REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus banko finansų ekspertai prognozuoja, kad šiemet ir kitąmet Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) augs po 6,8 proc., o 2006-aisiais - 6,5 procento. BVP galiojusiomis kainomis išaugs atitinkamai 8 proc., 8,5 proc. ir 8,5 procento.Šios prognozės paskelbtos antradienį Vilniaus banko analitikų pristatytoje naujausioje makroekonomikos apžvalgoje.

REKLAMA
REKLAMA

"Artimiausi treji metai daugeliu požiūrių bus panašūs į praėjusius metus. Ekonomikos augimą skatins šalies narystė Europos Sąjungoje bei įplaukiančios struktūrinių fondų lėšos, "plyno lauko" investicijos, taip pat ir tvirta vidaus rinkos būklė", - sakė Vilniaus banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

REKLAMA

Palankią Lietuvos ekonomikos padėtį formavo pastaraisiais metais nuosekliai augęs BVP. Pasak Vilniaus banko ekspertų, šalies ekonomikai dideli BVP augimo tempai trumpu laikotarpiu yra ne tokie svarbūs kaip jų pastovumas per pastaruosius kelerius metus. Tai lėmė optimistinius verslininkų ir namų ūkių lūkesčius, kurie patys tapo savarankišku ekonomikos plėtros veiksniu.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas prognozavo, kad Lietuvos BVP šiais metais padidės 7 proc. Trečiojo pagal dydį komercinio banko "NORD/LB Lietuva" analitikai tikisi, kad šiemet Lietuvos bendrasis vidaus produktas išaugs 6,8 proc., 2005-aisiais - 6,5 proc., 2006-aisiais - 6,2 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Išankstiniais duomenimis, paskutinįjį praėjusių metų ketvirtį Lietuvos BVP padidėjo 10,6 proc., o per visus 2003 metus BVP augimas, palyginti su 2002-aisiais, siekė 8,9 proc.

Vilniaus banko analitikai prognozuoja, kad šalies einamosios sąskaitos deficito ir BVP santykis 2004-2006 m. bus truputį didesnis nei 2003 m. - atitinkamai 6 proc., 6 proc. ir 5,8 procento.

"Šio didėjimo priežastys - santykinis vidaus rinkos stiprumas ir ES struktūrinių fondų įtaka. Naudojantis ES finansine parama sparčiau augs importas, o teigiamas struktūrinių fondų poveikis šalies prekių konkurencingumui ir eksportui pasireikš per ilgesnį laiką", - sakė G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainų didėjimą Lietuvoje artimiausiais metais lems integracijos į ES išprovokuoti veiksniai: kai kurie užsienio prekybos režimo pokyčiai, subsidijos eksportuojant žemės ūkio produkciją į trečiąsias šalis, naujų aplinkosaugos ir kokybės standartų diegimas, griežtesnė sienų apsauga. Vis dėlto nereikėtų atmesti lito stiprėjimo dolerio atžvilgiu galimybės ir šiais, ir ateinančiais metais. Užsitęsus JAV dolerio smukimui, susiklostytų panaši kainodaros aplinka kaip ir 2003 m., todėl infliacijos prognozės turėtų būti atsargios. Prognozuojamas vartotojų kainų indekso padidėjimas 2004-2006 m. yra atitinkamai 1,5 proc., 2 proc. ir 2,5 procento.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų