REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV viešintis Europos teisingumo ir vidaus reikalų komisaras Antonio Vitorino (Antonijus Vitorinas) paragino Vašingtoną greičiau panaikinti vizų režimą naujosioms Europos Sąjungos (ES) narėms.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak komisaro atstovo spaudai, ES naujokių prisijungimas prie Šengeno sutarties, įkūrusios laisvų kelionių erdvę Europoje, bus tam tikra garantija, jog laikomasi sienų apsaugos standartų. Lietuvos URM sekretorius Darius Jurgelevičius ta proga pareiškė, kad Lietuva jau dabar atitinka kriterijus, kurie leistų jos piliečiams keliauti į JAV be vizų.

REKLAMA

Lietuva ir kai kurios kitos ES naujokės prie Šengeno sutarties tikisi prisijungti 2007-2008 metais.

"Mes manome, kad atitinkame visus kriterijus, kurie leistų mūsų piliečiams vykti į JAV, Kanadą ir kitas valstybes be vizų. Atsižvelgiant į mūsų euroatlantinę partnerystę su JAV, į tai, kad nuo 1994 metų taikome bevizį režimą JAV piliečiams, vizų režimo panaikinimas būtų įrodymas, jog esame partneriai ne tik žodžiais, bet ir darbais", - BNS sakė konsulinius reikalus URM kuruojantis D. Jurgelevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvai gegužės 1-ąją tapus visateise ES nare, Vilnius netrukus pasiūlė Vašingtonui derėtis dėl vizų režimo panaikinimo Lietuvos piliečiams.

Lietuvos ambasadoriaus JAV Vygaudo Ušacko Valstybės departamentui įteiktoje notoje siūloma pradėti dvišales konsultacijas dėl bevizio režimo abiejų valstybių piliečių turistinėms kelionėms ir komandiruotėms, trunkančioms iki 90 dienų per metus.

"Iki Europos Sąjungos (ES) plėtros šių metų gegužės 1 dieną 14 iš 15 ES valstybių turėjo bevizį režimą su JAV. Šiuo metu visos 25 ES narės taiko bevizį režimą JAV piliečiams, todėl būtų logiška ir patogu, jei JAV taikytų bevizį režimą ir Lietuvai kaip ES narei," - rašoma notoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Joje pabrėžiama, jog bevizis režimas su JAV pasitarnautų plečiant politinius, verslo ir kultūrinius ryšius tarp vyriausybių, abiejų valstybių regionų ir piliečių, taip pat labai palengvintų didelės Amerikos lietuvių bendruomenės kontaktus su tėvyne.

Anot notos, bevizis režimas suteiktų didelį postūmį jau šiandien egzistuojantiems draugystės ir bendradarbiavimo ryšiams tarp dviejų politinių sąjungininkių - Lietuvos ir JAV. Be to, Lietuvai tapus ES nare, bevizio režimo panaikinimas sustiprintų transatlantinius ryšius tarp Europos ir Amerikos.

REKLAMA

JAV ambasada, komentuodama Lietuvos iniciatyvą, informavo, kad remiantis dabartiniais JAV migracijos įstatymais, "Lietuvos piliečiai, deja, automatiškai negali naudotis bevizio režimo teikiamomis lengvatomis, nors Lietuva jau yra ES narė".

Bevizį režimą su JAV dabar turi Andora, Australija, Austrija, Belgija, Brunėjus, Danija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Islandija, Airija, Italija, Japonija, Lichtenšteinas, Liuksemburgas, Monakas, Olandija, Naujoji Zelandija, Norvegija, Portugalija, San Marinas, Singapūras, Slovėnija, Ispanija, Švedija, Šveicarija ir Didžioji Britanija.

REKLAMA

JAV Vizų atsisakymo programa (Visa Waiver Program, VWP) sudaro galimybes kitų valstybių piliečiams keliauti turizmo ar verslo tikslais po Jungtines Valstijas trumpesniam nei 90 dienų laikotarpiui be Jungtinių Valstijų vizos.

Valstybei, norinčiai būti įtrauktai į šią dvišalę programą, JAV įstatymai numato tam tikrus reikalavimus, tarp jų - ne didesnis nei 3 procentų neimigracinių vizų neišdavimo rodiklis tos valstybės piliečiams. Lietuvoje vizų neišdavimo rodiklis pastaruoju metu yra apie 30 procentų.

Taip pat užsienio valstybė - kandidatė į bevizį režimą su JAV - privalo turėti skaitmeniniu būdu nuskaitomus pasus, būti politiškai ir ekonomiškai stabili ir saugi, jos teisėtvarkos institucijos bendradarbiauti su JAV partneriais bei tarptautinėmis organizacijomis, tokiomis kaip Interpolas.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų