REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos operos bičiulių draugijos prizas "Kipras" už nuopelnus operos menui šįmet skirtas baritonui Vytautui Juozapaičiui.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip Eltai sakė Lietuvos operos bičiulių draugijos, vienijančios apie pusantro šimto narių, pirmininkas Vidmantas Zakarevičius, devintasis premijos laureatas išrinktas iš devynių pretendentų. Šiuose "Kipro" rinkimuose pasiekta didžiausia balsų persvara - V. Juozapaitis surinko 74 procentus balsų, o didžiausia jo konkurentė buvo Inesa Linaburgytė (23 proc.). Kiti pretendentai nesurinko nė po 4 procentus balsų. Šįmet balsavime dalyvavo mažiau operos gerbėjų - 134 (pernai - 220). Didžiausią rinkėjų dalį sudarė operos klausytojai, buvo ir ankstesnių metų "Kipro" laureatų, muzikologų, teatro kritikų.

REKLAMA

Pasak V. Zakarevičiaus, Operos bičiulių draugija kasmet rekomenduoja pretendentų į laureatus sąrašą, tačiau rinkėjai gali balsuoti už bet kurį operos dainininką, kuriantį Lietuvoje arba užsienyje, tačiau nenutraukiantį ryšių su tėvyne, atvykstantį koncertuoti. Taip jau devynerius metus formuojamas geriausių lietuvių operos dainininkų, paliekančių ryškų pėdsaką lietuvių operos istorijoje, olimpas.

Nuo 1997 metų teikiamą "Kiprą" yra pelnę operos solistai Virgilijus Noreika, Irena Milkevičiūtė, Eduardas Kaniava, Vladimiras Prudnikovas, Sigutė Stonytė, Eugenijus Vasilevskis, Violeta Urmanavičiūtė-Urmana, o pernai šiuo prizu apdovanotas Sergejus Larinas.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų pabaigoje 40 metų jubiliejų atšventęs V. Juozapaitis įvairiose Lietuvos ir užsienio scenose yra sukūręs daugiau kaip 40 pagrindinių baritono vaidmenų, dainavęs šimtus koncertų. Tarp žymiausių operos vaidmenų - Don Žuanas (operoje "Don Žuanas"), Žermonas ("Traviata"), Skarpija ("Toska"), Amonasras ("Aida"), Eskamiljas ("Karmen"), Markizas Poza ("Don Karlas"), Ūdrys ("Pilėnai), Grafas Šemeta ("Lokys"), Žygimantas Augustas ("Karalienė Bona") ir daugelis kitų. Didelę sceninę patirtį turintis menininkas dėsto dainavimą Lietuvos muzikos akademijoje, yra Lietuvos televizijos muzikinės laidos "Tegyvuoja klasika!" vedėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastaraisiais metais kūrybinės sėkmės viršūnę pasiekęs V. Juozapaitis už savo muzikinę veiklą pelnė 2003 m. Nacionalinę kultūros ir meno premiją, taip pat Nacionalinio operos ir baleto teatro publikos simpatijos prizą. Solisto nuopelnai Lietuvos muzikiniam gyvenimui įvertinti ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Karininko kryžiumi, "Kristoforo" ir "Operos švyturio" apdovanojimais, Kultūros ministerijos premija ir Metų operos solisto titulu.

Devintojo "Kipro" laureato pagerbimo vakare kovo 8 dieną Vilniaus rotušėje V. Juozapaičiui bus įteikiama "Kipro" statulėlė - skulptoriaus Gedimino Jokūbonio sukurto paminklo Kiprui Petrauskui priešais Operos ir baleto teatrą maža kopija bei laureato diplomas. Vakarą tradiciškai ves ir V. Juozapaitį kalbins maestro Jonas Aleksa.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų