REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasak dienraščio "The Moscow Times", dėl Rusijoje pakitusios politinės ir verslo aplinkos, kuriai būdingas didesnis valstybės kišimasis, kyla naujų sunkumų naftos bendrovei TNK-BP. Pastaroji susikūrė praėjusiais metais sudarius 7,7 mlrd. JAV dolerių vertės sandorį, kuris tapo istoriniu įvykiu, pradėjusiu vakariečių įsigijimus Rusijos naftos sektoriuje.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbiam TNK-BP projektui plėtoti milžinišką Kovyktos dujų telkinį Rytų Sibire vis labiau priešinasi valstybinė monopolininkė "Gazprom", kuri, pasak analitikų, ieško būdų perimti projekto valdymą. Be to, TNK-BP vis labiau nerimaujant dėl konkurentei "Jukos" augančios sąskaitos už tariamai nesumokėtus mokesčius, TNK-BP nusprendė savo teisinę registraciją perkelti iš "mokesčių rojumi" vadinamų Virdžinijos salų į Rusiją.

REKLAMA

Kalbos apie registracijos perkėlimą pasigirdo po to, kai TNK-BP vadovas Robertas Dudley (Robertas Dadlis) ir BP specialusis atstovas seras Andrew Woodas (Endrius Vudas) praėjusią savaitę dukart susitiko su Rusijos auditorių rūmų vadovu Sergejumi Stepašinu.

TNK-BP atstovas Peteris Henshaw (Piteris Henšou) paneigė pranešimus, esą R. Dudley ir E. Woodas buvo raginami aptarti ofšorinę įmonės struktūrą. Pasak atstovo, registracijos perkėlimas buvo svarstomas tik atliekant bendrą tyrimą, skirtą racionalizuoti įmonės struktūrą, ir neturi nieko bendra su mokesčių mokėjimų didinimu.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto analitikai mano, kad registracijos perkėlimu siekiama išvengti galimų problemų tuo metu, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paragino vietines naftos milžines mokėti daugiau mokesčių. Politizuotas "Jukos" veiklos tyrimas yra laikomas svarbiausiu bandymu padidinti valstybės įtaką privačioms įmonėms.

"Nebemadinga turėti ofšorinę įmonės struktūrą, - sakė "Troika Dialog" naftos ir dujų sektoriaus analitikas Valerijus Nesterovas. - Atrodo, kad TNK-BP atsižvelgia į pokyčius - valstybės vaidmens stiprėjimą".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu "Brunswick UBS" analitikas Paulas Collisonas (Polas Kolisonas) teigė: "Tai būtų protingas žingsnis siekiant, kad valdžia labiau pasitikėtų pinigų srautų struktūra. Tai atspindi besikeičiantį politinį klimatą".

Tiesa, nė vienas kalbintas ekspertas negalėjo pasakyti, ar perkėlusi registraciją TNK-BP turėtų mokėti daugiau mokesčių.

Didėjant valstybės įtakai auga ir jos valdomų įmonių, tokių kaip "Gazprom", galia. Praėjusiais metais "Gazprom" paskelbė apie planus plėstis Rytų Sibire ir ypač domisi TNK-BP valdomu Kovyktos telkiniu. Praėjusį ketvirtadienį "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris užsipuolė TNK-BP ketinimus Kovyktos dujas eksportuoti į Pietų Korėją ir Kiniją, pareikšdamas, kad TNK-BP skiria nepakankamai dėmesio Rusijos vidaus rinkai.

REKLAMA

TNK-BP valdo kontrolinį paketą įmonėje "Rusia Petroleum", kuri turi licenciją plėtoti Kovyktos telkinį. "Gazprom" neturi "Rusia Petroleum" akcijų, tačiau jei valstybinė bendrovė projekte nedalyvaus, TNK-BP tikriausiai kils problemų transportuojant dujas, nes "Gazprom" yra dujotiekių sistemos monopolininkė. Jau ne vieną mėnesį vyksta derybos dėl būdų, kuriais "Gazprom" galėtų dalyvauti 17 mlrd. JAV dolerių vertės projekte.

A. Mileris teigė, jog "Gazprom" prie Kovyktos projekto neprisijungs tol, kol TNK-BP su Rusijos gamtos išteklių ministerija neišsprendė nesutarimų dėl licencijų. "Gazprom" vadovas taip pat mano, kad didelės projekto sąnaudos verčia abejoti jo ekonominiu pagrįstumu.

REKLAMA

Analitikų nuomone, A. Mileris savo pareiškimais siekia, kad "Gazprom" taptų svarbiausia projekto operatore. "Dabar svarstome, ar "Gazprom" nori būti projekto operatore paliekant kitus paprastais investuotojais į akcijas", - sakė P. Kolisonas.

Tuo tarpu V. Nesterovas tvirtino, kad "Gazprom" lyg ir dvejoja, ar prisijungti prie Kovyktos projekto, nes nori tai padaryti pigiai.

TNK-BP nurodė, kad "Gazprom" dalyvavimą vertina palankiai, tačiau jis turėtų vykti komerciniais pagrindais.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų