REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas (KT) baigė nagrinėti grupės parlamentarų prašymą ištirti, ar Seimo priimtos Prezidento rinkimų įstatymo pataisos, užkertančios Rolandui Paksui kelią į prezidento postą, neprieštarauja Konstitucijai ir pradėjo rengti išvadas, praneša Lietuvos radijas.

REKLAMA
REKLAMA

Kada tiksliai bus paskelbtos KT išvados, nepranešama.

Įtstatymai numato, kad išvados turi būti parengtos ne ilgiau kaip per mėnesį, bet prognozuojama, kad tai bus padaryta anksčiau.

REKLAMA

Gegužės pradžioje priimtomis pataisomis Seimas uždraudė apkaltos tvarka nuo pareigų nušalintam asmeniui penkerius metus siekti prezidento posto. Remdamasi šiomis pataisomis, Vyriausioji rinkimų komisija atsisakė registruoti kandidatu per apkaltą nuo prezidento pareigų nušalintą Rolandą Paksą.

R.Paksą remiančių Liberaldemokratų frakcijos atstovų iniciatyva 29 parlamentarai įteikė KT pareiškimą ištirti, ar šios pataisos neprieštarauja Konstitucijai.Paprastai Seimo narių prašymai yra nagrinėjami eilės tvarka, bet šiuo atveju buvo padaryta išimtis.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiškėjų nuomone, Seimas neteisėtai įstatymu išplėtė Konstitucijoje nustatytus reikalavimus, kuriuos turi atitikti prezidento posto siekiantis asmuo. Draudimą dalyvauti rinkimuose jie vertina kaip papildomą sankciją jau kartą per apkaltą nubaustam prezidentui.

Seimo narių grupė abejoja, ar šios pataisos neprieštarauja Konstitucijos preambulėje įtvirtintam teisinės valstybės principui ir trylikai Konstitucijos straipsnių, tarp kurių - valstybę kuria tauta, suverenitetas priklauso tautai, niekas negali varžyti ar riboti tautos severeniteto ir tautai priklausančių suverenių galių, taip pat asmenų lygybės principui, bei tam, kad teisingumą vykdo tik teismai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo atstovais šioje byloje paskirti parlamentaras Julius Sabatauskas bei Seimo kanceliarijos Teisės departamento vyresnysis patarėjas Mindaugas Girdauskas ir vyriausiasis specialistas Girius Ivoška.

Pareiškėjams Teismo posėdyje atstovaus Seimo liberaldemokratų frakcijos seniūnas Henrikas Žukauskas.

OMNI naujienos, BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų