REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gazoje per Izraelio armijos operaciją pirmadienį žuvo "Hamas" dvasinis lyderis šeichas Ahmedas Yassinas (Ahmedas Jasinas), o jo įkurtas radikaliųjų islamistų judėjimas paskelbė visuotinį karą su žydų valstybe. 67 metų šeichas, kuris buvo prikaustytas prie invalido vežimėlio, žuvo kartu su dar septyniais palestiniečiais, kai iš sraigtasparnių buvo paleistos trys raketos.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu jis važiavo iš mečetės miesto Sabros rajone, sakė liudininkai ir saugumo šaltiniai.

REKLAMA

Tarp žuvusiųjų yra du jo asmens sargybiniai ir žentas, sakė šaltiniai Gazos Šifos ligoninėje.

30 metų Salahas Amudi (Salahas Amudis) pasakojo, kad kartu su greitosios medicinos pagalbos darbuotoja paėmė A. Yassino palaikus ir plastikiniame maiše nuvežė juos į šią ligoninę.

"Aš taip pat meldžiausi toje mečetėje. Išeidamas išgirdau pirmąją raketą, o paskui - antrąją ir trečiąją, - sakė jis, vis dar negalėdamas atsigauti. - Buvo bjauru, nežinojome, ką daryti. Manėme, kad jie (Izraelio armija) smogs dar kartą".

REKLAMA
REKLAMA

Per sprogimą A. Yassino galva buvo perplėšta pusiau, ištiško jo smegenys, sakė medikai ir jo kūną matę korespondentai.

Po dviejų savižudžių išpuolio Izraelio pietuose esančiame Ašdodo uostamiestyje, kuris buvo įvykdytas praėjusią savaitę ir už kurį atsakomybę prisiėmė "Hamas" ir "Al Aksos kankinių brigados", Izraelis neslėpė ketinąs eliminuoti "Hamas" vadovybę.

Gynybos ministro pavaduotojas Zeevas Boimas sakė, kad A. Yassinas nusipelnė mirties dėl šimtų izraeliečių, žuvusių per išpuolius nuo palestiniečių sukilimo pradžios 2000 metų rugsėjį. Tai buvo pirmasis Izraelio komentaras apie šią ataką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Šeichas Yassinas nusipelnė mirti dėl visų tų "Hamas" teroro išpuolių", - visuomeniniam radijui sakė jis.

A. Yassinas yra aukščiausio rango figūra, kurią Izraelio pajėgos nukovė nuo intifados pradžios. Pirmasis mėginimas jį sunaikinti 2003 metų rugsėjo 6-ąją buvo nesėkmingas.

Patvirtindama jo žūtį Izraelio armijos atstovė majorė Sharon Feingold (Šaron Feingold) sakė, kad A. Yassinas buvo "atsakingas už daugybę teroro išpuolių, per kuriuos žuvo daug civilių žmonių, tiek izraeliečių, tiek užsieniečių".

REKLAMA

Po šios atakos į Gazos gatves išėjo tūkstančiai palestiniečių, kurie patraukė prie A. Yassino namų. Daug kas degino padangas, todėl dangų užtemdė tiršti juodi dūmai.

Vakarų Krante į miestų gatves išėjo dešimtys tūkstančių žmonių.

"Hamas" karinis sparnas "Izz ad Deeno al Qassamo (Izadino Kasamo) brigados" po savo šeicho žūties iškart pradėjo grasinti atsakomaisiais veiksmais.

"Mes, "Izz ad Deeno al Qassamo" lyderiai, nusprendėme iškart imtis atsakomųjų veiksmų kaip žemės drebėjimas, kuris smogs visur, kad sunaikintų sionistus", - sakoma jų pareiškime, kuriame priduriama, kad atsakas bus "netikėtas".

REKLAMA

"Al Aksos kankinių brigados" savo ruožtu irgi nurodė, kad keršijant bus taikomasi į "tūkstančius" izraeliečių, pirmiausia į gynybos ministrą Shaulą Mofazą (Šaulą Mofazą).

Tuo tarpu "Hamas" aukšto rango lyderis Abdul Azizas al Rantissi (Abdul Azizas Rantisis) pareiškė, kad karas su Izraeliu prasidėjo.

"Nuo šiol prasideda atviras karas su tais žmogžudžiais, nusikaltėliais ir teroristais", - sakė A. A. al Rantissi stovėdamas vienoje Gazos miesto gatvėje, kur šimtai jo šalininkų skandavo šūkius, raginančius pradėti džihadą - šventąjį karą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Jie žino, kad jis prasidėjo, nebus jokio keršto, tai atviras karas", - sakė jis anglų kalba ir perspėjo izraeliečius, kad jie nesidžiaugs taika.

"Palestinoje sionistai ir žydai nebus saugūs", - pareiškė A. A. al Rantissi.

Izraelio visuomeninis radijas pranešė, kad premjeras Arielis Sharonas (Arielis Šaronas) ne tik leido pašalinti A. Yassiną, bet ir pats asmeniškai kuravo pasirengimą atakai.

"Šiuo nusikaltimu niekingasis Sharonas siekė nužudyti palestiniečių liaudies teises į tėvynę, šventąsias vietas ir (pabėgėlių) sugrįžimą, - teigė A. A. al Rantissi. - Tačiau sakau Sharonui ir kitiems sionistinių gaujų lyderiams, kad jiems nepavyks".

REKLAMA

A. A. al Rantissi pasmerkė tai, ką vadino "karu su islamu" Palestinoje ir Irake ir paragino musulmonus "pabusti iš miego, vėl pradėti mąstyti ir padaryti taip, kad žemė po sionistų kojomis drebėtų".

Palestiniečių derybininkas Saebas Erakatas (Saibas Erakatas) perspėjo, kad šeicho A. Yassino, su Izraelio okupacija kovojančios "Hamas" įkūrėjo, mirtis tik dar labiau paskatins smurtą.

"Griežtai smerkiu šį Izraelio pajėgų padarytą niekingą nusikaltimą, - "Al Arabiya" sakė S. Erakatas. - Tokiu būdu Izraelio vyriausybė pasirinko (smurto) eskalavimo ir konfrontacijos kelią". Jis pareikalavo, kad palestiniečius gintų tarptautinė bendrija.

S. Erakatas sakė, kad per izraeliečių atakas nuo kovo pradžios kaip "kankiniai" žuvo 64 palestiniečiai.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų