti. Jis prašė pripažinti advokatų prašymą nepagrįstu ir jį atmesti.

Kad apsvarstytų advokatų prašymą dėl teisėjo E. Kūrio nušalinimo, Konstitucinis Teismas antradienio rytą padarė pertrauką.

Seimo Specialiosios tyrimo komisijos išvadose R. Paksas kaltinamas šešiais atvejais pažeidęs Konstituciją ir prezidento priesaiką.

Nuo Konstitucinio Teismo išvados priklausys apkaltos prezidentui rezultatas, dėl kurios parlamentarai planuoja balsuoti balandį.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų