REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitąmet Vilnius netaps „Eurovizijos“ konkurso sostine. Užėmę šešioliktąją vietą pusfinalyje Linas ir Simona prarado teisę lipti į sceną šeštadienį vyksiančio finalo metu.

REKLAMA
REKLAMA

Jame pasirodys tik dešimt atranką įveikusių dalyvių. Dauguma šalių finalisčių - artimiausios Turkijos kaimynės, ilgus metus kariavusios tarpusavyje. Nors lietuvių pasirodymą per LTV žiūrėjo trečdalis Lietuvos, uostamiesčio baruose sirgalių buvo mažai. Lažybų punktuose klaipėdiečiai iki paskutinės minutės statė už lietuvių dueto sėkmę finale, tačiau daugiausiai pinigų tautiečiai išleido belgams bei triukšmingajai ukrainietei.

REKLAMA

Priešai susivienijo

“Eurovizijos” pusfinalis taip pat buvo nesėkmingas Andoros, Baltarusijos, Danijos, Estijos, Izraelio, Latvijos, Monako, Portugalijos, Slovėnijos, Suomijos ir Šveicarijos atstovams. Pagal naujas „Eurovizijos“ dainų konkurso sąlygas šalys, nepatekusios į finalą šiais metais, vėl jėgas galės mėginti kitais metais, todėl Lietuvos atstovai vėl galės dalyvauti 2005-aisiais.

Geriausiųjų dešimtuką balsuodami telefonu ir trumposiomis žinutėmis išrinko televizijos žiūrovai. Lietuvai atiteko dvidešimt šeši balsai. LRT užsienio ryšių skyriaus vedėjos Jolantos Tarasevičienės teigimu, patys lietuviai uoliausiai balsavo už kaimynus. Ukrainai lietuviai skyrė dvylika, Estijai - dešimt, Latvijai - šešis, o Baltarusijai - du balus.

REKLAMA
REKLAMA

Už kaimynus balsavo ne vien lietuviai. Aplenkę Liną ir Simoną, į „Eurovizijos“ finalą pateko Serbijos ir Juodkalnijos, Maltos, Albanijos, Kroatijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Makedonijos, Graikijos ir Kipro atlikėjai.

„Tai išties įdomus fenomenas. Pusfinalio ribą įveikė tik viena šiaurės Europos atstovė - Olandija. Spėju, kad toks draugiškumas turi gerai apskaičiuotą priežastį. Ilgus metus tarpusavyje kariavusios Balkanų pusiasalio ir kaimyninės valstybės dainų konkurso metu paskelbė taikos pertrauką“, - samprotavo Lietuvos delegacijos „Eurovizijoje“ vadovas, LTV muzikos laidų prodiuseris Jonas Vilimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iškrito Lino ausinė

Nors prieš pat transliaciją buvo paskelbta, kad generalinės renginio repeticijos metu Linui ir Simonai atlikti „What‘s happened to your love“ sutrukdė techninės kliūtys, vakar „Klaipėdai“ J.Vilimas teigė, kad pusfinalio pasirodyme jų buvo išvengta.

„Linui iškrito viena ausinė, tačiau tai neturėjo įtakos dainos atlikimui“, - sakė jis. Į finalą patekti tikėjęsi atlikėjai į Lietuvą grįš kitą dieną po nugalėtojų paskelbimo, gegužės 16-ąją.

Populiarųjį dainų konkursą visoje Europoje stebėjo keli milijonai žiūrovų, nors ir jame skambančios muzikos lygis sulaukia nemažai kritikos.

REKLAMA

Dauguma Lietuvos žiūrovų trečiadienio vakarą pasirinko LTV kanalą.

Sprendžiant iš nepriklausomos rinkos tyrimų bendrovės „TNS Gallup“ duomenų, „Eurovizijos“ transliaciją iš Stambulo žiūrėjo iki 1,1 milijono Lietuvos gyventojų nuo ketverių metų.

Tačiau didelio ažiotažo tarp baruose renginius stebėti pripratusių klaipėdiečių „Eurovizijos“ pusfinalis nesukėlė. Triukšmingomis krepšinio varžybų peržiūromis garsėjantis uostamiesčio restoranas „Granto smuklė“ trečiadienį nesulaukė daug Lino ir Simonos gerbėjų. „Krepšinio varžybų metu bare nėra kur atsisėsti, - pasakojo „Granto smuklės“ direktorė Vilma Balsienė. - Vakar sulaukėme vos penkiasdešimties prie didelio ekrano „Euroviziją“ žiūrėti panorusių klaipėdiečių. Nors emocijų netrūko ir šįkart - po lietuvių pasirodymo lankytojai plojo ir bučiavosi“.

REKLAMA

Patiko vyrams

Prieš „Eurovizijos“ konkursą lažybų bendroves užplūdo azartiški muzikos mėgėjai. Bendrovėje „Omnibetas“ prieš pusfinalį lietuviai daugiausiai statė už belgus ir graikus. Už Belgijos atstovus buvo statomos didžiausios sumos, siekusios po kelis šimtus litų. Nemažai pinigų lietuviai statė ir už Rumunijos atstovus. Už tai, kad į finalą pateks graikai, statė 15, o už ukrainiečius ir lietuvius - po 7 procentus žmonių. Kaip sakė bendrovės vyriausiasis bukmekeris Mindaugas Stanelis, jų bendrovėje už Lietuvos atstovus žmonės statė daugiau iš patriotiškumo, o ne todėl, kad tikėjo jų sėkme. Todėl už Liną ir Simoną statomos sumos nebuvo didelės – nuo 12 iki 50 litų. Nors kitose Europos šalyse mūsų duetui buvo pranašaujama nuo 14-os iki 17-os vietos, Lietuvos klausytojai ir muzikos ekspertai manė, kad Linui su Simona pavyks būti septintiems ar aštuntiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Stanelis sakė, jog daugeliui buvo netikėta, kad į finalą pateko tiek daug Balkanų šalių atstovų, o didžiausia staigmena visiems buvo įspūdingas ukrainiečių pasirodymas. Pasak bukmekerio, nė vienos šalies atstovai nebuvo taip prieštaringai vertinami, kaip Ukrainos: vieniems jų pasirodymas labai patiko, o kitiems – visiškai ne. Geriausiai, pasak M. Stanelio, Ukrainos dainininkę Ruslaną vertino vyrai.

Statė ir už kaimynus

Lažybų bendrovėje „Orakulas“ didžiausios sumos – po kelis šimtus litų – buvo statomos už Lietuvos ir Baltarusijos dainininkus. Už tai, kad lietuviai į finalą nepateks, žmonės statė rečiau ir žymiai mažesnes sumas. Taip pat daug žmonių statė už Ukrainos, Graikijos, Kipro ir Estijos atstovus. „Orakulo“ bendrovės bukmekerių skyriaus vadovas Arūnas Mickevičius pranašavo, kad dabar, prieš „Eurovizijos“ finalą, daugiausiai žmonių turėtų statyti už ryškiausius favoritus – graikus ir ukrainiečius.

REKLAMA

Aktyviai lietuviai dėl „Eurovizijos“ lažinosi ir bendrovėje „Topsport“. Daugiausiai čia žmonės statė už Airijos, Baltarusijos ir Ukrainos atstovų pergalę. Taip pat buvo stačiusių už Švedijos ir Didžiosios Britanijos dainininkus. Lietuviams buvo pranašauta dešimta vieta. Šios lažybų bendrovės Klaipėdos regiono vadybininkės Romos Urbonienės nuomone, po pusfinalio daugiausiai žmonių turėtų statyti už Ukrainos, Ispanijos, Turkijos, Kipro ir Olandijos dainininkų pergalę.

Arnoldas REMEIKAGiedrė BALČIŪTĖ

“Klaipėda”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų