REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britų laikraštis "Sunday Telegraph" sekmadienį išspausdino Rusijos vyriausybės kaitai skirtą straipsnį, kurio antraštė skelbia: "Vladimiro Putino sukurta demokratijos regimybė neturi mūsų klaidinti".

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašo straipsnio autorius, V.Putino šalininkai pareiškia, kad naujasis ministras pirmininkas vadovaus naujai sudarytai vyriausybei, kuri bus nepriklausoma ir savarankiškiau priiminės sprendimus, negu atstatydintas Michailo Kasjanovo ministrų kabinetas.

REKLAMA

Iš pirmo žvilgsnio šis įvykis lyg ir neturėtų kelti nerimo, rašo laikraštis. Patys žodžiai "prezidentas" ir "ministras pirmininkas" vaizduotėje kelia demokratinės, teisinės visuomenės įvaizdį. Tačiau tai netaikytina Rusijai. Už gražaus fasado slypi visai kitokia tikrovė. Šiandien šis fasadas - tai demokratiniai institutai, o tikrovė - vis despotiškesnė politinė sistema, nurodo britų leidinys.

Vyriausybės atstatydinimas netapo ilgų politinių ginčų kulminacija ar visuomenės spaudimo rezultatu, kaip būtų buvę tikroje demokratinėje valstybėje, rašo laikraštis. Pranešimas apie vyriausybės atstatydinimą nuskambėjo tarsi griaustinis iš giedro dangaus. Be to, niekas Maskvoje taip iki galo ir nežino, kuo vadovavosi prezidentas, priimdamas tokį sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant regimybės, kad šalyje egzistuoja demokratiniai institutai, Kremlius tebėra visiškai nepraregimas visuomenei ir priešinasi bet kokiems mėginimams padaryti jį bent šiek tiek skaidresnį, rašo "Sunday Telegraph".

Atėjęs į valdžią, V.Putinas palaipsniui šalino visa tai, kas daro demokratiją ne vien formalumu, bet kažkuo realiai egzistuojančiu. Kaip tik dėl tokių V.Putino veiksmų įtakingiausios žiniasklaidos priemonės, tarp jų ir didžiausi televizijos kanalai, atsidūrė "Kremliaus draugų" rankose, teigia straipsnio autorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidento įvaizdžiui nepalankūs įvykiai, tokie, kaip karas Čečėnijoje, žiniasklaidoje nušviečiami minimaliai arba apskritai nenušviečiami. Politinė opozicija egzistuoja teisėtai, bet tik tol, kol ji nekelia grėsmės Kremliui. Kiekvienas, kuris bandys siekti realios valdžios, bus greitai pašalintas iš politinės arenos, kaip nutiko ir Michailui Chodorkovskiui.

Ramina viena - Amerikos administracija pradeda suprasti, kas iš tikrųjų slypi už tos tariamos demokratijos, rašo "Sunday Telegraph".

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų