REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus, premjeras Algirdas Brazauskas ir užsienio reikalų ministras Antanas Valionis iškilmingoje ceremonijoje Romoje penktadienį (apie 13.15 val. Lietuvos laiku) pasirašė pirmąją Europos Sąjungos (ES) Konstituciją.

REKLAMA
REKLAMA

ES Konstitucijos pasirašymas vyko Konservatorijos rūmuose, kurie yra Renesanso stiliaus pastatais garsėjančioje Kampidolijaus aikštėje. Mikelandželo suprojektuota aikštė ir Konservatorijos rūmai įsikūrę ant Kapitolijaus kalvos, šalia senovės Romos istorinių paminklų, o patys rūmai dabar yra Kapitolijaus muziejaus dalis.

REKLAMA

Į sutarties pasirašymą atvykusius ES šalių vadovus pasitiko Italijos premjeras Silvio Berlusconi ir šį pusmetį Bendrijai pirmininkaujančių Nyderlandų premjeras Janas Peteris Balkenende.

Tikimasi, kad ES Konstitucija užtikrins skaidresnį ir efektyvesnį bloko funkcionavimą, suteiks jam daugiau įgaliojimų, įtvirtins ilgesnei kadencijai renkamo Europos Tarybos pirmininko, kuris drauge su ES užsienio reikalų ministru atstovaus blokui tarptautinėje arenoje, institutą. Europos Parlamentui bus suteikta daugiau galių, daugiau sprendimų bus priimama balsų dauguma.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucijos preambulėje rašoma, kad ES semiasi "įkvėpimo iš kultūrinio, religinio ir humanistinio Europos paveldo, iš kurio išaugo universaliosios vertybės: neliečiamos ir neatimamos teisės į žmogaus asmens orumą, demokratiją, lygybę, laisvę ir įstatymų viršenybę".

Vatikanas ir katalikybę išpažįstančios šalys, pavyzdžiui, Lenkija ir Ispanija, ragino Konstitucijos preambulėje įrašyti nuorodą į krikščioniškąjį Europos paveldą, tačiau jų pastangos nuėjo perniek.

Konstitucijoje įtvirtinta, kad ES įstatymai bus viršesni už nacionalinius, taip pat pirmą kartą per visą ES teisės istoriją numatyta, kad šalis narė gali pasitraukti iš bloko, jeigu pageidauja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konstitucija įsigalios tik tada, kai ją ratifikuos visos 25 ES narės. Vienos jų šiuo klausimu balsuos nacionaliniuose parlamentuose, kitos rengs referendumus.

Lietuva pretenduoja tapti viena pirmųjų Europos Sąjungos narių, kurios ratifikuos istorinę ES Konstituciją.

Kaip penktadienį Romoje žurnalistams sakė A. Valionis, Lietuva norėtų pradėti ES Konstitucijos ratifikavimo procedūrą dar šios kadencijos parlamente, todėl jau kitą savaitę ketinama pradėti ruošti ratifikavimo dokumentus.

A. Valionis anksčiau išreiškė viltį, jog lapkričio viduryje kadenciją baigiantis Seimas bent jau galėtų pradėti ES Konstitucijos ratifikavimo procesą, tačiau nesiryžo prognozuoti, ar šis parlamentas suspės ją ratifikuoti.

REKLAMA

11 ES valstybių jau pareiškė, kad savo šalyse organizuos referendumus ES Konstitucijai ratifikuoti, 13 valstybių ją ratifikuos parlamentuose.

Pasak A. Valionio, Ispanija pareiškė, jog sieks būti pirmąja valstybe, ratifikavusia Sąjungos Konstituciją referendumo keliu. Ispanijoje referendumas planuojamas kitų metų vasarį.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Romoje sakė tikįs, kad Lietuva taps pirmąja valstybe, ES sutartį ratifikavusia parlamente, tačiau negalėjo garantuoti, kad taip iš tikrųjų įvyks.

Spalį išrinktas naujasis Seimas į pirmą posėdį turi susirinkti iki lapkričio 15 dienos.

Nei prezidentas V. Adamkus, nei premjeras A. Brazauskas neprieštarauja, kad ES Konstitucija būtų ratifikuota Seime.

A. Valionio teigimu, tam neprieštarauja ir visos pagrindinės Lietuvos politinės partijos.

ES Konstitucijos ratifikacijos dokumentus turi paruošti Vyriausybė, paskui juos teikti prezidentui, o pastarasis dokumentus teiks Seimui.

BNS, OMNI naujienos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų