REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmąsyk pasklaidžius ateinančios savaitės programą tarsi koks nusivylimas apėmė: kaip įtikinamai rekomenduoti, kai tau pačiam niekas ne prie širdies. Bet, įsiskaičius įdėmiau, atgyja prisiminimai, kartais ir visai malonūs.

REKLAMA
REKLAMA

Savaitgalio chaosas

Per savaitgalį daugiausia kino komedijų ir dabartiniame gyvenime tai turbūt logiška - gal bent viena kuri privers užsimiršti. Kad jos būtų labai originalios, pasakyti negali, užtat kone visur dirba puikūs aktoriai.

REKLAMA

Štai prancūzų “Vaniliniai braškiniai ledai” (TV4, šeštadienį, kovo 20 d., 14.15 val., ir pirmadienį, kovo 22 d., 9.50 val.) prabyla apie šeimos krizę. Toks motyvas, tarsi jis būtų linksmiausias gyvenime, šią savaitę pasigirs dar ne vieną kartą. Tačiau pasidžiaugti žinomų aktorių (anaiptol ne vien komikų, o puikių universalų) Pierre’o Arditi ir Sabine Azema meistryste - tikrai malonu.

Panelė (Piper Perabo), iš provincijos atvykstanti į didmiestį, kad visus nustebintų savo dainomis ir pati nustembanti, kad didmiestis domisi tik jos kūno formomis, - irgi visai nenauja situacija. Bet gana nauja (2000) amerikinė komedija “Pašėlusios kojotės” (TV3, šeštadienį, 20.15 val.) mušė visus pasisekimo rekordus - vadinasi, tokie filmai kažkam irgi reikalingi. Kaip neskoninga italų komedija “Širdies draugas” (LTV, šeštadienį, 22.00 val.): gal kam bus įdomu pasižiūrėti į čekę Evą Herzigovą, šiuo metu jau prisikapsčiusią ir iki Holivudo. Kaip ir “Nuotaka iš Rusijos” (LNK, sekmadienį, kovo 21 d., 20.15 val.), kurioje Nicole Kidman pasirodo tegul nelabai įtikinančia rusaite, paskui save į JAV atsitempiančią dar ir banditų “bagažą”. Ne, elektroninis paštas netinka vedybiniams interesams, o tai dar ne tokių virusų prikabins...

REKLAMA
REKLAMA

Dvi specifiškai linksmas angliško humoro juostas rodo kanalas “TV1000”. Žymiojo ukmergiškio Mike’o Leigh “Topsy Turvy” arba “Aukštyn kojom” (sekmadienį, 19.00 val.), piešdamas senojo muzikinio teatro intrigas, naudoja gražiai geliančią intonaciją. Savaip Šekspyro dešimtis kartų ekranizuotą “Dvyliktąją naktį” (sekmadienį, 16.40 val., ir kitądien, 11.10 val.) naujai perskaito įdomūs aktoriai Helena Bohnam Carter (klasikinė, bet ir kitokia Olivija), Benas Kingsley, Nigelis Hawthorne’as.

Staiga šiame linksmame ar tik imituojančiame linksmybę fone ima ir išlenda kokia kvaila melodrama - pavyzdžiui, “Laikas šokti” (kabelinės televizijos, sekmadienį, 21.00 val.), labai rimtai įrodinėjanti, kad net balerina gali susirgti vėžiu. Arba pakartojamos kokios dramos - sunkiai apčiuopiamų psichologinių motyvų korėjiečių vunderkindo Kim Ki-duko “Blogas vaikinas” (“RenTV”, sekmadienį, 23.00 val.), kuriame tas pavadinimo herojus nuosekliai verčia padorią (oi, negi tikrai?) studentę tapti prostitute. Rusų dabar matomo - nes kabelinės televizijos maišo kanalus kaip kortų malką - “NTV Mir” ekrane ankstyvą rytą kažkodėl iššaunama garsi gruzinų antistalininė kino metafora - Tengizo Abuladzės “Atgaila” (šeštadienį, 7.30 val.), į kurią jos premjeros metais kaip reikiant ir neįsižiūrėjom, nes buvom labiau užimti savąja atkuriama nepriklausomybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TV4 kanalas mėgsta vadinti klasika viską, kas sukurta truputėlį anksčiau. Bet šį kartą nemeluoja ir jis: Keno Hannamo filmas “Sekmadienis taip toli” (šeštadienį, 12.30 val., ir trečiadienį, kovo 24 d., 9.50 val.), kurtas 1975 metais, iš tiesų buvo ir liko vienu ryškiausiu Australijos “naujosios bangos” kūrinių, gražiai apdainuojančiu vyrišką solidarumą, o reklamoje žaidžiantis ekrane tiksliai perteikiamu provinciališku ilgesiu: “Penktadienį - pervargę, šeštadienį - persigėrę, sekmadienis - taip toli...”

REKLAMA

Keturios darbo dienos

Pirmadienis gali jus suintriguoti viena pirmųjų juostų šiandien jau ilgoje kūrinių apie atminties praradimą sekoje. Tai 2000-ųjų “Memento” (kabelinės televizijos, 21.00 val.), kur traumuotas Gay Pierce’as net ant savojo kūno dalių užsirašinėja, ką prisiminęs. Iš originalesniųjų amerikinių trilerių. O ir Carrie-Anne Moss įdomu pamatyti kitame, ne vien “Matricos” Triniti vaidmenyje.

Antradienį TV3 tęsia gangsterinę Sergio Leone sagą “Kartą Amerikoje” (23.05 val.), kurią jau pakankamai liaupsinau praeitoje apžvalgoje (http://www.omni.lt/index.php?base/z_155029).

REKLAMA

Trečiadienį, kovo 24 d., iš šeimos krizių bei skyrybų temos juokiasi jau nebe prancūzai, o amerikiečiai. Ir šiuo atveju netaktiškumą kažkaip prislopina puikūs aktoriai: Gene’as Hackmanas, Anne-Margaret, Ellen Burstyn. Neblogą melodramą tema “mergaitė ieško tėvo” siūlo rusų “RenTV”. Filmas vadinasi “Eliza” (19.00 val. ir kitądien, 8.50 val.), o Vanessos Paradis bei Gerard’o Depardieu nuoširdus duetas vėlgi verčia pamiršti scenarijaus “baltas siūles”. Ak, tie aktoriai, - jiems kaip šunims reikėtų kabinti medalius, tik ne už žmonių, o už filmų gelbėjimą!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar trečiadienį - gero naujo prancūzų detektyvo “Skaityk iš lūpų” (TV4, 21.20 val.) premjera. Tiesa, programose jūs rasite beveidį pavadinimą “Mano lūpomis”, kuris nesuteiks, kitaip nei originalas, nė menkiausios užuominos apie tai, kad herojė - apykurtė, moka skaityti iš lūpų. Tą lietuviškąjį variantą taip ir norisi grafomaniškai pratęsti - na, pavyzdžiui, “mano lūpomis tiesa byloja...” ar kaip nors dar gražiau. Ne, prancūzai dalykiškesni, jie, galbūt ir pasisėmę išeities situaciją iš ruso Valerijaus Todorovskio “Kurčiųjų šalies”, net žiaurokai, bet įdomiai suduria kaktomis du charakterius: šiuolaikinę sekretorę (Emmanuelle Devos, jau kažkur premijuota už šį vaidmenį) ir pradedantį banditėlį (Vincent’as Casselis), laiko ir juos, ir mus nuolatinėje įtampoje.

REKLAMA

Ketvirtadienis imponuoja dar beprotiška tuomet visai jauno, o šiandien pasukusio į pagrindinę srovę prancūzų režisieriaus Francois Ozono kino metafora “Kriminaliniai meilužiai” (LNK, 22.35 val.). Bet ją, panašu, visi matė kino teatruose.

Turtingesnis penktadienis

Natūralu, kad kaip tik šią savaitės dieną, kai, anot minėtų australų (o nereikia nė australų, patys tai gerai žinome), visi baisiausiai pervargę, programų sudarinėtojai įsivaizduoja žmogų, nebeturintį niekam jėgų, kaip tik susmukti prie televizoriaus dėžės. Tad ir iš repertuaro jau galima rinktis.

REKLAMA

Komedijos? Prašom: nuo karinės prancūziškos “Operacija “Konservai” (“RenTV”, 15.40 val.) - iki amerikinių. Warreno Beatty (jis ir vaidina) “Bulvortas” (TV3, 22.30 val.) ironizuoja senato žmones ir jų netikėtas permainas. Storas geraširdis amerikiečių chamas (Johnas Goodmanas) irgi nesitikėjo, kad taps Anglijos sosto paveldėtoju ir vadinsis “Karalius Ralfas” (TV3, 20.30 val.).

Lietuvai visai aktualią kriminalinę lenkų komediją “Vaikinai neverkia” rodo nacionalinė televizija (21.00 val.). Čia - ir elitas, ir juo svajojantis tapti, ir karjerą įvairiais būdais darančios šiuolaikinės gražuolės, ir gangsteriai idiotai bei gangsteriai snobai (pastarąjį vaidina vienas populiariausių lenkų aktorių ir Vilniuje viešėjęs Cezary Pazura). Iš, regis, girdėtų, matytų skečų susiklosto visai linksmas vientisas reginys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau greta visų šių linksmybių per TVP1 “Kinomano abėcėlėje” išnyra klasikinis modernistinis Jeano Cocteau kūrinys “Orfėjas” (13.50 val.), kuriame vaikščiojama šen ten pro... veidrodį, o su jaunu gražuoliu Jeanu Marais-Orfėju keistai ginčijasi pati Mirtis - puiki ispanų tragikė, Prancūzijoje dirbusi Maria Casares.

Kruvinas iltis demonstruoja paprastai šypsena nuginkluojantis Tomas Cruise’as - tai jau kone kultinis “Interviu su vampyru” (LNK, 22.40 val.). Kadangi Cruise’o partneriu ir bendraminčiu filme pasirodo Bradas Pittas, tai leido kritikai pragysti apie homoseksualinį (?) juostos atspalvį. Tebūnie, bet įdomu: britų režisierius Neilas Jordanas nuobodžių filmų nekuria.

REKLAMA

Gera stilinga fantastika - australo Alexo Proyaso Amerikoje pastatytas “Tamsos miestas” (LNK, 1.00 val.). Čia, kaip ir “Memento”, yra nesusipratimų su atmintimi, identiškumu, tačiau pirmiausia atmintyje lieka įspūdingas vaizdinis, architektūrinis sufantazuoto miesto prisiminimas.

Retrospektyva

Sekmadienį, kovo 21 d., 20.00 val. (ir trečiadienį, kovo 24 d., 14.25 val.) LTV-2 Retrospektyvoje - Arūno Žebriūno 1967 metais pagal Antoine’o de Saint Exupery filosofinę pasaką pastatytas “Mažasis princas”. Šiandien tai turbūt atrodys keistokai - tikros dykumos ir naivoka planetų butaforija, dailus berniukas, nelabai suprantantis jo tariamą tekstą, ir mūsų aktorystės metras Donatas Banionis, pasirodantis net keliuose apibendrinto pobūdžio vaidmenyse, gruzinas Otaras Koberidzė, kuriantis Lakūną - gal patį Exupery, gyvenime juk ne vien rašiusį, o žuvusį oro mūšyje. Bet traukia pamatyti labai, tegul filmas ir pasirodys naivokas. Kokie buvo užmojai!

REKLAMA

Tarp lietuviškų senesniųjų dokumentinių filmų šį antradienį (aišku, vėl LTV-2, 21.00 val.) - šilti ir juokingi Romo Poškaičio “Margionių teatrai” (1978), ironiška, vaidybos elementus naudojusi Edmundo Zubavičiaus juosta apie civilinės gynybos kuriozą “Mums nebaisūs jokie priešai” (1978). Taigi ir anuo buvusiu po “atšilimo” laiku mūsų dokumentininkai sugebėdavo sumaniai išsisukinėti nuo temų, kurias jiems brukdavo “partija ir vyriausybė”.

[email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų