REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius antradienį Seime teigė prieš kelerius metus patyręs dienraščio "Lietuvos rytas" spaudimą, kai prokuratūra tyrė "Ledo rūmų" privatizavimo aplinkybes. Rimvydas Valatka teigia, kad pareigūnas, jaučiantis išorinį spaudimą, privalo kreiptis į teisėsaugos institucijas arba pripažinti kritiką.

REKLAMA
REKLAMA

Po privatizavimo šiuose rūmuose buvo įkurta krepšinio arena, kurioje treniravosi ir žaidė dienraščio remiama "Lietuvos ryto" krepšinio komanda.

REKLAMA

A.Klimavičiaus teigimu, spaudimą patyrė ne tik jis, bet ir tuometinis prezidentas Valdas Adamkus, atsisakęs į generalinio prokuroro pavaduotojus paskirti "Ledo rūmų" privatizavimo tyrimą kontroliavusį Kęstutį Betingį. Pastarajam vėliau teko išvykti dirbti į Kauną.

"Kas trečiame numeryje redakcijos skiltyje buvo dergiama prokuratūra, aš asmeniškai ir K.Betingis. Manau, jog spaudimas buvo ir prezidentui. Jis buvo susirūpinęs, nes artėjo rinkimai", - Seime sakė A.Klimavičius.

REKLAMA
REKLAMA

"Jūs labai drąsiai kalbate. Per tai jūs galite netekti ir posto", - pastebėjo Liberaldemokratų frakcijos narys Algimantas Matulevičius.

"Lietuvos ryto" vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Rimvydas Valatka BNS sakė, jog prieš darydamas tokius pareiškimus generalinis prokuroras turėtų pats atsistatydinti.

"Šiuo atveju generalinis prokuroras politikuoja bandydamas įtikti apkaltos taikiklyje atsidūrusiam prezidentui Rolandui Paksui. Toks generalinis prokuroras negali apginti teisingumo Lietuvoje", - BNS sakė R.Valatka.

R.Valatkos nuomone, A.Klimavičius turėjo kreiptis į teisines institucijas, jeigu jautėsi esąs dergiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Jeigu A.Klimavičius nesikreipė, aš drįstu daryti išvadą, kad tas dergimas buvo normali demokratinėje visuomenėje priimtina valdžios institucijų kritika", - pažymėjo jis.

Žurnalistams A.Klimavičius spaudimu pavadino dienraščio redakcinius straipsnius ir publikacijas, kuriose buvo kritiškai vertinama prokuratūros veikla.

"Jeigu generaliniam prokurorui spaudimą gali padaryti laikraštis, tai man, kaip piliečiui, darosi šiurpu galvojant, kokį spaudimą jam gali padaryti banditai ar mafijos klanai", - sakė R.Valatka.

Tačiau A.Klimavičius pripažino, jog K.Betingio perkėlimą į Kauną nulėmė ir kitos priežastys.

REKLAMA

"K.Betingis padarė klaidą. Jis man ir Seimo pirmininkui pareiškė, kad nusišalina nuo tyrimo kontrolės. Po to jis ėmė rašyti raštus Mokesčių inspekcijai ir Seimo pirmininkui. Tarp manęs ir jo atsirado trintis", - sakė A.Klimavičius.

K.Betingio siūlymą Seimo pirmininkui paskirti nepriklausomą prokurorą, galintį atlikti nešališką tyrimą, A.Klimavičius įvertino kaip neatitinkantį Konstitucijos.

"Tai, kas yra teisus - generalinis prokuroras, kuris teigia, kad mes jį dergiame, ar dienraštis, kuris teigia, jog nekonstitucines priemones siūlantis prokuroras neturi teisės dirbti?", - retoriškai klausė R.Valatka.

REKLAMA

2002 metų vasario pradžioje A.Klimavičius kreipėsi į teismą, prašydamas pripažinti negaliojančiais dokumentus, kuriais remiantis buvo privatizuoti "Ledo rūmai", bet vėliau prokuratūra atsisakė atstovauti civiliniam ieškiniui dėl pažeistų Profesinių sąjungų fondo teisių.

"Aš vyliausi, kad teisme bus sudaryta taikos sutartis ir "Lietuvos rytas" sumokės porą milijonų fondui. Profesinių sąjungų fondas savo turto negynė ir atsisakė ieškinio", - sakė A.Klimavičius.

Seimo nariai klausinėjo A.Klimavičiaus ir apie pastaruoju metu žiniasklaidoje paskelbtą informaciją, neva "Lietuvos ryto" komandos savininkai darė spaudimą Kauno "Žalgirio" rėmėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai dienraščiui "Respublika" pareiškė "Žalgirio" savininkas krepšininkas Arvydas Sabonis.

"A.Sabonis iki šiol nemelavo ir aš neturiu pagrindo abejoti jo pasakymais, bet pasakymų maža. Prokuratūrai reikia pareiškimų iš tų, kurie buvo spaudžiami neremti "Žalgirio". Mes dabar neturime pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą", - Seime sakė generalinis prokuroras.

A.Klimavičius neigė, jog prezidentas Rolandas Paksas ragino jį sugrįžti prie "Ledo rūmų" privatizavimo istorijos. Prezidentas anksčiau yra pareiškęs, jog prašys iš prokuratūros su tuo susijusios informacijos.

Kai kuriems parlamentarams suabejojus, ar generalinis prokuroras nėra per dažnai kviečiamas į Prezidentūrą, A.Klimavičius pasiūlė priimti įstatymo pataisas, reglamentuojančiais atsiskaitymo periodiškumą.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų