REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, laimėjęs referendumą dėl šalies Konstitucijos pakeitimo, turės teisę trečią kartą siekti prezidento posto, pirmadienį pranešė Centrinė rinkimų komisija. Tuo tarpu Lietuvos-Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos "Baltijos tyrimai" Baltarusijoje atlikta apklausa rodo, jog referendumas pralaimėtas.

REKLAMA
REKLAMA

Spalio 14-17 dienų apklausos - per išankstinį balsavimą ir balsavimą referendumo dieną - parodė, kad 48,4 proc. visų registruotų Baltarusijos rinkėjų referendume balsavo už Konstitucijos pakeitimą. Kad ši Konstitucijos pataisa būtų priimta, už ją turėjo balsuoti 50 procentų iš septynių milijonų balso teisę turinčių gyventojų.

REKLAMA

Už A. Lukašenkos pasiūlymą panaikinti apribojimą, šiuo metu leidžiantį prezidento pareigas eiti tik du kartus, išankstinio balsavimo metu 21,3 proc. registruotų rinkėjų sakėsi jau balsavę. Iš jų 62,6 proc. balsavo "už". Šis skaičius yra tik 13,33 proc. visų registruotų rinkėjų.

Apklausa parodė, kad iš anksto balsuoti ir balsuoti referendumo dieną buvo apsisprendę 87,3 proc. visų balso teisę turinčių piliečių.

Apklausa referendumo dieną - praėjusį sekmadienį - parodė, kad 53,1 proc. balsavusiųjų pasakė "už", 28,55 proc. - "prieš", 1,03 proc. sugadino biuletenį, 0,69 proc. balsavo tik tą pačią dieną vykusiuose parlamento rinkimuose, bet nebalsavo referendume, o 16,63 proc. neatsakė, kaip balsavo. Vadinasi, 35,04 proc. rinkėjų sekmadienį balsavo už Konstitucijos pakeitimą.

REKLAMA
REKLAMA

Išankstinio balsavimo metu apklausa rengta dvidešimtyje atsitiktiniu būdu parinktų Baltarusijos apygardų. Buvo apklausta 19,205 rinkėjų. Apklausoje referendumo ir parlamento rinkimų dieną tose pačiose apygardose kalbinta 18,397 rinkėjų.

Pasak Baltarusijos centrinės rinkimų komisijos, A. Lukašenkos norą dar vieną kadenciją būti prezidentu palaikė 77,3 proc. iš referendume dalyvavusių 90 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

A. Lukašenkos režimo opozicija pareiškė, kad rezultatai yra suklastoti.Kiti prezidento rinkimai šioje šalyje vyks 2006 metais.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų