REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį (02.06) Seime vykusiame Valstybės švenčių organizavimo komisijos posėdyje nuspręsta pagrindinę Lietuvos kultūros veikėjų įvertinimo ceremoniją - Nacionalinių kultūros ir meno premijų teikimą - rengti ne Prezidentūroje, o Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinės kultūros ir meno premijos teatre bus teikiamos vasario 16 dieną per iškilmingą Valstybės atkūrimo dienai skirtą minėjimą ir koncertą.

REKLAMA

Kaip BNS sakė Valstybės švenčių organizavimo komisijos pirmininkė, kultūros ministrė Roma Žakaitienė, šis sprendimas patenkino tiek Nacionalinių premijų teikimo komitetą, tiek laureatus, tiek Prezidentūros atstovus.

Be to, pasak ministrės, teatre vykstančios Vasario 16-osios iškilmės kaip paprastai bus tiesiogiai transliuojamos per nacionalinę televiziją, su premijų laureatais galės susipažinti didesnė auditorija, taip jie bus dar labiau pagerbti.

REKLAMA
REKLAMA

Komisijos vicepirmininkas Artūras Skardžius po posėdžio žurnalistams sakė, kad toks sprendimas yra kompromisas. "Tai yra kompromisas, be to, laureatų pagerbimas bus didžiausias per visą šių premijų teikimo istoriją", - pabrėžė A. Skardžius.

Šią savaitę žiniasklaida paskelbė, kad Nacionalines kultūros ir meno premijas skiriantis komitetas pasiūlė nerengti apdovanojimų teikimo ceremonijos Prezidentūroje, kadangi dalis laureatų nenori, kad premijų įteikimas vyktų skandalo krečiamoje Prezidentūroje. Komitetas kaip galimą vietą ceremonijai siūlė Vilniaus Rotušę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oficialiai buvo nurodoma, kad Rotušėje yra daugiau erdvės, čia vyrauja laisvesnė atmosfera.

Prezidentūros šie motyvai neįtikino - R. Pakso komanda į tai atsakė, kad dar pakanka laiko išspausdinti naujus kvietimus ir sugrąžinti ceremoniją į Prezidentūros rūmų Baltąją salę.

Tuo tarpu, pasak A. Skardžiaus, penktadienį posėdyje "komisija buvo vieninga, iš prezidento atstovo negirdėjome jokios kritikos".

Be nacionalinių kultūros ir meno premijų teikimo iškilmingos ceremonijos šių metų renginių, skirtų valstybės atkūrimo dienai vasario 16-ajai paminėti, programoje numatyta Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto signatarų pagerbimas Rasų kapinėse, valstybės apdovanojimų ceremonija Prezidentūroje, sostinės galerijos atidarymo iškilmės naujajame Vilniaus savivaldybės pastate. Taip pat minėjimas prie nepriklausomybės signatarų namų bei koncertas Katedros aikštėje.

REKLAMA

15-ąjį kartą teikiamų premijų laureatais tapo dailininkas Algimantas Jonas Kuras, dirigentas Jonas Aleksa, operos solistas Vytautas Juozapaitis, kompozitorius Vytautas Barkauskas, rašytojai Antanas Jonynas, Petras Dirgėla, Bitė Vilimaitė, fotomenininkas Antanas Sutkus, teatro režisierius Jonas Vaitkus.

Prieš 15 metų įsteigta Nacionalinė kultūros ir meno premija tradiciškai yra įteikiama Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakarėse.

Kūrėjams, kuriems paskirtos kultūros ir meno premijos, įteikiamas Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato diplomas, ženklas ir piniginė premija - šiuo metu 42 tūkst. 500 litų (340 minimalių gyvenimo lygių).

Nacionalinės premijos teikiamos nuo 1989 metų.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų