REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentinės apkaltos taikiklyje atsidūręs prezidentas Rolandas Paksas antradienį pasiūlė Seimui pradėti apkaltą parlamento vadovui Artūrui Paulauskui ir pažadėjo atskleisti visuomenei "tiesą" apie korumpuotus valstybės politikus.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje R. Paksas sakė apkaltos motyvus išdėstęs rašte Seimo pirmininkui, Seimo valdybai ir parlamentinių frakcijų vadovams.

REKLAMA

"Vadovaudamasis Konstitucijos 74, 63 straipsniais ir atitinkamais Seimo Statuto straipsniais, siūlau pradėti apkaltos procesą Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui. Seimo pirmininką A. Paulauską kaltinu sąmoningai atskleidus informaciją, sudarančią valstybės paslaptį asmenims, kurie neturėjo leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, tuo šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką ir sukėlus pagrįstus įtarimus dėl nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso 125 straipsnyje - valstybės paslapties atskleidimo", - sakė R. Paksas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat kaltina A. Paulauską "diskreditavus Seimo, kaip vienos iš valstybės valdžios, autoritetą, tuo šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką", darius spaudimą STT dėl parlamentarų, kurie gali būti neteisėtai įsigiję žemės, sąrašo, taip pat dėl "akivaizdaus spaudimo Konstituciniam Teismui”.

Seimo pirmininkas A. Paulauskas žadėjo komentuoti šią prezidento iniciatyvą vėliau antradienį.

R. Pakso teigimu, teikimo inicijuoti apkaltą "pagrindinis akcentas" yra kaltinimas A. Paulauskui atskleidus slaptą Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą "Dėl negatyvių tendencijų, keliančių grėsmę valstybės nacionaliniam saugumui". Prezidento ir jo aplinkos ryšius su abejotinos reputacijos asmenimis atskleidžianti VSD pažyma lapkričio pradžioje buvo paviešinta spaudoje, o vėliau išslaptinta. Pažyma tapo pagrindu pradėti Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Pakso teigimu, pernai spalį 30 d. A. Paulauskas sukvietė ir su minėtąją pažyma supažindino Seimo frakcijų atstovus - liberaldemokratą Henriką Žukauską, konservatorius Andrių Kubilių ir Arvydą Vidžiūną, liberalcentristus Kęstutį Glavecką ir Gintarą Steponavičių, socialdemokratus Vytenį Andriukaitį, Algirdą Butkevičių ir Aloyzą Sakalą bei socialliberalus Alvydą Sadecką, Alvydą Ramanauską ir Artūrą Skardžių.

"Pažymėtina, kad kai kurie supažindinti parlamentarai neturėjo leidimo dirbti ir susipažinti su įslaptinta informacija, o A. Paulauskas atskleidė slaptą informaciją neturėjusiems teisės ja disponuoti asmenims", - sakė R. Paksas.

REKLAMA

Apkaltą inicijavus prezidentui, Seimas privalo sudaryti specialią tyrimo komisiją pateiktų kaltinimų pagrįstumui ir rimtumui ištirti.

Teikimą pradėti apkaltą prezidentui R. Paksui Seime pasirašė 86 parlamentarai. Prezidentūros skandalą ištyrusios dvi Seimo komisijos konstatavo R. Pakso pažeidžiamumą ir dėl to kylančią grėsmę nacionaliniam saugumui, o Seimas nusprendė pradėti apkaltos procedūrą bei paprašė Konstitucinio Teismo išvados, ar prezidentas pažeidė Konstituciją ir priesaiką.

Jeigu Konstitucinis Teismas nustatys, kad R. Paksas pažeidė bent vieną iš apkaltos komisijos suformuluotų 6 kaltinimų, Seime bus surengtas balsavimas dėl prezidento nušalinimo.

REKLAMA

"Jeigu dėl vienų ar kitų motyvų šios kadencijos Seimas ryžtųsi pakelti ranką prieš prezidentą, esu pasirengęs ir vėl dalyvauti rinkimuose, padarydamas viską, kad apginčiau ne tik Lietuvos žmonių teises, bet ir prezidento instituciją", - spaudos konferencijoje pareiškė R. Paksas.

"Ragindamas valstybės pareigūnus kuo ryžtingiau kirsti politinės korupcijos šaknis, kurti geresnį gerbūvį visiems Lietuvos žmonėms, neįvertinau tos priešpriešos, su kuria susidūriau ir nepastebėjau grėsmės, iškilusios aukščiausiai valstybės institucijai. Apgailestauju, kad Lietuva atsidūrė situacijoje, kai prezidento instituciją gali žeminti atskiri Seimo nariai, kai kurių valstybės institucijų, savivaldybių vadovai, ir padarysiu viską, kad daugiau to nebūtų", - sakė R. Paksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė pastebįs pastaruoju metu "vis labiau neslepiamus Seimo pirmininko ir jį palaikančių politikų bandymus imtis visų priemonių kvestionuoti Konstituciją".

"Šie politikai ne tik nori paneigti tautos valią, pareikštą prezidento rinkimų metu, bet ir bandyti atrasti spragą įstatymuose ar Konstitucijoje, kad įgyvendintų seniai puoselėtus savo sumanymus", - teigė R. Paksas.

"Apsivalyti turi visa Lietuva, jeigu norime, kad būtų žinomi blogų darbų autoriai, kurių netrūko per 13 nepriklausomybės metų. Mano gyvenimas, šeimos nariai, visa aplinka išnagrinėta iki smulkmenų. Ateina eilė tai padaryti kitų aukščiausių politikų bei aktyviai politikos pasaulį įtakojančių asmenų atžvilgiu", - sakė R. Paksas.

BNS, OMNI naujienos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų