REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės paslapčių apsaugos koordinavimo komisija penktadienį nusprendė, kad prezidentas Rolandas Paksas turi grąžinti Valstybės saugumo departamentui (VSD) operatyvinio tyrimo bylą apie bendrovės "Alita" privatizavimą, gautą pažeidžiant įstatymus.

REKLAMA
REKLAMA

"Visų pirma tą bylą turi atgauti saugumiečiai, bet po tokių teisinių vojažų tokioje byloje labai sunku įžiūrėti perspektyvas", - penktadienį komentuodamas susidariusią situaciją sakė Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, pridūręs, kad turi būti "nepriekaištingai laikomasi" VSD veiklą reglamentuojančių įstatymų.

REKLAMA

Seimo pirmininko teigimu, šis epizodas "labai gerai iliustruoja" vieną iš šešių prezidento apkaltos punktų, kuriame jis kaltinamas neteisėtų pavedimų davimu savo patarėjams.

Valstybės paslapčių apsaugos koordinavimo komisija konstatavo, kad perduodant VSD Alytaus padalinyje saugotą operatyvinę bylą apie bendrovės "Alita" privatizavimą prezidentui, buvo pažeisti Valstybės ir tarnybos paslapčių apsaugos, Operatyvinės veiklos įstatymai bei Vyriausybės nustatyta elgesio su slaptais dokumentais tvarka ir VSD teisės aktai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak komisijos pranešimo spaudai, prezidentas turėjo raštu paprašyti VSD generalinį direktorių supažindinti su VSD struktūrinio padalinio turima informacija susijusia su bendrovės "Alita" privatizavimu, nurodant kodėl ir su kokio pobūdžio informacija būtina susipažinti.

"Aš manau, jog prezidentas ir jo patarėjai puikiai suprato, kad užsiima neteisėta veikla", - žurnalistams sakė Valstybės paslapčių apsaugos koordinavimo komisijos narys parlamentaras Alvydas Sadeckas.

Prezidentas R. Paksas pareiškė taip pasielgęs, nes norėjęs patikrinti preliminarią informaciją, kad pats VSD galėjo vykdyti nusikalstamą veiklą falsifikuodamas dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.S adecko nuomone, tokie prezidento kaltinimai VSD "skamba keistai" ir gali sukelti užsienio reakciją.

Prezidentas penktadienį pakartotinai kreipėsi į VSD prašydamas pokalbių telefonu, susijusių su bendrovės "Alita" privatizavimo byla, išklotinių.

VSD teigia "techniškai" negalintis pateikti prašomų pokalbių nedisponuojant operatyvine byla.

Savo ruožtu generalinis prokuroras Antanas Klimavičius penktadienį paprašė prezidentą bylą perduoti Generalinei prokuratūrai bei informuoti apie jam žinomas veikas, turinčias nusikaltimo pobūdžio.

REKLAMA

Ketvirtadienį su prezidentu susitikęs A. Klimavičius skeptiškai įvertino galimybes pradėti ikiteisminį tyrimą dėl medžiagos perdavimo prezidentui, nes prezidentas turi teisę susipažinti su įslaptinta informacija.

Pradėti ikiteisminį tyrimą dėl medžiagos perdavimo Generalinę prokuratūrą paprašė Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija.

Operatyvinės bylos perdavimo aplinkybes ketina tirti ir A. Sadecko vadovaujamas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

Operatyvinę bylą prezidentui perdavęs VSD Alytaus padalinio vadovas Albertas Sireika šiuo metu yra nušalintas nuo pareigų, dėl jo veiksmų atliekamas tarnybinis patikrinimas.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų