REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Operatyvinę medžiagą prezidentui Rolandui Paksui atidavęs ir už tai Valstybės saugumo departamento (VSD) Alytaus padalinio vadovo pareigų netekęs Albertas Sereika pasiprašė priimamas į darbą Prezidentūroje.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Romualdas Algirdas Senovaitis žurnalistams patvirtinimo, kad A.Sereika penktadienį lankėsi Prezidentūroje "įdarbinimo" klausimais.

REKLAMA

R. A. Senovaitis teigė kol kas nežinantis, kada buvęs VSD pareigūnas pradės darbą - nuo penktadienio ar pirmadienio. A.Sereika, anot patarėjo, dirbs analitinį darbą, bus ekspertas.

"Mes jį žinome kaip pakankamai kvalifikuotą specialistą", - tvirtino R. A. Senovaitis.

A. Sereikos veiksmus perduodant operatyvinę alkoholio bendrovės "Alita" privatizavimo bylą R. Paksui be VSD vadovybės leidimo VSD paprašė įvertinti prokurorų.

REKLAMA
REKLAMA

Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius penktadienį sakė, kad sprendimas dėl A. Sereikos veiksmų ikiteisminio tyrimo kol kas nepriimtas.

Anot A. Klimavičiaus, VSD perdavė Generalinei prokuratūrai tarnybinio patikrinimo medžiagą, tačiau pagal ją jis tik galintis konstatuoti, kad A. Sereika viršijo tarnybinius įgaliojimus, o ar jam teks baudžiamoji atsakomybė, kol kas negalintis spręsti, nes iš prezidento negavo operatyvinės medžiagos, paimtos iš VSD padalinio Alytuje.

Generalinio prokuroro teigimu, spręsti, ar kils baudžiamoji atsakomybė, bus galima įvertinus padarytą žalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį antradienį VSD kolegijos siūlymu departamento vadovo pavaduotojas Arvydas Pocius pasirašė sprendimą atleisti A. Sereiką iš darbo.

Kolegija pasiūlė jį pašalinti už pareigūno vardo žeminimą ir VSD statuto pažeidimą. A. Sereika prieš dvi savaites neteisėtai perdavė prezidentui Rolandui Paksui slaptą operatyvinę bylą dėl alkoholio bendrovės "Alita" privatizavimo.

VSD tarnybinio tyrimo metu nustatė, kad buvo pažeisti tiek Lietuvos įstatymai, tiek kiti teisės aktai, reglamentuojantys darbo su slapta informacija taisykles bei instrukcijas.

REKLAMA

A. Sereika savo poelgį motyvavo tuo, kad Prezidento tiesioginį paliepimą jis laikęs svarbesniu už įstatymus ir nustatytas darbo taisykles.

Prezidentas teigia pageidavęs gauti šią bylą, nes turėjo įtarimų, kad VSD galėjo klastoti dokumentus. VSD šiuos įtarimus kategoriškai paneigė.

Šią savaitę prezidentas pareiškė "artimiausiu metu" perduosiantis bylą Generalinei prokuratūrai, tačiau A. Klimavičius teigė kol kas dar negavęs.

VSD atstovų teigimu, "Alitos" byloje yra minimi kai kurie prezidento aplinkos žmonės.

Pirmadienį Seimas pradėjo apkaltos prezidentui procesą dėl kaltinimų šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką. Konstituciniam Teismui patvirtinus kaltinimus R. Paksui, jam gresia nušalinimas nuo pareigų.

Be kita ko, prezidentas kaltinamas daręs neteisėtą įtaką privačioms bendrovėms ir privatiems asmenims jų turtiniuose santykiuose.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų