REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius teigia kol kas negavęs Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos prašymo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) slaptos medžiagos apie bendrovės "Alita" privatizavimą perdavimo Prezidentūrai ir gina prezidento teisę susipažinti su VSD informacija.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikimas su generaliniu prokuroru Antanu Klimavičiumi į prezidento Rolando Pakso ketvirtadienio darbotvarkę įtrauktas po rytinio R. Pakso pasitarimo su patarėjais. A. Klimavičių į Prezidentūrą atlydėjo jo pavaduotojas Gintaras Jasaitis, tačiau jis prezidento ir generalinio prokuroro susitikime nedalyvavo.

REKLAMA

"Kada operatyvinės medžiagos šeimininkas, subjektas, pats atveža prezidentui, kuris turi teisę susipažinti su įslaptinta informacija, medžiagą, tai nėra paėmimas. Kitas reikalas, ar jis buvo įgaliotas perduoti tą operatyvinę medžiagą", - po susitikimo teigė A. Klimavičius.

VSD šią savaitę pareiškė, jog prezidento pavedimu jo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Romualdas Senovaitis antradienį paėmė iš VSD padalinio Alytuje vadovo Alberto Sireikos medžiagą apie bendrovės "Alita" privatizavimą pažeisdamas įstatymus.

REKLAMA
REKLAMA

Generalinio prokuroro teigimu, jei VSD atliekamo tarnybinio patikrinimo metu bus nustatyta, kad A. Sireika viršijo savo įgaliojimus, jis tikriausiai bus nubaustas.

"Galbūt jis turėjo nuvežti į centrinę (VSD) būstinę tą medžiagą ir su lydraščiu pagal tvarką pateikti medžiagą. Bet tam atliekamas tarnybinis patikrinimas", - svarstė A. Klimavičius.

Paklaustas, ar prezidentas turi teisę VSD padalinio vadovui nurodyti atvežti kokią nors medžiagą, A.Klimavičius atsakė teigiamai.

"Prezidentas tokią teisę turi, o štai padalinio vadovas turi galvoti, kaip šitai padaryti pagal įstatymą ir pagal žinybinius aktus", - teigė generalinis prokuroras ir pažymėjo, kad jeigu toks įvykis atsitiktų prokuratūroje, pareigūnui "labai blogai baigtųsi".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Jeigu jis (A. Sireika - BNS) būtų pateikęs tą operatyvinę įslaptintą medžiagą asmeniui, kuris neturi teisės susipažinti su įslaptinta medžiaga, mes kalbėtume apie ikiteisminį tyrimą ir apie atsakomybę - baudžiamąją. Šiuo atveju apie ją negalima kalbėti", - teigė A. Klimavičius.

Pats R. Senovaitis teigė su prezidentui perduota medžiaga nesusipažinęs ir nežino, kam jos R. Paksui reikėjo. Jis pripažino nieko šiuo klausimu prezidentui negalintis patarti, nes medžiagos neskaitęs.

Prezidento patarėjas teigė, kad atsakymą, ar paimant medžiagą iš VSD Alytaus padalinio buvo pažeisti įstatymai, atsakys VSD atliekamas tarnybinis patikrinimas.

REKLAMA

"Įstatymo pažeidimas bus tada, kai tai nustatys kompetentingos institucijos", - teigė R. Senovaitis.

Patarėjas tikino nedaręs "nei fizinio, nei moralinio spaudimo" A. Sireikai atiduoti prezidento reikalaujamą medžiagą.

R. Senovaitis patikino, kad Prezidentūra prašė VSD vadovų medžiagos pateikti šią medžiagą, tačiau informacijos negavo.

Tuo tarpu VSD generalinis direktorius Mečys Laurinkus trečiadienį Lietuvos televizijos laidoje "Spaudos klubas" telefonu teigė, kad nebuvo nė vieno raštiško kreipimosi dėl šios medžiagos, o departamentas pats savo iniciatyva kelis kartus tokią medžiagą buvo pateikęs prezidentui.

REKLAMA

A. Klimavičiaus taip pat teigė, kad prokuratūra kol kas nėra gavusi Seimo komisijos prašymo ištirti, ar nepažeistas Operatyvinės veiklos įstatymas, o kai jį gaus, spręs, ar pradėti ikiteisminį tyrimą.

Medžiagą Prezidentūrai po asmeninio prezidento skambučio perdavęs padalinio vadovas A. Sireika yra nušalintas nuo pareigų, dėl įvykio pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Šiuo metu Konkurencijos taryba tiria, ar "Alitos" privatizavimo konkurse antrą bei trečią vietas užėmę dalyviai nebuvo susitarę pasitraukti iš konkurso, siekdami sudaryti sąlygas bendrovę įsigyti mažiausią kainą pasiūliusiam investuotojui.

Šių metų pradžioje už 58,05 mln. litų 83,77 proc. "Alitos" akcijų įsigijo įmonės vadovų konsorciumas, pernai surengtame konkurse pagal pasiūlytą kainą užėmęs ketvirtąją vietą.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų