REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas penktadienį įpareigojo grasinimų tuometiniam prezidentui Rolandui Paksui bylą tiriantį Generalinės prokuratūros prokurorą Mindaugą Dūdą iki birželio 14 dienos užbaigti ikiteisminį tyrimą ir priimti sprendimą: surašyti kaltinamąjį aktą arba nutraukti ikiteisminį tyrimą Rusijos piliečio Jurijaus Borisovo atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA

"Nematau čia nieko gero, nematau čia ir nieko blogo, viskas teka savo vaga", - BNS sakė prokuroras M.Dūda.

REKLAMA

Šią nutartį Generalinė prokuratūra gali skųsti teismo pirmininkui.

"Iš pradžių noriu susipažinti su nutarties motyvais, o jau tada pasakysiu, skųsiu ar ne", - BNS sakė prokuroras M.Dūda.

Nespėjęs baigti tirti bylos pareigūnas dar gali kreiptis į ikiteisminio tyrimo teisėją ir paprašyti pratęsti ikiteisminio tyrimo terminą.

Generalinė prokuratūrą šį ikiteisminį tyrimą pradėjo pernai lapkritį, gavus iš Valstybės saugumo departamento medžiagą, kurioje yra duomenų apie J.Borisovo veiksmus prieš tuometinį prezidentą R.Paksą, kuris šiemet balandį dėl Konstitucijos pažeidimų buvo nušalintas nuo valstybės vadovo pareigų.

REKLAMA
REKLAMA

Sraigtasparnių remonto bendrovės "Avia Baltika" vadovas J.Borisovas per praėjusius prezidento rinkimus skyrė 1,2 mln. litų paramą.

Įtariama, kad R.Pakso dosniausias rėmėjas J.Borisovas, šantažuodamas ir veikdamas tiesiogiai bei per tuometinį prezidento patarėją Remigijų Ačą ir verslininką Algirdą Drakšą, siekė oficialaus posto Prezidentūroje.

R.Paksas pernai išimties tvarka suteikė J.Borisovui Lietuvos pilietybę, tačiau vėliau Konstitucinis Teismas šį prezidento dekretą pripažino prieštaraujančiu Konstitucijai. J.Borisovas neteko Lietuvos pilietybės, jam buvo nurodyta išvykti iš Lietuvos, tačiau jis šį sprendimą apskundė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismui dėl, jo nuomone, vilkinamo tyrimo apskundė bylą tiriantį Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorą M.Dūdą apskundė J.Borisovas.

Bendrovės "Avia Baltika" vadovas prašė jo atžvilgiu pradėtą ikiteisminį tyrimą nutraukti. Teismas skundą patenkino iš dalies, įpareigodamas prokurorą per nustatytą laiką priimti procesinį sprendimą.

Ikiteisminį tyrimą vykdantis prokuroras su J.Borisovo ir jo gynėjo priekaištais nesutinka.

M.Dūdos teigimu, tyrimas vyksta tokiu tempu, kokiu įmanoma, - apklausta daugybė liudytojų, buvo atliekamos kratos, užsakyta įvairiausių ekspertizių, tačiau dar ne visos jos atliktos.Prokuroras teigia tebelaukiąs įvairių specialistų išvadų ir tikisi dar kartą apklausti sunkiai sergantį artimą R.Pakso draugą "Restako" vadovą A.Drakšą."Aš neturiu specialistų išvadų ir tai mane riboja priimant sprendimą", - aiškino M.Dūda. Specialistai savo išvadas žada pateikti dar šį mėnesį.Verslininkas bylą tiriantį prokurorą teismui skundžia jau antrą kartą. Pernai gruodžio pradžioje jis kreipėsi į teismą ir kaltino M.Dūdą šališkumu bei trukdymu atlikti pilietinę pareigą.Dėl skirtos kardomosios priemonės - rašytinio pasižadėjimo neišvykti - bei atimtų Lietuvos ir Rusijos piliečio pasų J.Borisovas negalėjo balsuoti Rusijos Valstybės Dūmos rinkimuose. Tąkart jo skundą teismas atmetė.Šiuo metu J.Borisovui yra paskirtos dvi kardomosios priemonės - rašytinis pasižadėjimas neišvykti bei iš jo paimtas Rusijos piliečio pasas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų