REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas atsakydamas į “Omni laiko” skaitytojų klausimus dar sykį paneigė bet kokius jam mestus kaltinimus. Nesutinka ir su kaltinimu, kad jis nepateikia aiškių atsakymų. Čia jis prisiminė nemarų Karlsono klausimą: “Ar jūs jau nustojote gerti konjaką rytais?” O į savo ateitį žvelgia optimistiškai: apkalta neįvyks, o su valstybės vadovais tikisi bendradarbiauti sklandžiai.

REKLAMA
REKLAMA

Optimistinis žvilgsnis į ateitį

Ar jūs balotiruositės kituose prezidento rinkimuose, jei apkalta bus jums nepalanki?

Pirmiausia manau, kad apkalta neįvyks. Taigi apie išankstinius prezidento rinkimus kol kas ankstoka kalbėti. O kituose prezidento rinkimuose po penkerių metų kadencijos, manau, kad rimtai svarstysiu. Bet tai priklausys nuo to, kiek mano pradėtas permainas parems Lietuvos piliečiai.

REKLAMA

Jei liksite prezidentu, kaip toliau bendradarbiausite su Seimu ir Vyriausybe? Su Artūru Paulausku ir Algirdu Brazausku?

Mes visi esame politikai, visi esame mate visko gyvenime. Manau, kad laikinos ambicijos, sukėlusios šį skandalą, bus atidėtos į šalį ir galėsime ramiai, pragmatiškai ir konstruktyviai dirbti.

Kaip įsivaizduojate tolesnį atstovavimą Lietuvos valstybei užsienyje, kai neoficialiai Vakarų valstybės nori jūsų atsistatydinimo?

REKLAMA
REKLAMA

Neoficialūs privačiuose pokalbiuose nugirsti pasisakymai negali būti vertinami kaip verti rimtos reakcijos. Kiek žinau, mūsų partneriai Vakaruose gerbia Lietuvos piliečių pasirinkimą. Tai ir yra svarbiausia.

R. Paksas neigia bet kokius įtarimus

Teigiate, kad dėl pilietybės suteikimo Jurijui Borisovui esate nekaltas, nes rėmėtės jūsų pirmtakų prezidentų praktika. Tačiau ar tai, kad rėmėtės bloga praktika, rodo, kad esate nekaltas?

Tai, kad rėmiausi nusistovėjusia praktika, reiškia tik tiek, kad nebuvo jokios kitos praktikos - nemačiau jokio poreikio būtent šioje srityje pirmiausia pradėti įtvirtinti naujas tradicijas. Įstatymai pažeisti nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokiu tikslu dalyvavote UAB “Žemaitijos keliai” akcijų pirkime ar perėmime?

Būdamas prezidentu, nedalyvavau jokių įmonių akcijų pirkime, pardavime ar perėmime.

Kaip vertinate patarėjų Remigijaus Ačo ir Visvaldo Račkausko dalyvavimą UAB “Žemaitijos keliai” akcijų pirkime/perėmime?

Niekada nebuvo įrodyta, kad patarėjų veiksmai buvo susiję su kokių nors akcijų pirkimu ar pardavimu.

Apie aktualijas ir jaunimo kojytes bei rankytes

Kodėl aiškiai neatsiribojate nuo fašistuojančio Visvaldo Mažono, skandalisto Vytauto Šustausko ir prieš euroatlantinę integraciją pasisakančio Rolando Pavilionio?

REKLAMA

Aiškiai atsiribojau nuo visų smurtaujančių, nacionalinę ir kitokią nesantaiką kurstančią veikėjų. Apie euroatlantinės integracijos ar kitokius visuomeninius bei tarptautinius procesus kiekvienas Lietuvos pilietis turi teisę turėti savo nuomonę.

Kodėl skambinate pasveikinti su Naujaisiais metais žmogų, kuris jus pavadino “politiniu lavonu” ir įžeidinėjo vieną artimiausių jūsų bendražygių Dalią Kutraitę?

Man atrodo, kad kiekvienas žmogus savo gyvenime yra pasielgęs ar pakalbėjęs labai emocingai. Kai kurie kai kurių konservatorių lyderių vieši, o ne slapta pasiklausyti pasisakymai neką mažiau įžeidžiami. Be abejo, koneveikti nėra gerai.

REKLAMA

Kodėl tik kilus skandalui pradėjote susitikinėti su rinkėjais? Jeigu jau teigiate, kad reikia priartėti prie žmonių, tai kodėl tik dabar?

Niekada nenustojau susitikinėti su rinkėjais. Per rinkimų kampaniją apvažiavau visą Lietuvą ir kalbėjau su dešimtimis tūkstančių žmonių. Po inauguracijos nuolat lankiausi Lietuvos miestuose ir miesteliuose, tik šis darbas nebuvo toks intensyvus, kaip dabar.

Iš kokių pinigų važinėjate po savivaldybes ir kiek tai kainuoja?

Manau, kad šalies vadovo pareiga yra žinoti, kuo gyvena Lietuvos žmonės - ir ne tik iš laikraščių bei televizijos. Žadėjau žmonėms, kad aktyviai vykdysiu savo pareigas - tegul tai kai kam ir nepatinka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar prisiimate asmeninę atsakomybę už buvusios savo partijos nario, liberalų demokratų Marijampolės skyriaus vadovo Rolando Jonikaičio veiksmus terorizuojant mokykloje mokinę?

Šis klausimas suformuluotas remiantis tik žiniasklaidos komentarais, kurie ne visuomet būna visiškai nešališki.

Ar gali taip būti, kad kažkokie išoriniai veiksniai neleidžia jums atsistatydinti iš prezidento pareigų (tą padarytų bet kuris Vakarų šalies politikas) ir gyventi ramų gyvenimą?

Yra vienas išorinis veiksnys - žmonių valia, pareikšta visuotiniuose demokratiniuose rinkimuose.

REKLAMA

Kodėl specialiojoje Seimo apkaltos komisijoje dalyvauja ne prezidento administracijos teisininkai, o piliečio Rolando Pakso nusamdyti teisininkai?

Kad būtų šiek tiek mažiau spekuliacijų apie mokesčių mokėtojų pinigų naudojimą.

Gerb. prezidente, kuo remdamasis jūs teigiate, kad jaunimas papirktas? Aš pats dalyvavau mitinguose ir niekas man nieko nemokėjo. Ir mano kojytės bei rankytės daro ką nori.

Kartais neblogai būtų, kad kojytės ir rankytės klausytų galvos, o ne darytų, ką nori. Dėl jūsų klausimo - mane pasiekė informacija, kad kai kur jaunimui buvo siūlomas atlygis.

REKLAMA

Karlsono klausimas: “Ar jūs jau nustojote gerti konjaką rytais?”

Tai, kas vyksta šiuo metu Lietuvoje, ko gero, ilgų metų korupcijos rezultatas. Sakykite, ar yra galimybė atgauti tą tikėjimą, kuris buvo stovint Baltijos kelyje? Nejaugi nėra būdų sutramdyti kraujo ištroškusių?

Visada yra galimybė pradėti iš naujo, pradėti nuo švaraus popieriaus lapo. Tereikia tik geros valios ir sveiko proto. Esu įsitikinęs, kad emocijoms nurimus ir šiek tiek aptramdę ambicijas, visi galėsime susėsti, įvardyti svarbiausius Lietuvos raidos prioritetus ir kartu dirbti Lietuvos ateities labui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką jūs, giliai tikintis katalikas, manote apie moralę, ar ji nėra aukščiau už teisę?

Galiojančių įstatymų privalu laikytis visiems. O Dekalogas irgi nė kiek nepaseno nuo tų laikų, kai Mozė atnešė nuo kalno akmenines lentas. Žmonių įstatymai paprastai remiasi Dievo įstatymais. Bandyti svarstyti, kurie aukščiau, atrodo neteisinga.

Ar nemanote, kad reikalavimai aukščiausiems Lietuvos Respublikos valdžios atstovams turėtų būti daug didesni nei eiliniam piliečiui?

Žinoma. Nuoširdžiai tikiuosi, kad visi valdžios pareigūnai visuomet kels patys sau pačius aukščiausius reikalavimus. Tačiau niekada nesutiksiu, kad keleto žmonių nuomonė, pareikšta per kai kurias žiniasklaidos priemones, gali būti vadinama “įrodytais faktais”.

REKLAMA

Kodėl manote, kad po to, kai išrenkamas prezidentas, bet kokia to asmens veikla negali būti vertinama neigiamai, nes taip "kvestionuojama Tautos valia"?

Be abejo, galima. Kiekvienas gali turėti savo nuomone, kiekvienas gali ją laisvai reikšti, jeigu tai nepažeidžia kitų žmonių teisių. Tačiau visai kas kita tuomet, kai keli politikai nusprendžia, kad rinkimų rezultatai jų netenkina, ir pasitelkę propagandos mašiną mėgina nušalinti laisvuose rinkimuose išrinktą pareigūną.

Prezidente, kodėl jūsų šalininkai stengiasi uzurpuoti tiesą? O tiesa pagal juos yra tik jums palankūs faktai - viskas, kas nenaudinga jums, - melas, "sąmokslas" ir pan.

REKLAMA

Niekas nesistengia uzurpuoti tiesos. Tiesiog iki šiol labai intensyviai buvo nagrinėjama prielaida, kad prezidentas esą pažeidžiamas. Ir tik labai maža dalis visuomenės girdėjo ir nagrinėjo versiją, kad galbūt išties kai kurie politikai ir visuomenės veikėjai yra susitarę pašalinti jiems neįtinkantį prezidentą. Ši versija nusipelno tokio pat atidaus nagrinėjimo.

Aš, niekur nedirbanti pensininkė, noriu jūsų paklausti. Kodėl per visą esamo skandalo laikotarpį nė karto negirdėjau iš jūsų tiesaus ir aiškaus atsakymo? Jūs visada pusiau atsakote ar visai neatsakote į jums pateiktus klausimus.

REKLAMA
REKLAMA

Visada atsakau tiesiai ir aiškiai. Gali pasirodyti, kad yra kitaip, tačiau taip esti tuomet, kai aiškiai matyti, kad jau pačiame klausime yra užprogramuojami atsakymai. Prisiminkime Karlsoną - ar jūs galite paprastai - “taip ar ne” - atsakyti į klausimą: “Ar jūs jau nustojote gerti konjaką rytais?”.

Apie “Williams” istoriją

1999 metais jūs atsisakėte pasirašyti sutartį su "Williams", bet įgaliojote tai padaryti Sigitą Kaktį. Jei jau jūs buvote toks principingas, tai galėjote ir neįgalioti.

Ne aš įgaliojau pasirašyti sutartį. Vyriausybė įgaliojo. Ministro pirmininko balsas reiškė lygiai tiek pat, kaip ir kiekvieno ministro balsas. Kokia tuomet buvo Vyriausybė - visi puikiausiai prisimena.

Norėjau paklausti dėl “Mažeikių naftos” privatizavimo. Per spaudos konferencijas dėl privatizavimo jūs teigėte, kad viskas vyksta sklandžiai, aiškiai, skaidriai ir, svarbiausia, naudingai Lietuvai. Tai kaip nutiko, kad atėjus lemiamam momentui, jūs atsistatydinote ir pareiškėte, kad negalite tokios sutarties pasirašyti?

Kol mes turėjome viltį, kad pavyks išsiderėti bent kiek palankesnes Lietuvai sąlygas, tol stengėmės nedestabilizuoti padėties Lietuvoje, neerzinti žmonių. Tikėjomės, kad politikai vis dėlto neišdrįs peržengti sveiko proto ribų. Kai paaiškėjo, kad Seimo ir Prezidentūros spaudimas yra neįveikiamas, nemačiau kitos išeities kaip tik atsistatydinti.

REKLAMA

Apie Sąjūdžio laikus

Ką veikėte 1990 m. gruodžio - 1991 m. sausio mėnesį, kai buvote Vilniaus S. Dariaus ir S. Girėno aeroklubo viršininkas? Su kokiomis valdžios struktūromis jis tuo metu bendradarbiavo: su okupacinėmis (SSSR kariuomene) ar su Lietuvos?

Kaip ir daugelis žmonių, tomis dienomis budėjau prie parlamento. O bendradarbiavau su Lietuvos Respublikos krašto apsaugos departamentu.

Ar tikrai 1990 metais dėvėjote rusišką majoro uniformą SSKP partijos posėdžiuose?

Nedėvėjau uniformos. Nedalyvavau posėdžiuose.

Ar ir po Sausio 13-osios įvykių į LDDP būstinę atvykote pasipuošęs SSSR kariuomenės majoro munduru?

Absurdas.

Kur buvote per Sausio 13-osios įvykius

Kartu su kitais lakūnais buvome pasirengę, jei prireiks, išskraidinti iš Lietuvos į užsienį kai kuriuos šalies vadovus.

R. Paksas pasisako už efektyvų valdymą

Žinia, kad prezidento tiesioginis darbas ir pareiga visų pirma vykdyti šalies užsienio politiką, reprezentuoti šalį. Ar galėtumėte išvardyti savo nuveiktus darbus užsienio politikos linkme per pastaruosius tris mėnesius ir savo planus užsienio politikoje ateinančiam pusmečiui?

Įgyvendinti kartu su Vyriausybe Lietuvos užsienio politiką - taip, su tuo sutikčiau. Reprezentuoti - irgi, bet tai jau tikrai ne pirmaeilis uždavinys. Per pastaruosius tris mėnesius buvo pakankamai ką veikti vidaus politikoje. Ir už tai turėtume visi būti dėkingi šio skandalo iniciatoriams. Nuolat gaunu Vyriausybės pareigūnų ir savo patarėjų informaciją apie Lietuvos užsienio politikos padėtį. Priminsiu, kad per pastaruosius tris mėnesius buvau su vizitais ir Irake, ir Vokietijoje, ir Briuselyje. Tolesnių darbų planas kol kas tikslinamas. Natūralu, kad detalių negaliu pasakyti.

REKLAMA

Ar prisiimate atsakomybę už politinio pasitikėjimo pagrindu skiriamų patarėjų veiklą?

Už veiklą bendrąją prasme - taip. Tačiau kiekvieno žingsnio kasdien tikrai nekontroliuoju ir manau, nekontroliuosiu.

Kodėl dabar dirbate premjero darbą ir sprendžiate klausimus dėl Ignalinos AE, o ne atliekate prezidento pareigas? Ar negalėjote to darbo padaryti dukart būdamas premjeru?

Mano rinkimų programoje yra pabrėžta, kad daug dėmesio skirsiu Ignalinos AE problematikai. Taigi tiesiog vykdau per rinkimus prisiimtus įsipareigojimus.

Ar ponas prezidentas mano, kad rusiškas autokratinis valdymo būdas yra pranašesnis už lietuviškąjį parlamentinį?

Parlamentinės struktūros opozicija, ko gero, būtų prezidentinė - kaip Jungtinėse Valstijose, o ne autokratinė. Manau, kad nėra nei rusiško, nei lietuviško valdymo būdo. Yra efektyvus arba neefektyvus valdymo būdas. Aš pasisakau už efektyvų. Jeigu efektyviai veikia parlamentinė sistema - puiku. Bet juk tam ir buvo įvesta Lietuvoje prezidento institucija, kad subalansuotų kitų valdžios šakų veiklą.

Kaip galėtumėte apibūdinti savo politines pažiūras? Kuri ideologija jums priimtiniausia?

Mano pažiūras labai nesunku apibrėžti - yra toks dalykas kaip tėvynė, yra kiekvieno iš mūsų troškimas didžiuotis Lietuva. Tikiu, kad Lietuva bus atsakingos gerovės valstybė.

REKLAMA

Manau, kad yra pamatinės vertybės, kurios turi būti priimtinos visiems žmonėms, nepriklausomai nuo ideologijos - pavyzdžiui, artimo meilė, atjauta skriaudžiamam.

“Vienas kur likęs - badu nenumirčiau”

O kas buvo jūsų seneliai ir proseneliai? Ir kur jie palaidoti?

Palaidoti Lietuvoje.

Kokia operacija jums buvo atlikta užsienyje prieš keletą metų?

Pakankamai sudėtinga ir ji buvo atlikta sėkmingai. Nelabai pats išmanau medicinos dalykų, tad nenorėčiau smulkiau aptarinėti detalių.

Ką laikote gera knyga ir kokie labiausi vertinami autoriai?

Ta, kurioje labiau matosi pasaulis ir žmonės nei autoriaus saviraiška. Mėgstu biografines ir autobiografines knygas.

Kaip pavyksta psichologiškai nepalūžti per šį skandalą? Iš kur semiatės jėgų važinėti po Lietuvą?

Žinau, kad esu teisus. Matau žmones, kurie manimi patikėjo per rinkimus ir dabar tiki. Šeimos ir artimiausių draugų parama nuolat jaučiu - to iš esmės ir užtenka, kad galėtum dirbti.

Ar skandalui prasidėjus gerai miegate? Jei ne paslaptis, kokios sapnus sapnuojate?

Miegu gerai, o sapnų neprisimenu.

Jūs mėgstate važinėti motociklu. Ar prijaučiate baikerių kultūrai? Gal klausote metalo?

Deja, dabar retai begaliu sau leisti. Bet kai prasidės sezonas, būtinai išvarysiu motociklą į plentą. Baikerių kultūra - pakankamai savita ir įdomi, tik turiu pasakyti, kad nesu itin giliai į ją paniręs. Sunki roko muzika liko kažkur jaunystėje.

Ar mokate gaminti valgį? Jei taip, koks patiekalas išeina geriausiai?

Vienas kur likęs - badu nenumirčiau. Bet nesu šios srities virtuozas.

“Omni laiko” redakcija dėkoja Lietuvos Respublikos prezidentui už atsakymus.

Parengė Virginijus Savukynas ([email protected])

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų