REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Valstybės saugumo departamento Alytaus padalinio pagrobtoje "Alitos" privatizavimo operatyvinėje medžiagoje prezidentas Rolandas Paksas gali aptikti artimo bendražygio Gintaro Šurkaus veiklos pėdsakų, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

REKLAMA
REKLAMA

Su prezidento patarėju siejama įmonė praėjusių metų vasaros pabaigoje išsirūpino beveik milijono litų paskolą.

REKLAMA

G.Šurkaus gyvenimo draugės Jolantos Šuopytės vadovaujamas viešbutis "Nemunas Park" gavo paskolą iš Šiaulių banko.

Pinigai iš banko buvo pervesti maždaug tuo metu, kai baigėsi bendrovės "Alita" privatizavimo konkursas.

Šio banko akcininkas yra bendrovės "Alita" generalinis direktorius Vytautas Junevičius.

Iki praėjusių metų lapkričio 11-osios jis buvo ir Šiaulių banko tarybos narys.

V.Junevičiaus vadovaujamas konsorciumas pernai vykusiame "Alitos" privatizavimo konkurse užėmė tik ketvirtąją vietą, tačiau vėliau sugebėjo aplenkti visus savo konkurentus ir tapti gamyklos šeimininku.

REKLAMA
REKLAMA

Privatizavimą stebėjusių pareigūnų įsitikinimu, dėl "Alitos" bendrovės atkakliai kovėsi ne tik konkurentai. Į kovą buvo įsitraukę ir artimi prezidentui žmonės.

R.Pakso nurodymu iš VSD neteisėtai perimtoje operatyvinėje byloje figūruoja kai kurie Liberalų demokratų partijos veikėjai.

Slaptose pažymose yra minimas šios partijos lyderis Valentinas Mazuronis, Seimo Liberaldemokratų frakcijos nariai Henrikas Žukauskas, Dailis Barakauskas.

Tai praėjusią savaitę patvirtino ir prezidentui bylą į Vilnių atvežęs VSD Alytaus padalinio vadovas Albertas Sereika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dienraščio teigimu, prezidentą ir jo aplinką ypač domina šių politikų telefono pokalbių išklotinės. Šaltinių teigimu, iš jų matyti, kaip politikai riejasi dėl pinigų už tarpininkavimą privatizuojant "Alitos" gamyklą.

Liberaldemokratų ginčai dėl pinigų bei aktyvūs V.Junevičiaus bandymai pakreipti "Alitos" privatizavimą sau naudinga linkme sutapo su banko paskolos suteikimu viešbučiui, kurio akcijų turi ir G.Šurkus.

Ant Nemuno kranto pastatytam moderniam, tačiau nuostolingai dirbančiam viešbučiui vadovauja G.Šurkaus draugė ir jo vaiko motina J.Šuopytė.

REKLAMA

Kontrolinis šios įmonės akcijų paketas priklauso vokiečių verslininkui Gotliebui Blenkui.

Praėjusių metų vasaros pabaigoje Šiaulių banko Alytaus filialas viešbučio rekonstrukcijai itin palankiomis sąlygomis suteikė bemaž milijono litų paskolą.

Suteikdamas paskolą nepelningam viešbučiui bankas rizikavo. Neatmetama, jog prezidento patarėjo reikalai pasistūmėjo įsikišus V.Junevičiui.

"Alitos" vadovas "Lietuvos rytui" pripažino domėjęsis šia paskola. Tačiau jis tvirtino tai daręs tuomet, kai sulaukė klausimų, ar banko paskola nėra užslėptas kyšis prezidento aplinkai. V.Junevičius neatskleidė, kas jo klausinėjo apie šią paskolą.

REKLAMA

Anot "Alitos" vadovo, visus su paskola susijusius reikalus tvarkė Šiaulių banko Alytaus skyrius.

"Joks bankas neišduotų paskolos be garantijų. Visos paskolos tikrinamos Lietuvos banko ir jokiam filialui nebus leista daryti pažeidimų", - teigė vienas Šiaulių banko akcininkų V.Junevičius.

"Alitos" vadovas pripažino netiesiogiai dalyvavęs derybose dėl paskolos. Anot jo, jis tiktai stebėjo, kaip J.Šuopytė tarėsi su banko Alytaus filialo vadove Irena Vanagiene.

"Tai tikrai buvo ne pirmas susitikimas. Tuo metu jau rengtasi pasirašyti sutartį. Aš bendravau su G.Šurkumi, o moteriškės tuo metu dalykiškai kalbėjosi", - prisiminė V.Junevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslininkas neigė kalbas, jog G.Šurkus jį neva spaudęs suteikti paskolą.

"Tačiau jau dešimt metų jis mane smaugia savo oro balionų šventėmis", - sakė jis.

"Alita" dažnai remdavo G.Šurkaus rengiamas oro balionų šventes. Be to, bendrovė yra nupirkusi kelis karšto oro balionus.

Šiaulių banko Alytaus filialui vadovaujanti l.Vanagienė nenoriai pasakojo apie paskolos suteikimo viešbučiui aplinkybes.

Bankininkė tvirtino, jog bankui buvo pateiktas verslo planas. I.Vanagienės nuomone, projektas sėkmingai vykdomas, nors nėra iki galo baigtas.

REKLAMA

"Išties viešbutis dirba nepelningai, todėl ir reikėjo papildyti projektą", - teigė I.Vanagienė.

l.Vanagienė teigė, jog, be bankui įkeisto nekilnojamojo turto, kuris nepadengia visos iš banko gautos paskolos, dar yra kitų garantijų, bet jų neatskleidė.

G.Šurkus pripažino, kad yra kalbėjęs su V.Junevičiumi dėl paskolos viešbučiui.

"Aš jam norėjau pateikti argumentus, kad paskola yra saugi", - sakė G.Šurkus.

Prezidento patarėjas sakė, kad V.Junevičiaus dalyvavimas gaunant paskolą tikrai nepakenkė.

"Tačiau ir be V.Junevičiaus tą banko paskolą būtume gavę. Tiktai būtų užtrukę ilgiau". - aiškino G.Šurkus.

REKLAMA

Buvusiam Šiaulių banko tarybos nariui G.Šurkus išdėstė, kad G.Blenkas yra multimilijonierius, neturi vaikų, bet jo gyvenimo filosofija teisinga.

"Mudu pasikalbėjome kaip geri bičiuliai. Aš jam pasakiau, kad garantija yra G.Blenkas - jo požiūris į gyvenimą ir jo turtai, kurių jis neturi kur dėti", - dienraščiui sakė R.Pakso patarėjas.

Ar bankui pakanka teisingo G.Blenko požiūrio į gyvenimą? "Manau, kad būtų užtekę ir paprasčiausio pokalbio su V.Junevičiumi. Tai buvo dviejų draugų pokalbis, kurio būtų užtekę", - "Alitos" vadovo galia neabejojo prezidento patarėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G.Šurkus mielai samprotavo ir apie V.Junevičių.

Nors prezidento patarėjas teigė labai gerbiąs šį žmogų, jis mano, kad šis "Alitos" bendrovę pernai privatizavęs verslininkas yra tapęs sistemos auka.

"Sistema tokia, kad norėdamas daryti verslą žmogus neišvengiamai verčiamas nusikalsti", - teigė G.Šurkus.

Ar tai reiškia, kad V.Junevičius "Alitos" privatizavimo konkursą galėjo laimėti padarydamas nusikaltimą?

"Bus matyti. Aš tik manau, jog elgdamasis sąžiningai niekas niekada nieko mūsų šalyje neprivatizuotų", - samprotavo G.Šurkus.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų