REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viešųjų ryšių bendrovės DDB & Co. vadovas Aurelijus Katkevičius tvirtina, kad išprovokuoti lietuvius riaušėms prireiktų dviejų traktorių "Kirovec", tačiau sociologas Arūnas Poviliūnas ir politologas Lauras Bielinis mato paprastesnių priemonių.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip Eltai antradienį teigė A. Katkevičius, dabartinė įtampa visuomenėje gali virsti riaušėmis, jei "to norės kai kurie autoritetai, laikantys save politiniais, visuomeniniais ir dvasiniais lyderiais".

REKLAMA

Pasak viešųjų ryšių specialisto, tokia politinės priešpriešos atomazga vis dėlto mažai tikėtina, nes "lietuviai turi sveiko proto, jiems išprovokuoti prireiktų dviejų traktorių "Kirovec".

Savo ruožtu Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Sociologijos katedros vedėjas A. Poviliūnas pažymėjo, kad riaušėms sukelti reikalingas tik organizatorių pasiryžimas.

"Turi būti kažkieno sąmoningas apsisprendimas. Vargu ar riaušės kiltų savaime. Kol kas galimi organizatoriai, atrodo, laukia, nėra apsisprendę, tačiau apsispręsti ir imtis veiksmų jiems prireiktų tik poros dienų", - teigė sociologas. Jo nuomone, paskatinti riaušėms gali proprezidentinio judėjimo "Už teisingumą ir demokratinę Lietuvą" aktyvistai. "Jie teigia norį teisingumo ir demokratijos, bet gali imtis labai nedemokratiškų veiksmų", - tvirtino A. Poviliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pritarė kai kurių Lietuvos savivaldybių vadovų nuomonei, kad riaušių židinių atsiradimas šalies regionuose mažai tikėtinas. "Neseniai lankiausi Molėtuose, ten žmonės mato tai, kas vyksta, kaip politinį spektaklį, į kurį jie nenori įsitraukti", - pridūrė sociologas.

L. Bielinio požiūriu, bandymų kelti riaušes tikrai gali būti, nes visuomenė labai susipriešinusi, ir tai sukuria palankias sąlygas įvairioms provokacijoms. Anot politologo, labiausiai tikėtina, kad provokacijoms pasiduotų Prezidento Rolando Pakso rėmėjai. "Jiems išprovokuoti užtektų vienos neapgalvotos Prezidento frazės", - teigė L. Bielinis. Todėl, jo žodžiais, Prezidentas "turi atidžiai galvoti apie tai, ką jis sako, ir jausti atsakomybę dėl konkretiems visuomenės sluoksniams adresuojamų frazių".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Bielinio teigimu, imtis radikalių veiksmų greičiausiai ryžtųsi iš šalies regionų į Vilnių atvykę žmonės. "Tai, kad jiems užtektų ryžto specialiai važiuoti į Vilnių išreikšti paramos Prezidentui, bylotų apie tam tikrą jų emocinį pakilimą, kuris gali būti pavojingas", - pažymėjo politologas.

Vis dėlto jis pripažino, kad optimistinės merų prognozės džiugina ir "leidžia tikėtis, jog riaušių pavyks išvengti".

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų