REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos administracinis teismas vasario pabaigoje nagrinės prezidento Rolando Pakso rinkimų kampanijos dosniausio finansuotojo Jurijaus Borisovo skundą dėl Migracijos departamento sprendimo neduoti jam leidimo nuolat gyventi Lietuvoje ir išsiųsti jį į Rusiją.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo pirmininkė Zita Smirnovienė sudarė trijų teisėjų kolegiją, kuri vasario 24 dieną uždarame posėdyje nagrinės J.Borisovo skundą. Į posėdį bus kviečiamas J.Borisovas ir Migracijos departamento atstovas.

REKLAMA

Verslininko aštuonių lapų skundą teismas gavo sausio 14 dieną. Kurį laiką teismas rinko visą reikalingą medžiagą iš Generalinės prokuratūros, Valstybės saugumo departamento, Migracijos departamento ir gavęs visą reikalingą informaciją, paskyrė posėdžio datą.

Rusijos pilietis J.Borisovas teismo prašo panaikinti, jo manymu, neteisėtą ir nepagrįstą Migracijos departamento sprendimą.

Sausio 9 dieną Migracijos departamentas nusprendė Konstitucinio Teismo (KT) nutarimu Lietuvos pilietybės netekusį verslininką išsiųsti iš Lietuvos, neišduoti leidimo nuolat gyventi Lietuvoje ir panaikinti J.Borisovo gyvenamosios vietos deklaravimo Vilniuje, Vytauto gatvėje, duomenis.

REKLAMA
REKLAMA

Migracijos departamento sprendimą pavesta vykdyti Vilniaus miesto vyriausiajam policijos komisariatui.

Pagal užsieniečių teisinės padėties įstatymą, šį Migracijos departamento sprendimą J.Borisovas galėjo apskųsti Vilniaus apygardos administraciniam teismui per 7 dienas nuo sprendimo įteikimo jam dienos.

J.Borisovas buvo paprašęs leidimo nuolat gyventi Lietuvoje, tačiau VSD pasiūlė įtraukti jį į šalyje nepageidaujamų asmenų sąrašą.

Konstitucinis Teismas pernai gruodį konstatavo, jog prezidento dekretas išimties tvarka suteikti Lietuvos pilietybę J.Borisovui, kuris yra Rusijos pilietis, prieštarauja Konstitucijai ir Pilietybės įstatymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Borisovas anksčiau turėjo Lietuvos pilietybę, tačiau ją prarado įgijęs Rusijos pilietybę.

Prezidento rinkimus laimėjęs R.Paksas pernai balandį suteikė jam Lietuvos pilietybę išimties tvarka.

R.Pakso rinkimų kampanijai J.Borisovo vadovaujama sraigtasparnių remonto bendrovė "Avia Baltika" paaukojo 1,2 mln. litų.Konstitucinis Teismas pilietybės suteikimą įvertino kaip atlygį už paramą rinkimų kampanijai.

Pilietybės suteikimas J.Borisovui yra vienas iš argumentų surengti Seime apkaltą prezidentui.

J.Borisovo atžvilgiu Generalinė prokuratūra dabar atlieka du ikiteisminius tyrimus - dėl grasinimų prezidentui ir prekybos sraigtasparnių detalėmis su terorizmą remiančiu Sudanu.

REKLAMA

"Avia Baltika" darbuotojai svarbiausiems pasaulio žiniasklaidos leidiniams bei daugiau nei šimto valstybių vadovams išsiuntinėjo atvirą laišką, adresuotą Europos Parlamento (EP) pirmininkui, kuriame skundžiamasi KT sprendimu atimti iš jų darbdavio Lietuvos pilietybę.

Spaudos teigimu, laiške teigiama, jog Lietuvoje vykstantys politiniai procesai patvirtina, jog Europos Komisijos susirūpinimas dėl aukščiausių valdžios sluoksnių korupcijos tam tikrose šalyse kandidatėse į Europos Sąjungą (ES) yra pagrįstas.Anot laiško autorių, KT, atimdamas pilietybę iš J.Borisovo, pavertė tyrimą "politiniu procesu ir daug kartų pažeidė Konstituciją bei Lietuvos įstatymus". Taip pat primenama, kad J.Borisovą nutarta deportuoti iš Lietuvos.

REKLAMA

Laiške taip pat tvirtinama, kad grupė Seimo narių ir "korumpuotų aukščiausio rango pareigūnų" bando nuversti demokratiškai išrinktą prezidentą R.Paksą.

Anot laiško autorių, J.Borisovo "persekiotojams nerūpi", kad daugiau kaip šimtas Lietuvos piliečių esą liks be darbo vietų, o Lietuvos biudžetas neteks daugiau kaip 1 mln. litų metinių mokestinių pajamų.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų