REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas priėmė sprendimą atšaukti Egidijų Vareikį iš Seimo stebėtojų delegacijos Europos Parlamente. O viskas prasidėjo tuomet, kai E. Vareikis iš liberalcentristo tapo konservatoriumi. Parlamentaro klausiame, kaip viskas prasidėjo, kokius uždavinius Europarlamente vykdė ir kaip galima išspręsti dabartinę situaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Jūs esate politikos nenuorama, nesibijote imtis egzotiškų politikos problemų, tokių, kaip Afrika… tačiau pastaruoju esate kaltinamas tuo, kad keičiate frakcijas ir partijas, neturite aiškios politinės platformos, atėjote į Seimą kaip socialliberalas, vėliau buvote liberalas, dabar konservatorius…

REKLAMA

Sutinku, kad esu nenuorama, nemėgstu politikoje “stovinčio vandens” ramybės, juolab, kad politikos raida pastaraisiais metais yra labai dinamiška. Tačiau iš karto pasakysiu, kad nelaikau savęs palaidūnu, keičiančiu politines partijas kažkokiais savanaudiškais sumetimais. Veikiau partijos ar frakcijos keičiasi… 1990 metais dalyvavau Lietuvos Krikščionių Demokratų partijos (LKDP) steigime, ilgus metus buvau šios partijos tarptautinių ryšių įgaliotinis ir valdybos narys. Nė vienai dienai nepasitraukiau nuo krikščioniškosios demokratijos.

REKLAMA
REKLAMA

Kai LKDP degradavo, teko kurti kitokias krikdemiškas struktūras. Neatsitiktinai minėjau tarptautinius ryšius: Europos parlamente yra frakcija – politinė grupė – vadinama Europos Liaudies partija, kuri yra ir savotiškas etalonas to, ką vadiname šiuolaikiška krikščioniškąja demokratija. Prieš dešimtmetį Lietuvą joje geriausiai atstovavo LKDP, šiandien Europos Liaudies partija (ELP) deda viltis į Tėvynės Sąjungą, kurioje yra ir perspektyvūs krikščionys demokratai. Na, o aš pats, pirmą kartą pasirodęs Europos Parlamente 1991 metais, niekada nepakeičiau frakcijos. Statistiškai esu vienas iš nedaugelio ELP “veteranų”, tokių kaip slovėnas Lojze Peterle ar slovakas Jan Figel…

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O kaip su tais socialliberalais ir liberalais?

Taip nutiko vis dėl tos pačios krikščioniškosios demokratijos. 2000 metais bandėme kurti vadinamą “naująją politiką”, ir nusprendėme, kad joje turi būti krikščioniška dimensija, ir krikdemai, kurie tuo metu buvo tikrai silpni, turi būti naujosios politikos partijų sąrašuose. Naujoji Sąjunga pakvietė mane į savo sąrašą, tačiau rinkimuose dalyvavau su savais partijos simboliais. Kaip ir buvo sutarta, NS nereikalavo būtinai būti jų frakcijoje, juo labiau nesiėmė kokių nors bausmių, kai su centristais ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija įkūrėme Jungtinė frakciją… Vadinamu liberalu tapau todėl, kad kelios partijos paprasčiausiai susijungė, susijungime taip pat buvo krikdemas…

REKLAMA

Formaliai žiūrint kone kiekvienas Seimo narys buvo bent dviejų trijų skirtingų pavadinimų frakcijose… Iš tiesų nebuvau jokioje partijoje, kur nėra krikščioniškosios demokratijos, ir teisūs yra tie, kurie mano, kad esu veikiau ištikimas savo pasirinktai politikai, nei perėjūnas.

Norite pasakyti, kad keičiasi partijos, bet ne žmonės?

Iš tiesų taip. Mano kolegos iš postkomunistinių šalių prieš dešimtmetį taip pat dažniausiai priklausė kitokių pavadinimų partijoms, juk partijos kuriasi ir sunyksta, tai natūralu. Tėvynės Sąjunga, formaliai atsirado vėliau nei kitos, dabar jau tradicinėmis vadinamos partijos, dabartiniai Lietuvos socialdemokratai formaliai visai jauna partija, nors, žinia… Žiūrėkime, veikiau ideologijos, o ne pavadinimo.

REKLAMA

Seimas ketina jus atšaukti iš Europos parlamento stebėtojų. Iš šalies ir formaliai žiūrint tai atrodo logiška, nes palikote liberalcentristus, kurių buvote deleguotas, ir perėjote pas konservatorius. Kokie galimi konflikto sprendimai?

Jūs minėjote žodį formaliai. Formaliai stebėtojo atšaukimas nėra numatytas, ir tai natūrali demokratijos dalis.

Juk ir Lietuvos Parlamente nėra numatytas parlamentaro atšaukimo mechanizmas, taip kaip beje, daugelyje parlamentų. Yra galimybė stebėtoją pakeisti, tačiau ji taip pat ribota. Europos Parlamento stebėtojo mandatas galioja tam tikrą laiką ir tiek, jis nepriklauso nuo kokių nors vidinių partinių persiskirstymų nacionaliniuose parlamentuose. Nuo šių metų gegužės 1 dienos Seimas skirs tikruosius Europarlamentarus. Tai bus reali ir teisėta proga sudaryti naują delegaciją. Per metus laiko pasikeitė ne vienos frakcijos dydis, tad daug ką galima perskaičiuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl atsitiko taip, kad Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) vieną stebėtoją pasiuntė Briuselyje pas liberalus, o kita – į Europos Liaudies partiją. Ar čia nebuvo užprogramuotas konfliktas?

Tikrai ne. Turėjome labai gražių ir drąsių planų, tad džiaugiausi, galėdamas būti ELP grupėje.

Kokie tai planai? Ar tai slaptoji diplomatija?

Tai iš tiesų diplomatija, nors ne slaptoji, veikiau parlamentinė. Žinia, stebėtojau į Europos parlamentą buvo deleguoti praeitų metų balandį, kai tuometiniai liberalai, centristai ir modernieji krikdemai ruošėsi jungtis į vieną partiją. Formaliai tai ne ta frakcija, kuri šiandien bando mane “atšaukti”. Jungtinės partijos kūrimo vizijose buvo noras sukurti plataus profilio centro dešiniąją partiją, kuri vienytų dešiniojo liberalizmo, centrizmo ir krikščioniškosios demokratijos idėjas. Pažindamas Europos politiką, teigiau, kad tokiai partijai reiktų jungtis prie Europos Liaudies partijos Europos Parlamente.

REKLAMA

Ar ELP priima tokias partijas?

Ne tik priima, bet ir sveikina. ELP sudėtyje yra ne viena liberali partija. Ispanų Liaudies Partija, prancūzų dešinieji, italų “Forza Italia”, portugalų, Beneliukso šalių dešiniosios partijos – ELP narės – laiko save liberaliomis. Net vokiečių krikdemai (CDU) savo dokumentuose deklaruoja, kad jų partija yra tuo pat metu liberali, konservatyvi ir krikščioniška.

Dar daugiau – Europos Liaudies partiją renkasi visos rimtosios partijos postkomunistinėse šalyse. Vengrų FIDESZ, neseniai laikyta labai liberalia, šiandien yra ELP, Valdančiosios partijos Latvijoje, Estijoje turi programinių nuostatų, labai panašių į LiCS deklaruojamas nuostatas. Iš kitos pusės Europos Liberalų, Demokratų ir Reformatorių partija, kurią galiausiai pasirinko LiCS jungia daugiausiai kairiuosius liberalus ir radikalus….

REKLAMA

Su tada dar besikuriančios LiCS vadovybe sutariau, kad tirsiu galimybes LiCS europinei ateičiai. Reikia pasakyti, kad pradžia buvo sėkminga ir daug žadanti. ELP rodė pasitikėjimą man ir naujai besikuriančia partija. Steigiamojo suvažiavimo metu ELP pasveikino naująją partiją, frakcijos lyderio Hans-Gert Poetteringo laišku. Tai buvo aukščiausio rango pareigūnas sveikinęs naują partiją. Savo atsakyme LiCS pirmininkas Artūras Zuokas patvirtino norą bendradarbiauti ir ateityje, susirašinėjimo dokumentai tebėra mano stalčiuje.

Sakėte, kad pradžia buvo gera. O kas nutiko po to?

Turiu pasakyti, kas ir po to sekėsi neblogai. ELP vadovai sutiko globoti LiCS be jokių išankstinių pažadų ir įsipareigojimų, žinodami, kad partijoje yra stipri trauka ELDR pusėn. Naujai partijai siūlytos konsultacijos, mokymai, stažuotės jaunimui, ELP galimybės yra labai didelės. LiCS atrodė būsianti perspektyvi dešinioji partija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sumanėme suorganizuoti dviejų didžiųjų dešiniųjų partijų – Tėvynės Sąjungos ir LiCS – vadovų, o taip pat prezidento Valdo Adamkaus vizitą į Europos parlamentą. Buvo numatyti susitikimai su Parlamento ir ELP vadovais, Strasbūro miesto valdžia. Vizitas turėjo pademonstruoti Lietuvos dešiniųjų vienybę ir geras perspektyvas būsimuosiuose Europos Parlamento rinkimuose. Žinios apie tai buvo žiniasklaidoje, nors stengėmės neviešinti planų, kol vizitas neįvyko. Svajota net apie jungtinį sąrašą, kuris galėjo padaryti Lietuvos parlamentarus ne tik stipria grupe Europos Liaudies partijoje, bet ir visame parlamente.

REKLAMA

Kodėl vizitas neįvyko?

Pradžioje man buvo sakyta, LiCS gretose yra daug baimės dėl jos liberaliojo identiteto, vėliau teigta, kad partija apsisprendė nebebendrauti su ELP, o krikščioniškąja demokratija paženklinta frakcija nėra partijos prioritetas. Manau, kad tai buvo rimta LiCS klaida.

Kodėl klaida?

LiCS pasirinkdama ELDR grupę. Ženkliai sumažino savo galimybes. ELDR grupė Europos parlamente sudaro tik 8 procentų frakciją, tad ir jos įtaka yra proporcinga dydžiui. Tai ne ką didesnė frakcija, nei žalieji, komunistai ar euroskeptikai. Kiek daug lietuvių bus tokioje frakcijoje, jie bus pasmerkti visiškai menkai įtakai, galės būti, bet galės ne ką įtakoti. Ligšiolinė istorija ir statistika tą skaudžiai patvirtina.

REKLAMA

Realybė yra ta, kad Europos Parlamente dominuoja dvi didelės frakcijos – socialistų ir minėta Europos Liaudies partija kartu su britų konservatoriais. Jai priklauso 38 procentai parlamento narių. Frakcija tikisi būti didžiausia ir po šiuometinių rinkimų. Tai yra tikroji įtaka ir reikia tik agituoti balsuoti už ELP kandidatus, jei parlamente norime ne sėdėti, o dirbti.

Ar liberalcentristai šito nesupranta?

Manau, kad kai kurie supranta, tačiau partijoje labai trūksta objektyvios informacijos apie Europos Parlamento sudėtį ir galimybes. Tad ir sprendimas nesijungti su ELP didele dalimi priimtas nežinant realios situacijos. Europoje sakoma, kad liberalai turi subręsti. Yra laisvė rinktis. Jei LiCS pasieks gerų rezultatų Lietuvos Seimo rinkimuose, ji veikiai supras, kaip svarbu turėti įtakingus atstovus Briuselyje. Jei Lietuvoje LiCS įtaka bus maža, tai ir Briuselyje partija nebus įdomi, kokiai frakcijai bepriklausytų. Tą, beje suprato ne viena liberali partija, vis daugiau jų galiausiai pasirenka ELP. Nepaisant to, kas vyksta šiandien, LiCS sąjungai durys neužvertos. Tik gal pasitikėjimo kreditas bus mažesnis…

REKLAMA
REKLAMA

Grįžkime į šią dieną. Jums nepavyko “pertemti” LiCS į Liaudies partijos pusę, tad ir paties likimas pakibo ant plauko. Žinia, pats atsisakėte pereiti į ELDR, ta gal esate savotiškai baudžiamas?

Manau, kad esu, kiek pabaudžiamas. Tai nelabai gražu, bet savotiškas mokestis už politines paieškas…

Sakoma, kad į Europarlamentą einama dėl pinigų?

Nesigėdiju gyventi iš algos ir nemanau, kad Seimo nariams ar Europos parlamentarams alga nereikalinga. Jei ateisime į Europą su mažiausiai atlyginimais, kaip kad dabar nutarta, ne tik parlamentarams bus sunkiau, bet ir Lietuvai blogiau.

Ar tokie konfliktai nepakenks Lietuvos įvaizdžiui? Ką apie mus galvos parlamentarai Briuselyje?

Parlamentarų perėjimas iš vienos frakcijos į kitą – natūralus reiškinys, netgi demokratinės kultūros ir tradicijos dalis. Kitas dalykas, jei Lietuvos parlamentas bandys tradicijas laužyti, tai didelės garbės Lietuvai nedarys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų