REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį Lietuvos banko vadovas pareiškė esąs įsitikinęs, kad šalies ekonomika bus pasirengusi euro įvedimui 2007 metais. Tačiau Reinoldijus Šarkinas nerimavo, jog šiuos planus gali sužlugdyti su Prezidentu susijusi politinė sumaištis, jei krizė dar pagilėtų.

REKLAMA
REKLAMA

R. Šarkinas "Reuters" sakė, kad Lietuva jau atitinka visus Mastrichto sutarties kriterijus dėl biudžeto deficito, infliacijos ir valstybės skolos lygių. Be to, Lietuvai tikriausiai nebus sudėtinga dalyvauti privalomame valiutų keitimo kursų mechanizme ERM-2, nes litas yra tvirtai susietas su euru.

REKLAMA

"Spartus euro įvedimas padidintų mūsų ekonominį augimą - tą rodo kitų Europos šalių patirtis", - sakė Lietuvos banko vadovas. Bankininkas pridūrė, kad jo šalies siekis greitai įsivesti eurą neturėtų būti laikomas noru būti pirmiems. "Mūsų verslininkai neturės valiutų keitimo išlaidų, ir bendra prasme tai bus tik naudinga mūsų ekonomikai", - teigė R. Šarkinas.

Vis dėlto pareigūnas nerimavo dėl krizės, susijusios su Prezidentu Rolandu Paksu, kuriam gresia balsavimas dėl apkaltos. Pats R. Paksas jam pateiktus kaltinimus neigia.

REKLAMA
REKLAMA

"Kalbant apie ERM-2, vienas iš kriterijų yra politinis stabilumas, - sakė R. Šarkinas. - Dabartinė padėtis negali ilgai tęstis". Lietuvos banko vadovas pridūrė, kad greitai ir demokratiškai įveikus krizę, nepriklausomai nuo jos baigties, Lietuvos siekis greitai įsivesti eurą nenukentėtų.

Skandalas sukėlė Lietuvai keblumų likus vos keliems mėnesiams iki prisijungimo prie Europos Sąjungos (ES) ir NATO, kuris užbaigs šalies sugrįžimą į Europą po dešimtmetį trukusių demokratinių ir laisvosios rinkos reformų. Be to, skandalas gali pakeisti sėkmingos šalies įvaizdį į politinį farsą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva ketina prie ERM-2 prisijungti kaip įmanoma greičiau po to, kai gegužę taps ES nare, ir 2007 metų sausio 1 dieną įstoti į euro zoną.

Europos centrinis bankas pareiškė, kad naujosios narės neturėtų skubėti įsivesti euro ir verčiau saugiai keltų gyvenimo lygį, tačiau R. Šarkinas tvirtina, kad Lietuvos atvejis - ypatingas. "Nieko neskubiname, - teigė Lietuvos banko vadovas. - Su niekuo nelenktyniaujame. Nebandome būti pirmi, antri ar treti".

Praėjusiais metais Lietuvos bendrasis vidaus produktas paaugo 8,9 proc., o 2002-aisiais buvo pakilęs 6,8 proc. R. Šarkinas minėjo, jog augimas tęsis ir šiemet bei 2005 metais sieks apie 7 proc.

"Dalyvavimas (ERM-2) tam tikra prasme skatins drausmę, - aiškino Lietuvos banko vadovas. Bankininkas prognozavo, jog šiais metais infliacija sudarys apie 2,5 proc., o 2005 metais nukris iki 2 proc. "Nemanau, kad turėsime kokių nors problemų dėl fiskalinės drausmės", - sakė R. Šarkinas.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų