REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos Kaliningrado sritis, kuri gauna dujas tranzitu per Baltarusiją ir Lietuvą, bendrovei "Gazprom" nutraukus dujų tiekimą į Europą per Baltarusiją, skubiai keičia savo šiluminėse elektrinėse kurą - vietoj dujų ima naudoti mazutą.

REKLAMA
REKLAMA

"Į Kaliningradą dujos tiekiamos tranzitu per Baltarusiją ir Lietuvą. Taigi mes - įkaitai", - sakė Kaliningrado šilumos tinklų direktoriaus pavaduotojas Viktoras Nekrasovas.

REKLAMA

Bendrovė "Gazprom" nutraukė dujų tiekimą į Europą per Baltarusiją trečiadienio vakarą, apkaltinusi Minską be leidimo pumpuojant dujas, kai nepriklausomi tiekėjai nutraukė Rusijos dujų tiekimą į šalį.

Ketvirtadienį Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka kritikavo už tai Rusiją, pavadinęs išjungimą "terorizmo aktu", bet pripažino "moralinę atsakomybę" kaimynams, tarp jų Kaliningradui, ir sakė, kad su Maskvos sąlygomis teks sutikti.Pasak V.Nekrasovo, ketvirtadienio rytą dujų tarnybų avarinės brigados ėmė užsukinėti dujotiekius, kuriais dujos tiekiamos į šilumines elektrines."Mes paprasčiausiai atjungiami nuo dujotiekio. Dujų avarinės tarnybos uždaro sklendes ir išvažiuoja", - sakė V.Nekrasovas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis sakė, jog šešioms Kaliningrado šiluminėms elektrinėms, kurios aprūpina šiluma tris ketvirtadalius miesto, perėjus nuo dujų prie mazuto sumažės katilų pajėgumas ir kris vandens, tiekiamo į namų apšildymo sistemą, temperatūra.

"Pereidami prie mazuto mes iš karto netekome 20 proc. pajėgumo... Karštas vanduo (namuose) praktiškai išjungtas. Dabar uždavinys - išlaikyti temperatūrą, kad nesušaldytume visos sistemos", - sakė V.Nekrasovas, pavadindamas situaciją mieste kritiška.

Kaliningrado valdžia, mėgindama atnaujinti dujų tiekimą į regioną, kreipėsi į "Gazprom" vadovą Aleksejų Milerį ir Rusijos vyriausybės pirmininką Michailą Kasjanovą, prašydami skubiai padėti regionui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po kreipimosi, sakoma srities administracijos spaudos tarnybos pranešime, praėjusią naktį buvo paleistas dujotiekis tarp Latvijos ir Lietuvos, kuris neveikė keturiolika metų.

"Juo iš 5 mln. kubinių metrų dujų, tiekiamų į Lietuvą, Kaliningradas gauna 1 mln. kubinių metrų, tai yra trečdalį reikiamo kiekio. Todėl smarkiai atvėso oras kaliningradiečių butuose", - sakoma pranešime.

Jame pažymima, jog mazuto Kaliningrado šiluminėse elektrinėse riboto dujų tiekimo sąlygomis užteks trims ar penkioms dienoms.

"Kaip tyčia būtent dabar orai atšalo ir artimiausiomis dienomis gali būti iki 11 laipsnių šalčio", - sakoma pranešime.

Šiandien Kaliningrade yra septyni laipsniai šalčio.

"Gazprom" antrinė struktūra, kompanija "Lentrangaz", kuri eksploatuoja magistralinius dujotiekius Rusijos šiaurės vakaruose, kol kas niekaip nekomentuoja situacijos Kaliningrade.

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų