REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialliberalų frakcijos Seime seniūnas Alvydas Ramanauskas teigia, kad prezidento siūlymas pradėti apkaltą parlamento vadovui Artūrui Paulauskui yra prezidento institucijos "politinė agonija". Aloyzas Sakalas šią iniciatyvą vertina kaip tvarkos šalyje nebuvimo iliustraciją.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento Rolando Pakso siūlymas pradėti apkaltą parlamento vadovui Artūrui Paulauskui yra prezidento institucijos "politinė agonija" ir "teisinio nihilizmo pavyzdys", pareiškė Seimo Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcijos seniūnas Alvydas Ramanauskas.

REKLAMA

"Aš asmeniškai nematau tokio pagrindo (pradėti apkaltą A. Paulauskui - BNS), ir tas prezidento poelgis, mano požiūriu, yra teisinio nihilizmo pavyzdys", - sakė A. Ramanauskas žurnalistams antradienį po susitikimo su R. Paksu.

"Iki tol prezidentas neigė pačios komisijos veiklą ir jos sprendimų teisėtumą, o dabar pats prezidentas kreipėsi į Seimą pradėti apkaltą Seimo pirmininkui, naudojasi tomis pačiomis konstitucinėmis įstatyminėmis procedūromis", - stebėjosi valdančiosios NS parlamentaras. A. Paulauskas yra NS lyderis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot A. Ramanausko, "tai tam tikra prezidento institucijos politinė agonija".

R. Paksas nedavė parodymų Aloyzo Sakalo vadovautai Seimo specialiajai komisijai, tyrusiai grėsmes nacionaliniams saugumui. Taip pat prezidentas ignoravo ir Seimo apkaltos komisiją ir tik jos darbui artėjant į pabaigą pateikė paaiškinimus raštu.

A. Sakalas, komentuodamas prezidento siūlymą pradėti apkaltą Seimo vadovui, BNS sakė, kad "tokiu atsakomuoju žingsniu prezidentas visam pasauliui rodo, kad šalyje nėra tvarkos".

Frakcijų atstovų pasitarime su Seimo pirmininku, kai, anot prezidento, A. Paulauskas paviešino jiems slaptą VSD pažymą, dalyvavęs A. Sakalas pažymėjo, kad Seimo pirmininkas parlamentarų su pažyma "nesupažindino".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu minėtame susitikime taip pat dalyvavęs proprezidentinės liberaldemokratų frakcijos seniūnas Henrikas Žukauskas antradienį palaikė prezidento poziciją ir BNS tvirtino, kad "Seimo vadovas minėto susitikimo metu pažymą paviešino".

"Manau, kad įstatymai yra vienodi visiems. Jei Seimo pirmininkas pažeidė juos, jis turi atsakyti", - sakė jis.

Prezidento R. Pakso siūlymas inicijuoti apkaltą Seimo pirmininkui, Liberalų ir centro sąjungos pirmininko Artūro Zuoko manymu, rodo, kad šalies vadovas artėjant balsavimui Seime dėl jo atstatydinimo imasi desperatiškų veiksmų, kurie dar labiau padidins chaosą ir susiskaldymą valstybėje.

REKLAMA

Tai rašoma antradienį išplatintame liberalcentristų pareiškime.

Jame A. Zuokas pažymi, kad jeigu Seime bus sudaryta apkaltos komisija Seimo pirmininkui, Liberalų ir centro sąjunga į ją tikriausiai deleguos savo atstovus. "Tiesa bet kuriuo atveju turi būti surasta", - rašoma pareiškime.

Opozicinės Tėvynės sąjungos (TS) - konservatorių frakcijos pirmininkas Andrius Kubilius prezidento veiksmus pavadino "desperacine akcija, primityviai panaudojant įstatymo suteiktas galias aklai gynybai".

Pasak jo, "jei Seimas tirs Seimo vadovo veiksmus, konservatoriai taip pat dalyvaus visuose veiksmuose".

REKLAMA

Antradienį Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje R. Paksas pasiūlė pradėti Seimui apkaltą A. Paulauskui ir teigė apkaltos motyvus išdėstęs rašte Seimo pirmininkui, Seimo valdybai ir parlamentinių frakcijų vadovams.

"Vadovaudamasis Konstitucijos 74, 63 straipsniais ir atitinkamais Seimo Statuto straipsniais, siūlau pradėti apkaltos procesą Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui. Seimo pirmininką A. Paulauską kaltinu sąmoningai atskleidus informaciją, sudarančią valstybės paslaptį asmenims, kurie neturėjo leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, tuo šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką ir sukėlus pagrįstus įtarimus dėl nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso 125 straipsnyje - valstybės paslapties atskleidimo", - sakė R. Paksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat kaltina A. Paulauską "diskreditavus Seimo, kaip vienos iš valstybės valdžios, autoritetą, tuo šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką".

R. Pakso teigimu, teikimo inicijuoti apkaltą "pagrindinis akcentas" yra kaltinimas A. Paulauskui atskleidus slaptą Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą "Dėl negatyvių tendencijų, keliančių grėsmę valstybės nacionaliniam saugumui".

Prezidento ir jo aplinkos ryšius su abejotinos reputacijos asmenimis atskleidžianti VSD pažyma lapkričio pradžioje buvo paviešinta spaudoje, o vėliau išslaptinta. Pažyma tapo pagrindu pradėti Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui darbą.

REKLAMA

R. Pakso teigimu, pernai spalį 30 dieną A. Paulauskas sukvietė ir su minėtąją pažyma supažindino Seimo frakcijų atstovus - liberaldemokratą H. Žukauską, konservatorius A. Kubilių ir Arvydą Vidžiūną, liberalcentristus Kęstutį Glavecką ir Gintarą Steponavičių, socialdemokratus Vytenį Andriukaitį, Algirdą Butkevičių ir A. Sakalą bei socialliberalus Alvydą Sadecką, A. Ramanauską ir Artūrą Skardžių.

"Pažymėtina, jog kai kurie supažindinti parlamentarai neturėjo leidimo dirbti ir susipažinti su įslaptinta informacija, o A. Paulauskas atskleidė slaptą informaciją neturėjusiems teisės ja disponuoti asmenims", - sakė R. Paksas.

REKLAMA

Pats Seimo pirmininkas A. Paulauskas atmetė R. Pakso kaltinimus dėl slaptos informacijos paviešinimo, o siūlymą surengti jam apkaltą įvertino kaip valstybės vadovo bandymą "kabintis už šiaudo".

"Aš manau, kad jokių įstatymų nepažeidžiau, nes tos pažymos nepaviešinau, niekam jos neatidaviau", - žurnalistams antradienį sakė A. Paulauskas. Jis teigia susitikimo dalyviams VSD pažymos turinį išdėstęs tik "bendrais bruožais".

Anksčiau prezidentas yra prašęs Generalinės prokuratūros ištirti šios pažymos paviešinimo aplinkybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gruodžio pabaigoje Generalinė prokuratūra informavo Prezidentūrą, kad A. Paulauskas frakcijų vadovus informavo apie faktą, kad iš Valstybės saugumo departamento (VSD) buvo gauta pažyma, tik paminint joje padarytas išvadas, bet neatskleidžiant jos turinio.

VSD taip pat tvirtino neturintis informacijos dėl Seimo pirmininko neleistinai atskleistos valstybės paslapties.

Seimo statutas numato, kad prezidentas turi teisę siūlyti Seimui pradėti apkaltą konkrečiam asmeniui, o Seimas artimiausioje sesijoje, išklausęs iniciatorių argumentus, "sudaro specialiąją tyrimo komisiją pateiktų kaltinimų pagrįstumui ir rimtumui ištirti".

REKLAMA

"Seimas privalo sudaryti komisiją. Balsuojama yra ne dėl pačios komisijos sudarymo, bet dėl jos sudėties. Tik gavus komisijos išvadą Seimas balsuoja, ar pradėti apkaltą", - BNS sakė Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas.

Tačiau žurnalistams A. Paulauskas pareiškė manąs, kad Seimo nariai yra laisvi balsavimo metu išreikšti savo poziciją, sudaryti Seimo specialiąją komisiją prezidento siūlymui nagrinėti ar ne.

"Kiekvienas Seimo narys yra laisvas balsuodamas ir nei Seimo statutas, nei kažkas kitas negali jį įpareigoti vienaip ar kitaip balsuoti", - teigė A. Paulauskas.

REKLAMA

Kartu jis pridūrė, kad "šis kreipimasis yra bevaisis. Pati procedūra tai parodys".

Seimo pirmininkas taip pat atmetė proprezidentinės Liberaldemokratų frakcijos įtarimus, neva jis viename JAV bankų turįs sąskaitą, į kurią pinigus pervedinėjo farmacinės kompanijos už jų verslui palankius sprendimus.

"Nei Amerikoje, nei kitoje valstybėje jokių sąskaitų neturiu", - žurnalistams sakė A. Paulauskas.

Liberaldemokratai šiuos įtarimus paskelbė remdamiesi anoniminiu rašteliu, kuriame neva yra nurodyta A. Paulausko sąskaitos "Bank of America" numeriai.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas pasiūlė pradėti apkaltą A. Paulauskui po to, kai Seimas praėjusią savaitę, remdamasis Seimo specialiosios tyrimo komisijos išvadomis, nusprendė pradėti apkaltą pačiam R. Paksui.

R. Paksas kaltinamas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs duotą priesaiką pagal šešis punktus. Šie kaltinimai dabar perduoti svarstyti Konstituciniam Teismui.

Seimas šiuo metu neposėdžiauja, artimiausią plenarinį posėdį numatoma sušaukti kovo 5 dieną.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų