REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos dujų monopolininkė "Gazprom" teigė, kad dėl dujų kilęs ginčas su Baltarusiją aštrėja, nes Minskas atsisako pasirašyti tranzito susitarimą ir taip kelia grėsmę dujų tiekimui į Lenkiją ir Vokietiją.

REKLAMA
REKLAMA

"Derybos atsidūrė aklavietėje. Mes nenorime tiekti dujų mažesne nei rinkos kaina. Jie nenori pasirašyti tranzito susitarimo", - sakė vienas "Gazprom" pareigūnas.Anot jo, "Gazprom" generalinis direktorius Aleksejus Mileris bei Baltarusijos valstybinės įmonės "Beltransgaz" vadovas Piotras Petuchas kitą savaitę Maskvoje ketina tęsti derybas, tačiau atsisakė spėlioti, kada ginčas bus išspręstas.

REKLAMA

Didžiausia pasaulyje dujų tiekėja "Gazprom" patenkina beveik ketvirtadalį Europos poreikių. Pagrindiniai kompanijos tranzitiniai naftotiekiai eina per Baltarusiją ir Ukrainą.

"Gazprom" per metus į Lenkiją ir Vokietiją bei kartais į Nyderlandus per Baltarusiją gabena 22-24 mlrd. kubinių metrų dujų. "Gazprom" pareigūnas sakė, kad šiuo metu nepasirašytas tranzito susitarimas transportavimo apimtims įtakos neturi.

"Gazprom" nustojo Baltarusijai tiekti dujas nuo sausio mėnesio, nes nori padidinti dujų kainą nuo praėjusiais metais buvusių 30 dolerių iki 50 dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų dujų. 30 dolerių kaina, prilygstanti Rusijos vidaus rinkos kainoms, buvo per maža ir dėl to bendrovė patirdavo nuostolių.

REKLAMA
REKLAMA

"Gazprom" leido dviem nepriklausomoms dujų tiekėjoms "Itera" ir "Transnafta" sausio-vasario mėnesiais Baltarusijai tiekti dujas už 46,6 dolerio už 1 tūkst. kubinių metrų. Tačiau iš šie tiekėjai du kartus buvo kelioms valandoms sustabdyti po to, kaiMinskas visiškai sunaudojo likusias dujas.

Naujausias susitarimas su "Transnafta" baigia galioti trečiadienį, tačiau Minskas grasina apsunkinti dujų tranzitą, jei šalis pritrūks dujų.

Reuters-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų