REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Generalinėje prokuratūroje nušalintajam prezidentui Rolandui Paksui pateiktas įtarimas dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, t.y. prezidento postu, praneša Lietuvos radijas. R. Paksas įtarimas tuo, kad eidamas prezidento pareigas darė spaudimą UAB “Žemaitijos keliai” akcininkams dėl bendrovės akcijų perleidimo R. Paksui artimiems asmenims.

REKLAMA
REKLAMA

Nušalintąjį prezidentą apklausęs prokuroras teigė esąs patenkintas apklausa. Anot jo, R. Paksas atsakė į visus jam pateiktus klausimus.

REKLAMA

Prokuroras nesiėmė prognozuoti, kokios sankcijos R. Pakso lauktų, jei šis ikiteisminis tyrimas pasiektų teismą.

R. Paksas, po apklausos bendraudamas su žurnalistais, tiesiai neatsakė, ar jam buvo pareikšti įtarimai. Nušalintasis prezidentas tik teigė, kad atsakė į visus prokuroro klausimus.

Konstitucinis Teismas savo nutarime yra konstatavęs, kad R. Paksas, siekdamas įgyvendinti jam artimų privačių asmenų turtinius interesus, naudodamasis savo statusu, davė nurodymus savo patarėjui Visvaldui Račkauskui pasinaudojant tarnybine padėtimi per teisėsaugos institucijas paveikti UAB "Žemaitijos keliai" vadovų ir akcininkų sprendimus dėl akcijų perleidimo R. Paksui artimiems asmenims.

REKLAMA
REKLAMA

Taip, anot teismo, R. Paksas 2003 metais, siekdamas įgyvendinti jam artimų privačių asmenų turtinius interesus ir naudodamasis savo statusu, šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką.

Šioje byloje R. Paksą prokuratūra iš pradžių bandė apklausti kaip liudytoją. Pasikvietęs R. Paksą balandžio 26 dieną apklausai prokuroras išsamių atsakymų nesulaukė.

Už šiurkščius Konstitucijos pažeidimus nušalintas prezidentas tepasakė, kad jokio spaudimo ar įtakos niekam nedarė, šioje byloje neturi interesų, o toliau į prokuroro klausimus neatsakinėjo ir įteikė pareiškimą, kad, remiantis Konstitucinio Teismo sprendimu, jis turėtų liudyti prieš save, o reikalauti tai daryti draudžia tiek Konstitucija, tiek Baudžiamojo proceso kodeksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Paksas pastaruoju metu jau ne kartą lankėsi Generalinėje prokuratūroje. Jis keletą kartų davė liudytojo parodymus dėl savo dosniausio rėmėjo Jurijaus Borisovo grasinimų, o balandžio pabaigoje R. Paksui buvo pareikštas įtarimas dėl valstybės paslapties paviešinimo.

R. Paksui teks liudyti ir dėl paimtos iš Valstybės saugumo departamento (VSD) Alytaus padalinio ir neteisėtai Prezidentūrai perduotos medžiagos apie alkoholio bendrovės "Alita" privatizavimą.

Vasario 10 dieną prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Romualdas Senovaitis prezidento pavedimu kreipėsi į tuometinį VSD Alytaus apygardos skyriaus viršininką Albertą Sereiką, kurio raštiškai paprašė perduoti prezidentui visą medžiagą, susijusią su alkoholio bendrovės "Alita" privatizavimu.

REKLAMA

VSD tarnybinio tyrimo metu nustatė, kad A. Sereikai paimant bylą ir perduodant ją R. Paksui, buvo pažeisti Lietuvos įstatymai ir taisyklės bei instrukcijos, reglamentuojančios darbą su slapta informacija. A. Sereika buvo atleistas iš VSD už pareigūno vardo žeminimą ir VSD statuto pažeidimą, tačiau buvo gavęs analitiko darbą Prezidentūroje.

R. Paksas buvo apklaustas ir Valstybės saugumo departamente dėl slaptos informacijos nutekėjimo iš Prezidentūros.

VSD aiškinasi, kaip slapta pažyma "Dėl negatyvių tendencijų, keliančių grėsmę šalies nacionaliniam saugumui" buvo paskelbta žiniasklaidoje, taip pat domimasi, kaip slapta informacija, kurią VSD suteikė Prezidentūrai, buvo paviešinta pašaliniams asmenims.

Seimas per apkaltą nušalino R. Paksą nuo prezidento pareigų balandžio 6 dieną.

OMNI naujienos, BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų