REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį posėdžiavusi Valstybės saugumo departamento (VSD) kolegija pasiūlė iš pareigų atleisti šios specialiosios tarnybos Alytaus padalinio vadovą Albertą Sereiką, neteisėtai perdavusį prezidentui Rolandui Paksui slaptą operatyvinę bylą. "Jis bus atleistas", - BNS pranešė VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Kad A. Sereika tikriausiai neteks pareigų, pirmadienį žurnalistams sakė ir šiuo metu atostogaujantis VSD vadovas Mečys Laurinkus.

REKLAMA

A. Sereika prieš dvi savaites, pažeisdamas pareigybines instrukcijas, operatyvinę medžiagą dėl alkoholio bendrovės "Alita" privatizavimo po asmeninio prezidento skambučio perdavė Prezidentūrai. Po šio neteisėto poelgio jis buvo laikinai nušalintas nuo pareigų.

VSD atliko tarnybinį tyrimą dėl neteisėto bendrovės "Alita" operatyvinės tyrimo bylos paėmimo iš VSD Alytaus skyriaus.

Pasak VSD pranešimo, per tarnybinį tyrimą nustatyta, kad buvo pažeisti tiek Lietuvos įstatymai, tiek kiti teisės aktai, reglamentuojantys darbo su slapta informacija taisykles bei instrukcijas. A. Sereika savo poelgį motyvavo tuo, kad prezidento tiesioginį paliepimą jis laikęs svarbesniu už įstatymus ir nustatytas darbo taisykles.

REKLAMA
REKLAMA

"A. Sereika buvo pareigūnas, asmeniškai atsakingas už šios bylos tvarkymą ir tyrimo byloje organizavimą. Paklaustas, ką konkrečiai neteisėto jis pastebėjęs šioje byloje, A. Sereika atsakė bendrais samprotavimais apie VSD kaip institucijos darbą. Faktų, liudijančių apie byloje esančių duomenų klastojimą, jis nepateikė. Į klausimą, kodėl dėl minėtos bylos į VSD vadovybę ar VSD kontroliuojančias institucijas jis nesikreipė anksčiau, pareigūnas taip pat negalėjo atsakyti. Tyrimo komisija savo ruožtu patikrino, ar šios bylos tyrimo eigoje nebuvo dokumentų klastojimo faktų, tačiau jokių pažeidimų ar neteisėtų veiksmų nenustatė", - rašoma VSD pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VSD pažymi, kad tyrimas dėl bendrovės "Alita" privatizavimo yra sutrikdytas, o pati byla perduota šiurkščiai pažeidžiant visus slaptosios raštvedybos reikalavimus. Dėl to yra iškilusi grėsmė įslaptintos informacijos neteisėtam atskleidimui.

VSD vadovybė mano, kad triukšmas, sukeltas "dėl dokumentų klastojimo" vengiant pateikti konkrečius faktus, yra dar vienas bandymas kompromituoti VSD kaip teisėsaugos institucijos veiklą, o A. Sereikos veiksmai, užuominos ir insinuacijos sietini su atskirų asmenų politiniu užsakymu ir savireklama.

REKLAMA

"VSD yra nepolitizuota institucija, veikianti griežtai pagal Lietuvos įstatymus ir Vyriausybės nutarimus, privalomus visiems Lietuvos gyventojams", - teigia VSD.

Tarnybinio tyrimo išvadas apsvarsčiusi VSD kolegija joms pritarė ir pasiūlė už pareigūno vardo žeminimą ir VSD statuto pažeidimą A. Sereiką atleisti iš darbo.

Kartu VSD kategoriškai neigia teiginius, neva VSD "galėjo falsifikuoti dokumentus".

"Tai niekuo nepagrįstas tyčinis prasimanymas. Labai gaila, kad šiems pramanams ir šmeižtui pretekstą suteikė ilgametis VSD darbuotojas, Alytaus skyriaus viršininkas A. Sereika", - apgailestauja VSD.

REKLAMA

Bendrovės "Alita" privatizavimo konkursą laimėjo ketvirtąją vietą užėmęs jos vadovų konsorciumas. Nugalėtoju jis tapo iš konkurso pasitraukus kitiems dalyviams.

Prezidentas siekį gauti operatyvinę bylą apeinant VSD vadovus aiškina tuo, kad turi informacijos apie neva nusikalstamą VSD veiklą privatizuojant alkoholio įmones. Saugumas tokius kaltinimus atmeta.

R. Paksas ankščiau yra pareiškęs, kad jei A. Sereika dėl savo poelgio neteks darbo, jis gaus geresnį.

Prezidentas žurnalistams taip pat teigė "artimiausiu metu" perduosiantis bylą Generalinei prokuratūrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas atsisakė atskleisti kokias nors medžiagoje minimas pavardes.

"Jei medžiaga slapta, matyt, ir pavardės turėtų būti neviešinamos", - pažymėjo R. Paksas.

Prezidentas teigė, kad operatyvinės bylos jam reikėjo dėl įtarimų, neva klastojami dokumentai.

"Mano klausimas yra buvo vienas - ar yra klastojami dokumentai, ar ne. Turiu pagrindo teigti, kad taip", - teigė R. Paksas, tačiau išsamesnių komentarų dėl savo spėliojimų nepateikė.

Pirmadienį po susitikimo su Seimo vadovu Artūru Paulausku žurnalistams generalinis prokuroras Antanas Klimavičius sakė, kad iš VSD padalinio Alytuje neteisėtai perimta operatyvinė byla šią savaitę galbūt bus perduota Generalinei prokuratūrai.

REKLAMA

Tuo tarpu prezidento Rolando Pakso patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Romualdas Algirdas Senovaitis BNS pirmadienį patvirtino kalbėjęs su generaliniu prokuroru apie galimybę perduoti bylą, tačiau pažymėjo, kad dėl įtemptos prezidento darbotvarkės tai gali įvykti ir kitą savaitę.

Pirmadienį Seimas pradėjo apkaltos prezidentui procesą dėl kaltinimų šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką. Tačiau pirmasis apkaltos proceso posėdis truko vos 13 minučių ir jame padaryta pertrauka, kol bus paskelbtos Konstitucinio Teismo išvados, ar prezidentas pažeidė pagrindinį įstatymą.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų