REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas renkasi veiksmus, kurie veda baltarusiško autoritarizmo keliu, bet pats nesuvokia, jog tuo keliu eina.

REKLAMA
REKLAMA

"Jis pats greičiausiai nemano, kad mėgina judėti autoritarizmo link, nes judėjimo šiuo keliu politinių aplinkybių paprasčiausiai nereflektuoja", - ketvirtadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas politologas Vytautas Radžvilas.

REKLAMA

Jo žodžiais, dabartinis Prezidentas greičiausiai net negalvoja apie galimus santvarkos modelius, ir tik bando gelbėtis iš jam nepalankios politinės padėties, imdamasis veiksmų, kurie teisiniu požiūriu gali būti vertinami kaip savivalė.

Ketvirtadienį Teisės projektų ir tyrimų centro ekspertai įvertino Prezidento veiksmus pasiimant operatyvinę medžiagą iš Valstybės saugumo departamento padalinio kaip pažeidžiančius Konstitucijos ir įstatymų nuostatas, kuriomis siekiama išvengti autokratinių valdymo metodų ir valstybės vadovo institucijos panaudojimo Prezidento asmeniniams politiniams interesams ginti.

REKLAMA
REKLAMA

Teisės ekspertai konstatavo, kad "Prezidentas, pasiimdamas nagrinėti operatyvinę bylą, peržengė jam Konstitucijos suteiktus įgaliojimus ir pažeidė Konstitucijos normas, saugančias, kad valstybės pareigūnai nepiktnaudžiautų valdžia ir kad valstybės vadovo veikla nebūtų autokratinė".

Savo ruožtu V. Radžvilas tvirtino, kad, jei Prezidento lūkesčiai toliau pildytųsi, Lietuvoje galėtų pradėti formuotis autoritarinis režimas. Politologo požiūriu, tai būtų tipiškas posovietinio autoritarizmo modelis, tarpinis tarp rusiškojo ir baltarusiškojo."R. Pakso atveju tai būtų daugiau baltarusiškas variantas, kai Prezidentas mėgina atlikti visų valdžios šakų vaidmenį. Jo politinės nuostatos artimesnės baltarusiškam modeliui, nes jis paprastesnis, o rusiškasis - per daug rafinuotas ir sudėtingas", - teigė politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, Prezidentas gerai įvaldęs "paprasčiausią politinę retoriką", kuria siekia įtikinti, jog yra "likimo ar aukštesnių jėgų pašauktas atstovauti piliečiams". Šiomis aplinkybėmis, pasak V. Radžvilo, neverta tikėtis, kad Prezidento aplinkoje racionaliu pagrindu svarstomi valstybės sąrangos klausimai.

Vis dėlto, politologo teigimu, mažai tikėtina, kad Lietuva pasuks autoritarizmo keliu.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų