REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artimiausiu metu prezidentas Rolandas Paksas teiks tris kandidatus į pamainą ketverius metus Europos Žmogaus teisių teisme dirbančiam teisėjui Pranui Kūriui.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį prezidentas Rolandas Paksas susitiko su Aukščiausiojo teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėju Egidijumi Bieliūnu, Vyriausybės atstove Europos žmogaus teisių teisme Danute Jočiene ir Vyriausiojo administracinio teismo pirmininku Virgilijumi Valančiumi, kurie yra kandidatai užimti P.Kūrio vietą.

REKLAMA

Kandidatus po diskusijų Seime, Vyriausybėje, Teisingumo ir Užsienio reikalų ministerijose prezidentui pateikė premjeras Algirdas Brazauskas.

Susitikime su prezidentu teisėjai sprendė, kaip pagerinti darbą Lietuvos teismuose, nuo kurių priklauso, ar daug Lietuvos teismų sprendimais nepatenkintų šalies piliečių kreipsis į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre.

Pagal Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvenciją kreiptis į teismą Strasbūre galima tik po to, kai yra išnaudojamos visos teisminės gynybos priemonės nacionaliniuose teismuose.

REKLAMA
REKLAMA

V.Valančius spaudos konferencijoje teigė, kad Lietuvos teisėjams darbą palengvintų padėjėjai. Kaip rodo aukščiausiųjų teismų Lietuvoje ir kitų šalių teismų patirtis, padėjėjus turintys teisėjai išnagrinėja dvigubai daugiau bylų nei tie, kurie tokių padėjėjų neturi.

Padėjėjai, anot V.Valančiaus, atlieka nemenką ne tik techninio, bet ir teisinio darbo dalį, o teisėjams sudaromos galimybės susikoncentruoti ties pačiais svarbiausiais teisės taikymo klausimais.

Vieną teisėją iš pateiktų kandidatų atrenka Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja.

Kandidatai turi būti nepriekaištingos reputacijos, tarp reikalavimų yra ir užsienio kalbų mokėjimas, Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijos žinojimas, patirtis žmogaus teisių apsaugos srityse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Jočienė taip pat pažymėjo, kad šiuo metu yra vienas papildomas reikalavimas į kandidatus įtraukti bent vieną moterį, taip siekiant apginti moterų teises.

Dirbti teisme naujasis teisėjas iš Lietuvos turi pradėti lapkričio 1 dieną.

Vienu profesionaliausių Lietuvos teisininkų laikomas P.Kūris Europos Žmogaus teisių teismo teisėju dirba nuo 1998 metų lapkričio. Iki tol jis beveik ketverius metus vadovavo Lietuvos Aukščiausiajam teismui.

BNS šaltinių teigimu, P.Kūriui bus siūloma dirbti vienoje iš Europos Sąjungos institucijų. Iki vasario 20 dienos Lietuva turi pasiūlyti dviejų teisėjų kandidatūras į Europos teisingumo ir Pirmosios instancijos teismus, taip pat arbitražą.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų