REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį (02.05) prasidedančiame 54-ajame kasmetiniame Berlyno filmų festivalyje, kuris atidaromas amerikiečių epu apie pilietinį karą "Šaltasis kalnas" (“Cold Mountain”) su Nicole Kidman (Nikol Kidman) ir Jude'u Law (Džudu Lo), dominuos rūstus politinis kinas bei "Oskarų" laukimo kurstoma pompastika.

REKLAMA
REKLAMA

Šaltokoje Vokietijos sostinėje kino ekrano garsenybės lankysis vasario 5-15 dieną, o pirmasis joje pasirodys J. Law, kurį JAV Kino mokslo ir meno akademija nominavo geriausio aktoriaus kategorijoje. Šis renginys, vienas svarbiausių Europos kino festivalių, prilyginamas Venecijos forumui ir nusileidžia tik Kanams.

REKLAMA

Tikimasi, kad raudonu kilimu, nutiestu per Marlene Dietrich (Marlen Ditrich) aikštę, į Berlinalės rūmus žingsniuos Jackas Nicholsonas (Džekas Nikolsonas), "Oskarams" nominuotos Diane Keaton (Dajan Kiton) ir Charlize Theron (Čarliz Teron), Samuelis L. Jacksonas (Samjuelis L. Džeksonas), Cate Blanchett (Keit Blanšet), Nickas Nolte (Nikas Noltė), Ethanas Hawke'as (Itanas Hokas) ir Robinas Williamsas (Robinas Viljamsas).

Nieko smulkiau nepaaiškinusi, N. Kidman praėjusią savaitę pranešė, kad neatvyks. Remiantis nepatvirtintais pranešimais teigiama, kad aktorei negavus Kino meno ir mokslo akademijos nominacijos ir "Šaltajam kalnui" nepatekus tarp pretendentų į geriausio filmo apdovanojimą, ji nebeteko noro dalyvauti viešuose renginiuose.

REKLAMA
REKLAMA

Be 23 juostų, kurios varžysis dėl prestižinio "Auksinio lokio" apdovanojimo, festivalio direktorius Dieteris Kosslickas (Diteris Koslikas) šiemet siūlys ypatingą dėmesį atkreipti į Pietų Amerikos ir Pietų Afrikos režisierių sukurtus filmus.

Berlinalėje bus rodomi filmai apie dešimtmetį po pirmųjų laisvų rinkimų Pietų Afrikoje, be to, garbės viešnios teisėmis dalyvaus legendinė dainininkė Miriam Makeba (Mirjam Makeba).

Tarp Pietų Amerikoje sukurtų filmų dėl "Auksinio lokio" varžysis Danielio Burmano juosta "Prarastas apsikabinimas" (“Lost Embrace”), pasakojanti apie argentinietį, ieškantį tėvo, kuris dingo tarnaudamas Izraelyje, ir Joshua Marstono (Džošua Marstono) filmas "Marija, malonės pilnoji" (“Maria Full of Grace”) apie merginą, kuri Kolumbijoje įsivelia į prekybą kvaišalais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Auksinį lokį" už viso gyvenimo nuopelnus turėtų gauti argentiniečių režisierius, aktyvus visuomenės veikėjas Fernando Solanasas (Fernandas Solanasas).

Pasak D. Kosslicko, Europos kino kalendoriuje "Kanai yra didžiausias, Venecija - seniausias, o Berlynas - aštriausias" renginys.

"Berlinalė visuomet buvo politinė - ir kol stovėjo (Berlyno) siena, ir kai siena griuvo, ir netgi pieš sienos atsiradimą. Neketinu to keisti", - sakė jis žurnalistams.

Nuo 1951 metų gyvuojantis festivalis iš pradžių buvo savotiškas šaltojo karo priešų apsupto Vakarų Berlyno "langas" į pasaulį, o dabar jis yra pirmasis svarbus metų kino festivalis Europoje. Šiemet per 11 festivalio dienų bus parodyta beveik 400 filmų iš viso pasaulio.

Septynių narių vertinimo komisijai, kuri vasario 14 dieną įteiks pagrindinius festivalio prizus, vadovaus "Oskaru" apdovanota amerikiečių aktorė Frances McDormand (Fransis Makdormand), žiūrovams pažįstama iš filmo "Fargas" (“Fargo”).

AFP-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų