REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Seimą išrinkti Vilniaus meras Artūras Zuokas ir Kėdainių meras Viktoras Muntianas negalės atsisakyti mandatų, neatsisakę mero posto, nebent jie atsisakytų duoti parlamentaro priesaiką.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, komisija negali svarstyti prašymo atsisakyti parlamentaro mandato, kol į parlamentą išrinktas asmuo neprisiekė ir netapo Seimo nariu.

REKLAMA

Tačiau pagal įstatymus ir Konstitucinio Teismo išaiškinimą, Seimo nariai dar iki priesaikos turi atsisakyti pareigų, nesuderinamų su parlamentaro pareigomis.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad Seimo ir savivaldybės tarybos nario mandatai nėra suderinami.

Tačiau Vilniaus meras taip pat gali netekti Seimo nario mandato, jeigu, kaip numato Konstitucija, įstatymo nustatyta tvarka neprisieks arba prisieks su išlyga.

Z. Vaigauskas pažymėjo, kad visi į Seimą išrinkti kandidatai yra pasirašę pasižadėjimą būti Seimo nariais, jeigu bus išrinkti.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį pasižadėjimą yra pasirašęs ir į Europos Parlamentą (EP) išrinktas Rolandas Pavilionis, kuris BNS yra anksčiau patvirtinęs, kad liks dirbti EP ir atsisakys gauto Seimo nario mandato.

R. Pavilionis į Seimą išrinktas pagal Rolando Pakso koalicijos "Už tvarką ir teisingumą" sąrašą.

BNS žiniomis, galimybę atsisakyti Seimo nario mandatų taip pat svarsto su Darbo partijos kandidatų sąrašu į parlamentą patekęs Neringos meras Stasys Mikelis bei rinkimus vienmandatėje Kauno-Kėdainių apygardoje laimėjęs Kėdainių meras Viktoras Muntianas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

BNS šaltinių teigimu, V. Muntianas grasinasi pasitraukti iš Seimo tuo atveju, jeigu negautų ministro posto.

V. Muntianas BNS teigė, kad jo apsisprendimas priklausys nuo "įvykių Vilniuje", nuo to, ar Darbo partija bus opozicijoje.

Į Seimą išrinkti merai svarsto, kurį postą rinktis

Ne visi į Seimą išrinkti savivaldybių vadovai apsisprendė kurį - mero ar parlamentaro - postą rinksis.

Rinkimuose daugiamandatėje ir vienmandatėse apygardose parlamentaro mandatus iškovojo septyni savivaldybių vadovai.

Iš trijų pagal partijų sąrašus į Seimą išrinktų merų tik Ignalinos rajono savivaldybės vadovas Bronis Ropė dar neapsisprendė, kurį postą pasirinks.

REKLAMA

"Spręsiu tik tuomet, kai Vyriausioji rinkimų komisija paskelbs oficialius rinkimų rezultatus", - BNS sakė pagal Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos sąrašą į Seimą išrinktas B. Ropė.

Kiti du pagal daugiamandatį sąrašą į Seimą patekę savivaldybių vadovai - Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas ir Neringos miesto meras Stasys Mikelis - jau nusprendė, kurį postą rinksis.

A. Zuokas, Kėdainių rinkimų apygardoje pralaimėjęs Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui, į Seimą pateko pagal liberalcentristų sąrašą, tačiau žada ir toliau likti vadovauti Vilniaus savivaldybei.

REKLAMA

"Po rinkimų ne kartą esu sakęs - kai tik man bus įteiktas Seimo nario mandatas, aš kreipsiuosi į Vyriausiąją rinkimų komisiją dėl jo atsisakymo", - BNS antradienį sakė A. Zuokas.

Neringos savivaldybės meras Stasys Mikelis, į Seimą patekęs pagal Darbo partijos sąrašą, teigia nutaręs palikti mero postą ir dirbti Seime.

"Dar prieš rinkimus atsiklausiau neringiečių, ar man eiti į Seimą. Nors iš pradžių jie manęs nenorėjo išleisti, po pokalbių, susitikimų šiai idėjai pritarė. Taigi nebeturiu kelio atgal", - tvirtino Neringos meras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendimą, ar mero kėdę keis į parlamentaro mandatą, priėmė ir ne visi vienmandatėse apygardose rinkimus laimėję savivaldybių vadovai.

Kauno-Kėdainių apygardoje rinkimus laimėjęs Darbo partijos kandidatas Kėdainių meras Viktoras Muntianas tvirtino, kad jo apsisprendimas gali priklausyti nuo to, kokia valdančioji koalicija bus sudaryta.

"Manau, kad man pasitikėjimą parodžiusiems žmonėms kur kas geriau atstovaučiau dirbdamas meru Kėdainiuose nei opozicijoje Vilniuje. Dar nesu apsisprendęs, ką darysiu, tačiau mano sprendimas turbūt priklausys nuo įvykių Vilniuje", - BNS sakė Kėdainių rajono meras V. Muntianas.

REKLAMA

Aukštaitijos vienmandatėje apygardoje rinkimus laimėjęs Panevėžio rajono meras Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos kandidatas Alfredas Pikeliūnas teigė, kad į Seimą eis nepriklausomai nuo to, kokia valdančioji koalicija bus sudaryta.

"Rinkimus laimėjau vienmandatėje, negaliu su rinkėjais juokauti. Eisiu į Seimą, kad ir kas būtų", - sakė Panevėžio meras.

Vienmandatėje Dzūkijos apygardose Seimo nario mandatą iškovojęs Alytaus rajono meras Tėvynės sąjungos kandidatas Algirdas Vrubliauskas taip pat tvirtino, kad jam net nekilo posto pasirinkimo klausimo. "Kadangi esu išrinktas vienmandatėje apygardoje, pasirinkimo nėra - eisiu į Seimą", - teigė A. Vrubliauskas.

REKLAMA

Į Seimą taip pat išrinktas Pakruojo rajono meras socialdemokratas Jonas Juozapaitis, kuris laimėjo Pakruojo-Joniškio rinkimų apygardoje. Su šiuo metu Suomijoje viešinčiu Pakruojo rajono vadovu BNS antradienį susisiekti nepavyko.

Jei vienmandatėse apygardose išrinkti politikai nuspręstų atsisakyti Seimo nario mandato, rinkimai šiose apygardose būtų rengiami iš naujo.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų