REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovotojams už Lietuvos laisvę, žinomiems politikams, mokslininkams, menininkams, sumaniems verslo pasaulio, teisėsaugos institucijų atstovams ir mergaičiukėms, nelaimės valandą parodžiusioms drąsą, pirmadienį įteikti valstybės apdovanojimai.

REKLAMA
REKLAMA

Vasario 16-osios - Lietuvos valstybės dienos atkūrimo proga Lietuvos Prezidentas Rolandas Paksas valstybės apdovanojimais - ordinais ir medaliais - pagerbė daugiau kaip 150 Lietuvos ir užsienio piliečių.

REKLAMA

Gausiai į Prezidentūros rūmų salę susirinkusius apdovanotuosius ir jų artimuosius pasveikinęs su Vasario 16-ąja, Prezidentas R. Paksas pažymėjo, kad ši data tautos sąmonėje yra ir išliks kaip valstybės kūrimo simbolis.

"Ant pastolių to didingo statinio, kurį vadiname valstybe, stovime visi - verslininkai ir poetai, policininkai ir žurnalistai, politikai ir aktoriai, buvę disidentai ir tremtiniai, mokslininkai ir ūkininkai, teisininkai ir dvasininkai, gyvenantys tėvų žemėje ir gyvenimo audrų nublokšti tautiečiai", - kalbėjo R. Paksas.

REKLAMA
REKLAMA

Vyčio Kryžiaus ordino Didžiuoju kryžiumi po mirties apdovanotas generolas, Lietuvos vietinės rinktinės įkūrėjas ir vadas Povilas Plechavičius. Šios rinktinės viršininkui Oskarui Urbonui po mirties paskirtas Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro didysis kryžius. Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi taip pat po mirties apdovanotas antinacinės rezistencijos dalyvis, Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos narys Algirdas Vokietaitis.

Po mirties skirti apdovanojimai P. Plechavičiui ir O. Urbonui, kurie pirmadienį buvo įteikti jų artimiesiems, bus saugomi Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejuje ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centre. A. Vokietaičio apdovanojimą priėmė jo sūnus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės apdovanojimai pirmadienį įteikti Seimo nariams Vyteniui Andriukaičiui ir Rolandui Pavilioniui, disidentinio judėjimo dalyviams Antanui Terleckui ir Elenai Terleckienei, prokurorams Vytautui Barkauskui, Gintui Ivanauskui, advokatei Liudvikai Meškauskaitei, socialinės apsaugos ir darbo ministrei Vilijai Blinkevičiūtei, ūkio ministrui Petrui Čėsnai, Vyriausybės kancleriui Zenonui Kaminskui, kitiems valstybės valdymo institucijų atstovams, nemažai grupei Lietuvos merų, policijos darbuotojų.

Vasario 16-osios proga apdovanojimai taip pat įteikti rašytojams Aleksui Dabulskiui, Violetai Palčinskaitei, Henrikui Čigriejui, režisieriams Vytautui Damaševičiui, Arūnui Mateliui, Janinai Lapinskaitei, aktoriams Donatui Banioniui, Vytautui Tomkui, Vaivai Mainelytei, Vytautui Dumšaičiui, Aldonai Vederaitei ir kitiems.

REKLAMA

Prezidento dekrete dėl apdovanojimų - nemažai žurnalistų pavardžių. Tai - Gintaras Tomkus, Stasys Jokūbaitis, Juozas Šalkauskas, Vilius Kavaliauskas, Eduardas Eigirdas, Audrys Antanaitis ir kiti.

Bene daugiausiai ovacijų Prezidentūros rūmų Baltojoje salėje kilo tuomet, kai Prezidentas R. Paksas Žūstančiųjų gelbėjimo kryžiumi apdovanojo dvi mergaites: Sandrą Budrytę iš Lazdijų rajono, iš gaisro išgelbėjusią penkis savo brolius ir seseris, ir antrokę Renatą Virbickaitę, ištiesusią pagalbos ranką skęstančiajam.

REKLAMA

Šiom dviem mergaitėms Prezidento žmona ponia Laima Paksienė ir ministrė Vilija Blinkevičiūtė įteikė dar ir savo dovanėles.

Jokių netikėtumų ceremonijoje nenutiko, išskyrus tai, jog keliems apdovanotiesiems, matyt, dėl jaudulio iš rankų išslydo apdovanojimai. Tad Prezidentui R. Paksui teko juos pakelti ir, kad būtų tvirčiau, prisegti prie krūtinės.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų