REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, apsvarstęs Specialiųjų tyrimų tarnybos ataskaitą dėl žemės sklypų dalybų, savo išvadoje nusprendė, kad galima atsakomybė už žemės grobstymą krinta ir Seimo nariams. "Jei man pritaiko įstatymą, kad gavau žemę pagal ketvirtą eilę, o turėjau gauti pagal dešimtą, tai reiškia, kad aš taip pat pažeidžiau įstatymą", - po posėdžio pirmadienį sakė komiteto pirmininkas Aloyzas Sakalas.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš keletą savaičių Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, gavęs STT pažymą apie nuosavybės teisių į žemę, mišką ir vandens telkinius atkūrimą bei leidimų įsigyti žemės sklypus valstybės politikams teisėtumą, apsidžiaugė, jog pažyma išsklaidė įtarimus, kad ir parlamente yra žemės grobstytojų.

REKLAMA

"Dabar galime aiškiai pasakyti, kad visi Seimo nariams mesti kaltinimai dėl žemės grobimo nepasitvirtino, nes kalbama tik apie galimybę, jog įstatymus pažeidė asmenys, kurie tvarkė dokumentus, susijusius su Seimo narių žemės sklypais", - tuomet sakė Seimo pirmininkas.

Pasak A. Sakalo, "išaiškėjo tokie dalykai, kad dalis aukštų valdininkų ir Seimo narių, kurie turėjo gauti nuosavybės teises į žemę dešimtoje eilėje, staiga buvo perkelti į ketvirtą eilę".

REKLAMA
REKLAMA

"Jie bus baudžiami pagal administracinę atsakomybę", - pažymėjo A. Sakalas.

Seimas nusprendė pavesti Seimo Antikorupcijos, Etikos ir procedūrų komisijoms, Teisės ir teisėtvarkos bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetams per dvi savaites įvertinti STT ataskaitą ir pateikti savo išvadas Seimui.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas praėjusią savaitę savo išvadoje kritiškai įvertino STT atliktą žemės sklypų dalybų tyrimą ir pasiūlė efektyviau organizuoti savo veiklą bei griežtai laikytis įstatymų.

STT nenustatė, kad politikai ar jų artimieji būtų asmeniškai pažeidę įstatymus ar darę neteisėtą įtaką žemėtvarkininkams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau STT nustatė 17 atvejų, kai nuosavybės teisės galėjo būti atkurtos ar sklypai leisti įsigyti pažeidžiant įstatymus ir dėl jų yra kreiptasi į Generalinę prokuratūrą.

STT nustatė, kad nuosavybės teisės atkurtos ar sklypai suteikti pažeidžiant įstatymus dabartinės kadencijos Seimo nariams socialdemokratams Vytautui Einoriui, Broniui Bradauskui, Mykolui Pronckui, Edvardui Karečkai bei jo žmonai Elenai Karečkienei, taip pat socialdemokrato Visvaldo Nekrašo žmonai Irenai Nekrašienei, konservatoriaus Vytauto Landsbergio žmonai Gražinai Landsbergienei bei liberaldemokrato Algimanto Matulevičiaus žmonai Gražinai Matulevičienei.

REKLAMA

Pažeidžiant įstatymus sklypai suteikti 1996-2000 metų kadencijos Seimo nariams Arimantui Raškiniui, Sigitui Kakčiui, Romualdui Ozolui, Rimvydui Survilai, Vytautui Cinauskui bei jo žmonai Elvyrai Cinauskienei, taip pat 1996-2000 metų Vyriausybės nariams Juozui Nekrošiui, Edvardui Makeliui ir Vyriausybės nario Imanto Lazdinio žmonai Virginijai Lazdinienei.

STT nenustatė, kad būtų padaryta pažeidimų grąžinant nuosavybės teises ar leidžiant įsigyti žemės sklypus dabartinės Vyriausybės nariams ar jų artimiesiems.

STT medžiagą apie šiuos pažeidimus perdavė Generalinei prokuratūrai, kad ši, gindama viešuosius interesus, imtųsi priemonių, kad priimti sprendimai dėl nuosavybės teisių atkūrimo ir jų pagrindu sudaryti sandoriai minėtiems asmenims įstatymų nustatyta tvarka būtų panaikinti.

REKLAMA

STT taip pat nustatė, kad atkuriant nuosavybės teises M. Pronckui, I. Nekrašienei bei E. Karečkienei įstatymai buvo šiurkščiai pažeisti. Dėl šių pažeidimų STT pradėjo ikiteisminius tyrimus.

STT taip pat nustatė, kad Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos narys Valerijus Tretjakovas galimai sukėlė interesų konfliktą, atstovaudamas atkuriant nuosavybės teises į žemę asmenims, iš kurių vėliau pats įsigijo grąžintą žemę. Tokiu būdu parlamentaras įsigijo visą žemę aplink Variekos ežerą.

STT nuomone, atstovaudamas minėtiems asmenims V. Tretjakovas "galimai nevengė interesų konflikto", bet pasiūlė tai vertinti Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Paulauskas žurnalistams yra patvirtinęs, kad NS frakcija ketina kreiptis dėl V. Tretjakovo elgesio į Etikos ir procedūrų komisiją.

STT pranešė, kad per patikrinimą buvo nustatyta ir kelios dešimtys atvejų, kai valstybės politikams ir jų sutuoktiniams atkuriant nuosavybės teises į žemę arba leidžiant įsigyti sklypus žemėtvarkos specialistai pažeidė teisės aktus, bet šie pažeidimai "yra neesminiai ir atkuriant nuosavybės teises į žemę juridinių padarinių sukelti negali".

Informacija apie pažeidimus yra pateikta atitinkamų apskričių viršininkams, kad šie imtųsi drausminių priemonių prieš asmenis, padariusius pažeidimus.

Praėjusį mėnesį V. Junokas Seimo pirmininkui pateikė 45 esamos ir 45 buvusio Seimo kadencijos parlamentarų, kurių žemės įsigijimo aplinkybės yra tirtinos, pavardes, tačiau neleido jų viešinti, kol nebaigtas tyrimas.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų