REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilnius, jau ilgus metus kovojantis dėl sovietų užgrobto Lietuvos prieškario ambasados pastato Romoje, įgijo įtakingą ir ryžtingą užtarėją - Italijos parlamento žemųjų rūmų deputatas Riccardo Migliori (Rikardas Miljoris) pareikalavo, kad Italijos užsienio reikalų ministras Franco Frattini (Frankas Fratinis) raštu atsakytų, kada bus išspręsta Lietuvai itin rūpinti ambasados problema.

REKLAMA
REKLAMA

"Tikiu, kad bus padėtas taškas ilgoje teisėto Lietuvos turto grąžinimo istorijoje. Jei ministro atsakymas manęs neįtikins, žengsiu toliau. Jeigu reikės, Deputatų rūmuose surengsime balsavimą", - dienraščiui "Lietuvos rytas" tvirtino Italijos parlamentaras.

REKLAMA

Oficialiame R.Migliori paklausime F.Frattini rašoma klausiama, kokių konkrečių ir skubių iniciatyvų numatyta imtis, kad būtų užtikrinta Lietuvos Respublikos nuosavybės istorinė teisė į diplomatinės atstovybės rūmus Nomentanos gatvėje arba piniginė šio nekilnojamojo turto kompensacija.

Apmąstymams, kaip grąžinti Lietuvos turtą, F.Frattini turi laiko iki vasario 26 dienos.

Tuo tarpu ginčai, konsultacijos, pasitarimai dėl ambasados Nomentanos gatvėje trunka beveik 15 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Pastatą su dideliu parku prestižinėje Romos vietoje, greta tuomečio Italijos ministro pirmininko rezidencijos, Lietuva nusipirko išsimokėtinai 1937 metų liepos 6-ąją, tačiau juo galėjo naudotis neilgai.

Lietuvos ambasadorius Italijos karalystėje Stasys Lozoraitis vyresnysis ambasadoje dirbo tik iki 1940 metų vasaros, kai rūmus užėmė Sovietų Sąjungos diplomatai.

Vilniaus derybos su Roma dėl ambasados grąžinimo prasidėjo Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, tačiau kol kas be konkrečių rezultatų.

Praėjusių metų vasarą Lietuvos diplomatai, atrodė, lyg ir buvo pasiekę pergalę, kai Roma pagaliau sutiko pradėti oficialias derybas dėl turto grąžinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Italijos užsienio reikalų ministerija netgi pasiūlė naują pastatą ambasadai šiaurinėje miesto dalyje. Tačiau Vilnius šį pasiūlymą atmetė kaip nelygiavertį.

"Manau, kad turėtų būti kalbama apie piniginę kompensaciją. Kitų būdų išspręsti šią įsisenėjusią problemą, matyt, nėra", - kalbėjo deputatas R.Migliori.

Nepriklausomų ekspertų vertinimais, rūmų Nomentanos gatvėje vertė svyruoja nuo 10 iki 15 mln. eurų (34-51 mln. litų).

Kadangi įmokas Italijos bankui po okupacijos perėmė Sovietų Sąjunga, Vilnius, negalutiniais skaičiavimais, galėtų tikėtis maždaug pusės nekilnojamojo turto vertės.

REKLAMA

"Man ir kitiems Baltijos šalių parlamentiniam komitetui priklausantiems deputatams rūpi, kad šioje istorijoje galutinis taškas būtų padėtas iki tos dienos, kai Lietuva taps Europos Sąjungos nare. Neįmanomas dalykas, kad tarp dviejų ES valstybių būtų neišspręstų turtinių ginčų", - kalbėjo R.Migliori.

Italijos parlamentarui svarbus ir moralinis šio klausimo aspektas.

"Italija du kartus - 1940 ir 1945 metais - sudarė sąlygas Sovietų Sąjungai užvaldyti Lietuvos turtą. Mus slegia tam tikra atsakomybė. Todėl dar ilgiau laukti nebegalima. Juk ambasados klausimas - tai juodas debesis dviejų valstybių santykiuose, kurie šiaip jau yra pakankamai saulėti", - teigė parlamentaras.

REKLAMA

Deputatų rūmuose R.Migliori atstovauja dešiniųjų Nacionaliniam aljansui. Tai - antroji politinė partija premjero Silvio Berlusconi (Silvijaus Berluskonio) koalicijoje "Casa delle liberta" ("Laisvės namai").

"Mano iniciatyvą, manau, parems absoliuti dauguma deputatų ir senatorių ne tik iš mūsų koalicijos, bet ir opozicija", - įsitikinęs R.Migliori.

Ambasadoriaus prie Šventojo Sosto Kazio Lozoraičio nuomone, Italijos deputato iniciatyva turėtų pagaliau išjudinti sustojusį turto grąžinimo procesą.

"Po šio ryžtingo Italijos įstatymų leidėjo žingsnio iki įstojimo į ES problema turėtų būti išspręsta mums palankiai", - įsitikinęs K.Lozoraitis, prieš 63 metus ambasados Nomentanos gatvėje parke matęs, kaip jo tėvas S.Lozoraitis nuleido Lietuvos trispalvę.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų