REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) administracija pasielgė neapgalvotai, Seimo rinkimų kampanijos metu parodžiusi dokumentinį filmą apie Darbo partijos pirmininką Viktorą Uspaskichą. Taip ketvirtadienį konstatavo į neeilinį posėdį susirinkusi LRT taryba.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip Eltai teigė tarybos pirmininkas Romas Pakalnis, po beveik dvi valandas užtrukusios diskusijos transliuotojo vadovai buvo tik pabarti dėl neapgalvoto žingsnio ir griežtesnių bausmių išvengs.

REKLAMA

"Galvų kapojimo nereikėtų, - pažymėjo R. Pakalnis. - Patį filmą, jo meninę kokybę svarstyti būtų beprasmiška, juolab kad pas mus tokia cenzūra neleistina. Apie filmą kiekvienas tarybos narys ir kiekvienas žiūrovas turi savo nuomonę. Bet laikas jam transliuoti buvo pasirinktas netinkamas".

Anot R. Pakalnio, LRT taryba visuomeninio transliuotojo vadovų paprašė ateityje, prieš rodant prieštaringas laidas, informuoti, kad "būtų daug mažiau įvairiausių užkulisių".

REKLAMA
REKLAMA

LRT generalinis direktorius Kęstutis Petrauskis tarybą informavo, kad filmui kurti biudžeto pinigai nebuvo naudojami. "Kūrėjai dirbo savo darbo sąskaita, bet manau, kad šitas dalykas laikui bėgant paaiškės", - pažymėjo tarybos pirmininkas.

Beveik valandos trukmės dokumentinis filmas "Viktoras. Geras vaizdelis" per Lietuvos televiziją (LTV) buvo parodytas pirmadienio vakarą, geriausiu laiku - tuoj po informacinės laidos "Panorama".

Pristatant filmą buvo skelbiama, kad visi vaizdai, kuriuos matys žiūrovai, filmuoti V. Uspaskicho komandai rengiantis Seimo rinkimams, o filmavimo grupė dirbo tik žinant ir leidus pačiam Darbo partijos lyderiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratų partijos atstovai, pasipiktinę dėl visuomeninės televizijos parodyto esą agitacinio filmo, kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK). Pasak jos pirmininko Zenono Vaigausko, transliuodama juostą LTV įstatymo nepažeidė, nes pirmadienis formaliai nebuvo rinkimų laikotarpis - balsavimas pirmajame ture įvyko anksčiau, o antrojo turo agitacija dar neprasidėjo.

"Viktoras. Geras vaizdelis" buvo parodytas kitą dieną po Seimo rinkimų pirmojo turo, tačiau rinkimų maratonui dar nesibaigus. Nei rodant filmą, nei jį reklamuojant per visuomeninę LTV specialia eilute nebuvo informuojama, kad tai reklaminė juosta. Televizija taip pat nenurodė, kad už filmo transliavimą buvo sumokėta iš specialios rinkimų sąskaitos.

REKLAMA

Kaip Eltai teigė K. Petrauskis, juosta buvo LTV produktas, už kurį Darbo partijos pirmininkas nesumokėjo nė lito. Dalis medžiagos esą buvo sukaupta rengiant siužetus "Panoramai", dalis nufilmuota specialiai, todėl filmas "praktiškai nieko nekainavo", tik LTV naujienų tarnybos vadovo Audriaus Lelkaičio laisvalaikį.

Pasak LRT vadovo, filmo rodymo laikas - po rinkimų, kai buvo aišku, kad V. Uspaskichas pateko į Seimą, buvo pasirinktas specialiai.

K. Petrauskio teigimu, filme slypi kelios gilios potekstės. Parlamentaras esą buvo parodytas kaip "cinikas ciniškoje visuomenėje, leidžiančioje mulkinti save ir pigiai parsiduoti tokiems mulkintojams", ir kaip "diktatorius, kokio reikia sovietmečio pasiilgusiems žmonėms".

REKLAMA

"Pasirodo, net tie žmonės, kurie turėtų būti moralės ir vertybių sargai, yra lengvai perkami. Kapucinų vienuolis (tėvas Stanislovas - ELTA), davęs neturto įžadus, filme spindinčiomis akimis sako, kad V. Uspaskichas pavydus, o jo žmona duoda 1000 litų ir leidžia pirkti, ką nori. Jei galima papirkti dvasininkus, ką jau kalbėti apie politikus?" - klausė transliuotojo vadovas.

Jis patikino filmą suvokęs būtent taip, tačiau pripažino, kad vidutinis žiūrovas poteksčių galėjo ir neįžvelgti. "Protingi žmonės, manau, tai suprato. Bet gal verta ir vidutiniam lietuviui pasižiūrėti, kas yra Kėdainių kunigaikštija ir ledų šventė, kur dėl nemokamos ledų porcijos trypiami vaikai? Nejau žmonės badauja ir neturi 50 centų ledams? Tokiai visuomenei sveika pasižiūrėti į save iš šalies", - aiškino K. Petrauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats V. Uspaskichas taip pat tikino už filmą nemokėjęs ir jo neužsakęs. Jis tik paprašė juostos kūrėjų iš anksto parodyti sumontuotą filmą, tačiau esą necenzūravo. "Kai kurie faktai neteisingai parodyti. Nežinojau, kad tame filme dalyvaus viena pagyvenusi moteris, koks bus jos vaidmuo", - Eltai teigė parlamentaras.

Filmavimas politikui sukėlė nemažai juoko: "Keistas tas žurnalistas, jis niekada neprisėdo prie mūsų stalo. Praeina pusė dienos, žmogui galų gale pavalgyti reikia. Pavaišinti žmogų man nėra papirkimas. Sakydavau: "Audriau, žurnaliste, sėsk, pavalgom". Bet ne, nė karto neprisėdo".

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų