REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausiasis administracinis teismas penktadienį atmetė nušalintojo prezidento Rolando Pakso ir jį remiančios Liberalų demokratų partijos skundus dėl R. Paksui nepalankaus Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas pripažino, kad šių metų gegužės 7 d. priimtas VRK sprendimas Nr. 97 neregistruoti R. Pakso kandidatu į prezidentus yra pagrįstas ir lieka galioti.

REKLAMA

Nors pirmojoje posėdžio dalyje dalyvavo nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas ir Liberalų demokratų partijos vadovas Valentinas Mazuronis, tačiau skelbiant sprendimą jų teismo salėje nebuvo.

Šis Vyriausiojo administracinio teismo sprendimas galutinis ir neapskundžiamas.

Prie gegužės 13 d. sustabdyto R. Pakso ir jo rėmėjų skundų nagrinėjimo administracinis teismas grįžo sulaukęs Konstitucinio Teismo nutarimo su išaiškinimu, kad už Konstitucijos pažeidimus ir priesaikos sulaužymą iš posto pašalintas asmuo nebegali siekti jokių valstybės pareigų, kurias užimant reikia prisiekti.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip žinoma, stabdydamas bylą, Vyriausiasis administracinis teismas kreipėsi į Konstitucinį Teismą su prašymu ištirti, ar Prezidento rinkimų įstatymo papildymo 1 prim. straipsniu ir 2 straipsnio papildymo įstatymo 2 straipsnis, kuriame įtvirtinta, kad Respublikos prezidentu negali būti renkamas asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš užimamų pareigų ir panaikino jo Seimo nario mandatą, jeigu nuo jo pašalinimo iš užimamų pareigų ar jo Seimo nario mandato panaikinimo praėjo ne mažiau kaip 5 metai, neprieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau į Vyriausiojo administracinio teismo prašyme keltus klausimus Konstitucinis Teismas jau atsakė išnagrinėjęs Seimo narių grupės kreipimąsi dėl to paties įstatymo pataisų. Todėl po gegužės 25-osios nutarimo nagrinėti administracinio teismo prašymą Konstituciniame Teisme nebeliko prasmės.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų