REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas paragino Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) aktyviau kovoti su balsų papirkinėjimu. Reaguodamas į tai, VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas pareiškė, kad kovoti su rinkimų tvarkos pažeidimais turėtų ne vien VRK.

REKLAMA
REKLAMA

Z. Vaigausko nuomone, aktyviau galėtų reikštis ir partijų deleguoti apygardų, apylinkių rinkimų komisijų nariai, teisėsaugos institucijos.

REKLAMA

"Įstatymas nenumato, kad vien VRK nariai atsakytų už tvarką rinkimuose. Visi bet kokio lygio rinkimų komisijų nariai turi vienodas teises surašyti administracinių teises pažeidimų protokolą, jeigu mato esant pažeidimų. Būtų didelė klaida galvoti, kad vien VRK turėtų kovoti su rinkimų tvarkos pažeidėjais. VRK tuomet gali būti apkaltinta dalyvavimu rinkimų agitacijoje", - sakė Eltai Z. Vaigauskas, komentuodamas Seimo pirmininko VRK adresuotą kritiką.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį "Žinių radijo" laidoje "Pozicija" A. Paulauskas pabrėžė pasigendąs VRK pozicijos bei griežto jos reagavimo, kuris galėtų stabdyti pažeidėjus. Pasak Seimo pirmininko, trūksta ir su teisėsaugos institucijomis suderintų VRK veiksmų.

Z. Vaigausko teigimu, tai, kad pas mus atsiranda perkančių ar parduodančių balsus - ypatinga problema. "Jeigu teisėsaugos institucijoms pavyktų įrodyti, kad tai yra partijų mastu organizuojama, tai būtų daugiau negu skandalas", - teigė VRK pirmininkas.

Jis nenorėjo įvardinti konkrečių partijų, kurios galimai užsiima tokia neteisėta veikla. "Rinkimai nesibaigia, rinkimų agitacija tikrai nenorėčiau užsiimti", - sakė Z. Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pažymėjo, kad labai didelis būrys žmonių - apie 18 tūkstančių - turi teisę surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolus, tačiau šia teise pasinaudojo nedaugelis. "Matyt, daugelis yra įsitikinę, kad tie pažeidimai nėra tokie jau baisūs, kad būtinai reikia su jais kovoti rašant protokolus. Manau, kad daugeliu atvejų rinkimų komisijų nariai nėra teisūs, nes kai kurie kandidatai tikrai nusipelno protokolų", - sakė Z. Vaigauskas.

VRK vadovo nuomone, bendradarbiavimas su teisėsaugos institucijomis yra labai rimta problema, nes jos tikriausiai, jo nuomone, nepajėgia ir neturi užtektinai laiko išgaudyti rinkimų sukčius, perkančius balsus. Z. Vaigausko duomenimis, įvairiose Lietuvos vietovėse policijos padaliniai yra pradėję apie 10 ikiteisminių tyrimų, susijusių daugiausia su galimu rinkėjų papirkinėjimu.

REKLAMA

Pasak VRK pirmininko, reikėtų surašyti administracinių teisių pažeidimų protokolus ir kai kurioms žiniasklaidos priemonėms už nežymėtą ar paslėptą reklamą.

Z. Vaigauskas minėjo, kad siekdami kovoti su rinkimų tvarkos pažeidėjais vengrai netgi steigia Rinkimų policiją. Tačiau jis abejoja, ar tokiais būdais galima kažką pasiekti.

"Žinių radijo" laidoje Seimo pirmininkas A. Paulauskas sakė manąs, kad rinkimai pradeda išsigimti, nes rinkėjų balsai perkami, o už rinkimų tvarkos laikymosi priežiūrą atsakingos institucijos nepakankamai gerai dirba.

REKLAMA

"Šitie rinkimai dar kartą mums parodė, kad rinkimai pradeda išsigimti. Galbūt per griežtai sakau, bet gali atsitikti taip, kad žmonės neberenka, o tiesiog balsuoja už tuos, kurie juos perka", - sakė Seimo vadovas, pabrėžęs, kad per šiuos rinkimus būta daug "signalų" apie rinkėjų papirkinėjimus bei kitokius pažeidimus.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų