REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dosniausias Rolando Pakso prezidentinės rinkimų kampanijos finansuotojas Jurijus Borisovas eina dirbti pas jį patarėju. Apie savo darbą nuo penktadienio visuomeniniu R.Pakso patarėju Rusijos pilietis J.Borisovas pranešė žurnalistams trečiadienį po apsilankymo Prezidentūroje. Jo žodžius pavirtino prezidento atstovė spaudai Jūratė Overlingienė.

REKLAMA
REKLAMA

Viena ryškiausių prezidentinio skandalo figūrų užsiims visuomeninių procesų analize ir prognozėmis prezidentui.

REKLAMA

Žurnalistų prie Prezidentūros apsuptas J.Borisovas teigė penktadienį ateisiantis į Prezidentūrą.

"Todėl kad aš darbe būsiu penktadienį Prezidentūroje. Dirbsiu. Patarėju. Visuomeniniu patarėju. (Užsiimsiu - BNS) situacijos visuomenėje analize, vystymosi prognozėmis", - teigė J.Borisovas.

"Mano užduotis sėdėti namuose, analizuoti, skaityti laikraščius, žiūrėti ir daryti prognozes", - sako darbą nupiešė J.Borisovas.

REKLAMA
REKLAMA

J.Borisovas teigė, kad prezidentas pats jį pakvietęs pokalbio, paklausęs, kaip gyvuoja bendrovė, kuri per rinkimų kampaniją padėjo, kaip jis pats gyvenąs. J.Borisovo vadovaujama sraigtasparnių remonto bendrovė "Avia Baltika" per rinkimų kampaniją R.Pakso rinkimų štabui paaukojo 1,2 mln. litų. Yra manančių, kad toji finansinė pagalba galėjo būti kur kas didesnė.

"(Prezidentas) uždavė krūvą klausimų ir norėjo sužinoti mano nuomonę", - teigė J.Borisovas.

Naujasis patarėjas neatsakinėjo į klausimus, kada prieš tai paskutinį kartą bendravo su prezidentu, motyvuodamas, kad tai yra asmeninis prezidento gyvenimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Borisovas teigė pažadėjęs padėti prezidentui dėl valstybės vystymosi, spręsti socialinius klausimus, įstojimo į ES klausimais.

Jis prisipažino, kad tam tikra prasme prezidento pasiūlymas jam buvo "siurprizas". J.Borisovas teigė, kad prezidentas jam atrodo "pavargęs".

"Padėsim, kad atrodytų geriau", - optimistiškai kalbėjo J.Borisovas.

J.Overlingienė teigė, kad J.Borisovas prezidentui padėjo patarimais per rinkimų kampaniją, todėl prezidentas mano, kad ir šioje situacijoje J.Borisovo patarimai bus naudingi.

Prezidentūros užsienio politikos grupės nariai BNS pareiškė, kad pasitvirtinus informacijai apie J.Borisovo paskyrimą, jie nedelsiant rašys atsistatydinimo pareiškimus.

REKLAMA

"Raginu Rolandą Paksą baigti tyčiotis iš Lietuvos žmonių ir tapšnoti", - BNS sakė opozicinės Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius.

"Kai tėvai vaikui ko nors neleidžia, jam gali kilti isterijos priepuolis ir jis gali pradėti trypti kojomis. Čia yra politinės isterijos priepuolis", - BNS sakė socialdemokratas Nikolajus Medvedevas.

"Atrodo, jog R.Paksas visiškai susipyko su įstatymais. Kaip jis gali paskirti savo patarėju ne Lietuvos pilietį? Manyčiau, jog tai yra prezidento agonija. Gal būt jis rengiasi atsistatydinti, todėl jam nusispjauti į įstatymus", - BNS sakė parlamentinio Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Aloyzas Sakalas.

REKLAMA

"Tai įrodymas, kad Rolandas Paksas sėdi Borisovo kišenėje. R.Paksui visiškai nusispjauti į Lietuvos žmonių nuomonę ir tarptautinę reakciją. Nenustebčiau, jeigu Pakso patarėju netrukus taptų Aksentjevas-Kikališvilis", - į žinią apie J.Borisovo paskyrimą reagavo opozicinės Liberalų ir centro frakcijos Seime seniūnas Eligijus Masiulis.

"Tai spjūvis valstybei į veidą. Ne kartą kalbėta, kad aukščiausias valstybės pareigas užimančio žmogaus asmeninė problema virto valstybės problema. Rolandas Paksas nesupranta, kad tą problemą reikia spręsti, o ne eskaluoti. Pernai Konstitucinio Teismo padaryta išvada, kad Paksas, suteikdamas pilietybę Borisovui, vadovavosi asmeniniais, o ne valstybės interesais, skamba vis aktualiau. Taip pat ir klausimas, ar kalbame ne apie tėvynės išdavystę, skamba vis aktualiau", - BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius, politologas Raimundas Lopata.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anzoris Aksentjevas-Kikališvilis yra prieštaringos reputacijos Rusijos verslininkas, siejamas su Rusijos ir tarptautine mafija.

Rusijos pilietis J.Borisovas šių metų pradžioje neteko Lietuvos pilietybės ir dabar bylinėjasi dėl teisės pasilikti Lietuvoje. Valstybės saugumo departamentas yra pasiūlęs įtraukti jį į nepageidaujamų Lietuvoje asmenų sąrašą.

J.Borisovo atžvilgiu dabar atliekami du ikiteisminiai tyrimai - dėl grasinimų prezidentui R.Paksui ir dėl prekybos strateginės paskirties prekėmis su terorizmą remiančiomis valstybėmis.

REKLAMA

Byloje dėl grasinimų prezidentui J.Borisovui yra pateikti įtarimai, paskirta kardomoji priemonė - atimti pasai - Rusijos piliečio ir tuo metu dar turėtas Lietuvos piliečio pasas. Generalinė prokuratūra yra uždraudusi J.Borisovui bendrauti su R.Paksu.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka BNS sakė, kad prokuratūra gali svarstyti galimybę dėl kardomosios priemonės sugriežtinimo.

"Nebūtinai griežčiausią - suėmimą, bet mes pažiūrėsim", - sakė A.Kliunka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų