REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendradarbiaudamas su telekomunikacijų bendrove “Omnitel” Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės (IVPK) savo vidinėms reikmėms pradeda naudoti parašą mobiliuoju telefonu. Tai vienas iš pirmųjų praktinių taikymų Europoje ir pirmasis taikymas Baltijos šalyse, kai saugaus elektroninio parašo infrastruktūra yra naudojama mobiliuosiuose telefonuose.

REKLAMA
REKLAMA

Projekto tikslas – išbandyti mobiliojo elektroninio parašo infrastruktūrą vienoje valstybinėje institucijoje, vėliau ją pritaikant visiems elektroninės valdžios projektams. Ši sistema nėra tradicinės elektroninio parašo infrastruktūros pakaitalas – ji sukurta dirbti kartu ir papildyti egzistuojančias fiksuotas elektroninio parašo sprendimus. Vartotojai patys gali pasirinkti jiems labiausiai patinkančius pasirašymo įrankius – “smart” kortelę ir skaitytuvą ar mobilųjį telefoną.

REKLAMA

“Europos Komisija, nustatydama 2005 metų elektroninės valdžios diegimo gaires, šių metų rugsėjo mėnesį Amsterdame vykusioje aukšto lygio konferencijoje „ITT ateitis“ akcentavo informacinių technologijų ir telekomunikacijų saugos bei vartotojų pasitikėjimo valstybės informacinėmis sistemomis didinimo svarbą. Mes manome, kad mobiliojo elektroninio parašo infrastruktūra yra viena iš perspektyviausių tarp kitų šiuo metu naudojamų elektroninio parašo ar asmens tapatybės nustatymo informacinėse sistemose priemonių. Tapatybės nustatymo sistema jau dabar naudojama Austrijos elektroninės valdžios projektuose, pradedama naudoti Suomijoje ir kitose ES šalyse Džiaugiamės, kad Lietuva yra pionierius mobiliojo elektroninio parašo srityje. Tikimės, kad tai bus realaus ir visiems prieinamo elektroninio parašo naudojimo tiek Lietuvoje, tiek Europos Sąjungoje pradžia”, - sakė IVPK direktorius Aurimas Matulis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak “Omnitel” prezidento Antano Zabulio, išskirtinis elektroninio parašo mobiliuoju telefonu bruožas – užtikrintas, lengvas, paprastas ir saugus naudojimas. Vartotojas gali pasirašinėti dokumentus mobiliuoju telefonu net ir nebūdamas darbo vietoje, neturėdamas kompiuterio, arba būdamas išvažiavęs į užsienį.

“Nuo pat “Omnitel” įkūrimo bendrovė orientavosi į visuomenės modernizavimo skatinimą ir naujovių, palengvinančių gyvenimą kūrimą. Elektroninis parašas mobiliajame telefone – dar vienas žingsnis šia linkme. Manome, kad šis projektas pakartos projekto “Langas į ateitį” sėkmę, kai valdžios institucijos ir verslas suvienijo jėgas, sprendžiant elektroninės visuomenės sukūrimo uždavinius”, - sakė A.Zabulis.

Šis elektroninio parašo sprendimas iki šių metų pabaigos bus išbandomas IVPK. Vėliau jį planuojama išplėsti į kitas valstybines institucijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų