REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį susijungusios dvi didžiausios dešiniosios partijos - Tėvynės sąjunga (TS) bei Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga (LPKTS) siūlo Lietuvai naują sutartį.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį vykusiame partijų jungimosi suvažiavime TS pirmininkas Andrius Kubilius teigė, kad Lietuvoje yra daug susiskaldymo ir susipriešinimo, o konservatoriai ir politiniai kaliniai vienijasi.

REKLAMA

"Vienybėje - stiprybe", - tai visiems seniai žinoma tiesa. Buvę tremtiniai Sibiro šalčiuose išgyveno tik vienybės dėka. Mūsų vienybė ypatingai reikalinga šiandien, kai daug kam Lietuvoje kyla nerimas dėl Lietuvos ateities. Šiandien mes ne tik vienijamės. Vienydamiesi jungimosi sutartimi mes sutvirtiname savo kūną. Šiam kūnui reikalinga ir nauja stipri dvasia. Naujoji Tėvynės sąjunga yra pasiruošusi parengti ir pasirašyti su Lietuva sutartį", - sakė A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Pristatydamas TS programą "Sutartis su Lietuva", A.Kubilius teigė, kad konservatoriams rūpi žmonių gerovė.

"Valstybei mes galime padėti, jei pereisime prie veiksmingos politikos, skatinančios bendruomeniškumą. Stipri visuomene bus tik tuomet, kai bus pertvarkyti biurokratijos principai. Valstybėje reikia pritaikyti gero verslo valdymo principus. Sutartis su Lietuva yra kitokia - ne vien partijos kabinetuose kuriama, o taip pat ir tariantis su partijos skyriais", - sakė A.Kubilius.

Konservatorių pristatomoje sutartyje siūloma vykdyti "2V" - dviejų vaikų kiekvienai šeimai programą, stiprinti bendruomenių kūrimąsi, pervedant bendruomenėms 2 proc. jų narių pajamų mokesčių, taip pat žadama per ketverius metus mokytojams dvigubai padidinti atlyginimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, A.Kubilius neatmeta galimybės, kad ateityje TS susijungs su Lietuvos krikščionių demokratų partija.

"Norime apjungti dešiniąsias jėgas, turėti energingą dvasią, stiprų pagrindą ir eiti į ateitį. Daugelyje Europos valstybių konservatoriai ir krikščionys demokratai dirba abejose partijose, Lietuvoje yra per didelė prabanga dirbti atskirai. Su krikdemų vadovybe mums sudėtingiau kalbėtis, bet su daugeliu skyrių mes jau kalbame apie perspektyvas dirbti kartu", - tikino A.Kubilius.

LPKTS pirmininkas Povilas Jakučionis teigė tikintis, kad dviejų dešiniųjų, savo požiūriu artimų partijų, susivienijimas bus "gera dovana Vasario 16-osios Nepriklausomybes akto paskelbimo atminimui".

REKLAMA

"Mes esame prieš dvi Lietuvas. Lietuva mums buvo, yra ir bus ne tik viena, bet ir vienintelė", - kalbėjo P.Jakučionis.

Jis teigė, kad kad naujos partijos nariais taps ne mažiau kaip pusė buvusios LPKTS narių.

"Tai reiškia, kad 20-30 tūkst. žmonių turėtų prisijungti iš politinių kalinių ir tremtinių sąjungos. Jų tarpe yra ne tik ištikimų savo vertybėmis, bet ir jaunų specialistų, kurie padės pasiekti partijos tikslus", - sakė P.Jakučionis.

Suvažiavime sveikinimo žodį pasakė parlamentaras, TS narys Vytautas Landsbergis, kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus sveikinimus perdavė jo referentas Andrius Penkauskas, sveikinimo žodį sakė ir Vilniaus miesto meras, Liberalų ir centro partijos pirmininkas Artūras Zuokas. Taip pat buvo perskaitytas ir Europos liaudies partijos sveikinimas.

REKLAMA

Naujosios politinės jėgos pirmininku vienbalsiai buvo išrinktas A.Kubilius. Dėkodamas už pasitikėjimą, A.Kubilius teigė esantis "pasiruošęs darbams".

"Artimiausias laikas bus nelengvas ir bus daug iššūkių. Dėkoju už pasitikėjimą ir kviečiu bendriems darbams", - sakė TS pirmininkas.

Naujosios partijos įstatai taip pat buvo priimti vienbalsiai.

TS pirmininko pirmaisiais pavaduotojais buvo išrinkti P.Jakučionis ir Rasa Juknevičienė, o pavaduotojais - Arvydas Vidžiūnas ir Vidmantas Žiemelis.

Į TS prezidiumą nuo politinių kaltinių ir tremtinių buvo išrinkti Vitalija Jagminienė, Antanas Lukša, Jūratė Marcinkevičienė ir Romualdas Paplauskas. Prezidiumo nariais liko Kęstutis Mačiulis, Jurgis Razma, Antanas Napoleonas Stasiškis ir Artūras Vazbys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TS pranešime spaudai rašoma, kad nacionalinis susitarimas siekti ekonominės ir socialinės pažangos, kurį parlamentinės partijos pasirašė 2002 metais, atsigulė į valdžios stalčius.

"Lietuvos piliečių sutartis su valstybe darosi vis silpnesnė. Valstybė - sau, o žmonės - sau. Manau, kad atėjo metas pasirašyti naują Sutartį su Lietuva. Mūsų įsipareigojimas bus ją įvykdyti, o Lietuvos žmonių - mus prižiūrėti, patarti ir bausti", - pranešime cituojamas A.Kubilius.

Nauja politinė organizacija vadinsis Tėvynės sąjunga (konservatoriai, politiniai kaliniai ir tremtiniai, krikščioniškieji demokratai). Oficialus sutrumpintas naujos partijos pavadinimas - Tėvynės sąjunga.

Suvažiavimo metu buvo įsteigtos dvi partinės frakcijos - Politinių kalinių ir tremtinių bei Krikščioniškosios demokratijos.

Suvažiavime dalyvavo daugiau nei 700 abiejų partijų delegatų.

Pasak TS pranešimo spaudai, konservatoriai visoje šalyje ir užsienyje turi 79 skyrius, LPKTS - 61.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų