REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviškos elektroninės muzikos gerbėjai, sukluskite: šią savaitę radijo stotis pasiekė naujas klaipėdiečių dueto "Exem" kūrinys "Aukščiausiam kalne". Tai antrasis radijo singlas, reprezentuojantis pavasarį pasirodysiantį 5-ąjį grupės albumą "Origami".

REKLAMA
REKLAMA

"Exemai" Mindaugas Kazakevičius-Kryžius ir Skirmantas Jutkonis klausytojus prie eklektiško naujojo albumo skambesio, jungiančio modernius elektroninės muzikos elementus su įvairių šalių etniniais motyvais, "pratino" jau nuo rudens: tuomet radijo eteryje pasirodė jų singlas "Dovanosiu tau rojų".

REKLAMA

"Exem" savo kūrybos mėgėjus ketina dar kiek pamasinti: Kryžiaus teigimu, iki albumo pasirodymo radijo eteryje turėtų pasirodyti dar viena kita nauja kompozicija.

Vietoj "bumčiko" - širdies plakimas

Muzikantai eksperimentuoja ne tik su įvairiais tautiniais motyvais - vienas iš kompozicijos "Aukščiausiam kalne" elementų yra tikras žmogaus širdies plakimo garsas.

Grupės nariai teigia nenorintys pataikauti masiniam skoniui. Skirmanto teigimu, nereikėtų muzikos laikyti vien komercijos sritimi, pamirštant, kad tai vis dėlto yra meno šaka.

REKLAMA
REKLAMA

Apibūdindamas naują albumą, Kryžius sakė, kad jame "bumčiko" bus nedaug - vos 2 kūriniai iš 14-15, tinką klubinei atmosferai. "Vis dėlto tai labiau muzika klausymuisi... Bet per koncertus grosime šiek tiek ilgesnes dainų versijas, pritaikytas šokiams," - teigė muzikantas. Anksčiau "Exem" muzika buvo daugiausia instrumentinė. Naujasis grupės albumas, anot kolektyvo, laikytinas vokaliniu. "Exem" balsas - Aistė Pilvelytė. Ji įrašė daugumos "Origami" dainų vokalo partijas. Kita dainininkė - Rasa Veretenčevienė įdainavo archajines lietuvių liaudies raudas, kurias "eksemai" vėliau aranžavo. Jų albume bus 3. Savo kaip dainininko jėgas išmėgino ir Skirmantas - albumui įrašė vyriško pritariamojo vokalo partiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, "Exem" interneto svetainė www.exem.lt šiuo metu atnaujinama: "Planuojame joje pateikti neišleistas savo dainas. Visas tinklapis modernizuojamas. Bus pasitelkta "flash" animacija bei kitokios priemonės", - sakė muzikantai.

"Reikia muzikinės revoliucijos"

Viename ankstesnių interviu Kryžius užsiminė, kad naujuoju albumu "Exem" norėtų kažką naujo įkvėpti į Lietuvos muzikinį gyvenimą.

"Labai vykęs šio gyvenimo gyvumo požiūriu, man atrodo, buvo praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio pradžia: tuomet buvo dar ne itin daug lietuviškų grupių, bet visos jos grojo skirtingą muziką, - prisimena Kryžius. - O dabar... tų grupių - begalybė, bet visų jų muzika - tas pats per tą patį... Panašu, kad mūsų šalyje grojama vien tai, ko reikalauja masinis primityvokas skonis. Nes tai garantuoja pigų populiarumą.

REKLAMA

Taigi Lietuvai reikia muzikinės revoliucijos. Tikiuosi ir tikiu, kad situacija turėtų pasikeisti.

Ar jaučiu nostalgiją praėjusiam dešimtmečiui? Na, taip. Tuomet galima buvo daryti, ką nori, bet tai anaiptol nereiškė, kad visų kūryba buvo vienoda. Nebuvo siauručių rėmų, į kuriuos dabar muzika dažnai spraudžiama.

"Exem" kiek patogiau, kadangi jau turime įdirbį iš ankstesnių laikų. Todėl lengviau prisitaikome prie naujų sąlygų - galime įgyvendinti savo sumanymus nepatirdami itin didelio spaudimo. Išgalime laviruoti tarp komercijos ir to, ką kurti liepia širdis. Bet yra nemažai muzikantų, turinčių savitą kūrybinį braižą, tačiau susiduriančių su kliūtimis: radijo stotys jų muziką groti tiesiog atsisako - dėl standarto, arba formato, neatitikimo".

REKLAMA

Ekonomikos svarba

"Klubinė kultūra Lietuvoje, be abejo, yra. Tačiau ji galėtų būti labiau paplitusi, - tęsia muzikantas. - Klaipėdoje situacija išvis bloga, čia viskas kažkaip sustingę: realiai tėra vienas klubas, bet ir tas jau baigia išeikvoti savo potencialą.

Klubų kultūros vystymasis itin jaučiamas Vilniuje: vos ne kas mėnesį vienas pramogų centras uždaromas ir čia pat atidaromas kitas. Žinoma, juk sostinė ir Kaunas sulaukia daugiau užsienio investuotojų, gyventojai daugiau uždirba, taip pat ten daugiau jaunimo, kadangi būtent tuose miestuose įsikūrusios didžiausios aukštosios mokyklos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manyčiau, apskritai visas mano minėtas muzikos problemas lemia ekonomikos ypatybės: jei miestas yra mažas ir skurdus, žmonėms labiau rūpi, kur nueiti pigiai duonos nusipirkti, o ne kaip smagiau "pasitūsinti". Žmonės niekada nesidomės menu, jei neturės už ką pavalgyti! Kai esi sotus, gali atsirasti poreikis eiti į kiną, klubą arba teatrą, domėtis menu."

Vis dėlto, Kryžiaus teigimu, Klaipėda, net ir būdama sustingusi, diktuoja muzikos madas visai Lietuvai: "Nereikia pamiršti, kad geriausias mūsų šalies miestas - po Vilniaus - yra Klaipėda. Uostamiesčio atlikėjai nestokoja originalumo ir daro įtaką kitiems".

“Vakarų Ekspresas” (http://www.vakaru-ekspresas.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų