REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Euro zonos finansų ministrai pasveikino Didžiojo septyneto (G7) pareiškimą, kritikavusį didelius valiutų kursų svyravimus (sausį panašią poziciją išsakė ir patys europiečiai), tačiau nesiėmė naujų bandymų mažinti vėl pakilusį bendrosios valiutos kursą.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį šeštadienį Didžiojo septyneto finansų ministrai pareiškė, kad pernelyg dideli valiutų kursų svyravimai ir nevaldomi pokyčiai yra nepageidautini, bei paragino šalis, kuriose keitimo kursų režimas nėra pakankamai lankstus, keisti poziciją. Pastaroji pastaba buvo akivaizdžiai skirta Azijos valstybėms, kurios savo valiutas yra susiejusios su kitų šalių valiutomis.

REKLAMA

Po Didžiojo septyneto pareiškimo JAV doleris dar labiau nuvertėjo, nes, prekiautojų nuomone, pareiškimas nereiškia, kad bus nedelsiant imtasi veiksmų sustiprinti JAV valiutą. Tačiau dvylikos euro zonos šalių ministrai dėl bendrosios valiutos brangimo, kuris kenkia regiono eksportui, nesunerimo.

Belgijos finansų ministras Didier Reyndersas (Didjė Reindersas) "Reuters" sakė, kad ministrų susitikime nekalbėta apie intervenciją į valiutų mainų rinkas. Tuo tarpu Nyderlandų finansų ministras Gerritas Zalmas (Geritas Zalmas) tvirtino, kad dabartinis euro keitimo kursas siaubo nekelia. "Nuotaika buvo teigiama, ir visi buvo patenkinti (Didžiojo septyneto) pareiškimu, nes jis atitiko euro zonos pareiškimą, - sakė G. Zalmas. - Nebuvo nepatenkintų pareiškimu ar dabartiniu (euro ir JAV dolerio) keitimo kursu".

REKLAMA
REKLAMA

Šiek tiek kitokios pozicijos laikosi Prancūzijos premjeras Jeanas Pierre’as Raffarinas (Žanas Pjeras Rafarenas), kuris savaitgalį pareiškė, kad euro ir JAV dolerio keitimo kursas neatspindi ekonominės tikrovės.

Vis dėlto Austrijos finansų ministras Karlas Heinzas Grasse’as (Karlas Heincas Graseris) nurodė, kad artimiausiu metu nesikeis sausį išdėstyta euro zonos pozicija, akcentavusi bendrosios valiutos stabilumą ir kritikavusi didelius keitimo kursų svyravimus. "Praėjusį kartą poziciją atnaujinome, ir nemanau, kad artimiausiais mėnesiais prireiks daugiau paaiškinimų", - dar prieš ministrų susitikimą žurnalistams sakė Austrijos pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Euro zonos finansų ministrai taip pat aptarė klausimus, susijusius su dalyvavimu valiutų keitimo mechanizme ERM-2, kurio gali prireikti po gegužę įvyksiančios Europos Sąjungos plėtros. "Tai labai praktiškas ir pragmatiškas klausimas, - sakė vienas euro zonos pareigūnas. - Praktiškas, nes turime nuspręsti, kaip realiai vertinsime ir aptarsime (dalyvavimo) paraiškas".

Ministrai taip pat turėtų patvirtinti Europos Komisijos ataskaitą dėl vidutinės trukmės Prancūzijos biudžeto planų. Ataskaitoje teigiama, kad Prancūzija gali 2005 metais viršyti leistiną 3 proc. bendrojo vidaus produkto deficito ribą. Pasak ES diplomatų, Paryžius tikisi, kad ministrai sušvelnins Briuselio pasiūlytas formuluotes, akcentuojančias ribos viršijimo riziką iki 20007 metų.

Ministrai turėtų patvirtinti ir kitas ataskaitas - dėl Italijos, kurios biudžeto deficitas artėja prie leistinos ribos, ją viršyti galinčių Nyderlandų ir Didžiosios Britanijos, kuri turėtų atkreipti dėmesį į ilgalaikį valstybės finansų disbalansą.

“Reuters”-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų