REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojai politologai Lauras Bielinis ir Alvidas Lukošaitis sveikina Socialdemokratų partijos ir Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderių ketvirtadienį pasirašytą bendradarbiavimo susitarimą, bet pripažįsta, kad balsavimas Seime dėl apkaltos prezidentui gali sužlugdyti gerus ketinimus.

REKLAMA
REKLAMA

"Klausimas, kaip įmanomas socialdemokratų ir socialliberalų bendradarbiavimas tuo atveju, jei socialdemokratai neparems apkaltos, įrašytas "krauju" tarp eilučių.

REKLAMA

Socialdemokratų laikysenoje matau tam tikrų dviprasmybių, kurios kelia nerimą. Jei Socialdemokratų frakcija neparems apkaltos, valdančiųjų partijų sutartis gali žlugti. Sunku būtų įsivaizduoti tolesnį jų bendradarbiavimą", - “Eltai” sakė A. Lukošaitis.

Valdančiosios koalicijos partneriai - socialdemokratai ir socialliberalai - susitarė tęsti bendradarbiavimą Seime ir Vyriausybėje iki šių metų rudenį vyksiančių rinkimų, taip pat siekti po Seimo rinkimų suformuoti parlamentinę koaliciją. Esant palankiems rinkimų rezultatams, socialdemokratai ir socialliberalai ketina kartu formuoti naują koalicinę Vyriausybę. Tai numatyta ketvirtadienį pasirašytame tarpusavio bendradarbiavimo susitarime.

REKLAMA
REKLAMA

Abiejų partijų lyderių nuomone, šis dokumentas padės gerus pagrindus ateičiai.

Savo ruožtu A. Lukošaitis pažymėjo, jog tokio pobūdžio susitarimai nebūdingi europinei praktikai. "Europoje paprastai sudaromos koalicinės sutartys - tokios, kaip per praėjusią Seimo kadenciją buvusi konservatorių ir krikščionių demokratų koalicinė sutartis. Tokios sutartys paprastai pasirašomos po rinkimų. Socialdemokratų ir socialliberalų sutartis keistokai užprogramuoja ir tai, kas bus po rinkimų, ir tai, kas bus iki jų", - teigė politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo žodžiais, valdančiųjų partijų pasirašytas susitarimas tėra "koalicinės sutarties imitavimas". Pasirašiusieji neprisiima aiškių, tam tikrais principais grįstų įsipareigojimų. "Mane, kaip politologą, tai verčia suklusti", - pažymėjo A. Lukošaitis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į ketvirtadienį pasirašyto susitarimo privalumus, lyginant jį su konservatorių ir krikdemų koalicine sutartimi, kuri, politologo nuomone, buvo nepagrįstai idealizuojama. "Iš anos sutarties plaukė politinis maivymasis. Tai blogiau nei atviras problemų demonstravimas", - tvirtino A. Lukošaitis.

REKLAMA

Pasak politologo, sveikintina ir tai, jog susitarimą pasirašiusios partijos geba išsaugoti abipusį geranoriškumą, nepaisant praeityje buvusių atvejų, kai likdavo vos vienas žingsnis iki konflikto. Tarp bendradarbiaujančių partijų dažnai kyla konfliktai dėl postų, ir šiuo atžvilgiu socialdemokratų ir socialliberalų susitarimas "nuteikia optimistiškai, nes leidžia tikėtis, jog tokios trinties ir konfliktų nebus", - teigė A. Lukošaitis.

Savo ruožtu L. Bielinis teigiamai vertino dviejų partijų susitarimą kaip galimybę joms siekti gerų rezultatų Seimo rinkimuose. "Šios dvi partijos parodė visuomenei, kad prezidento Rolando Pakso vykdoma visų kiršinimo ir skaldymo politika nedaro poveikio valdančiajai koalicijai", - tvirtino politologas.

REKLAMA

L. Bielinis pripažino, kad balsavimas dėl apkaltos prezidentui Seime bus "savotiškas egzaminas ir tvirtumo testas socialdemokratams". Pasak jo, jei Socialdemokratų frakcija neparemtų apkaltos, tai būtų problema jiems patiems. "Jiems reikia remti apkaltą, kad liktų vieningi ir apskritai - kad išliktų politikoje kaip įtakinga partija", - pažymėjo L. Bielinis.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų