REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Vytenis Andriukaitis trečiadienį "Mažeikių naftos" privatizavimo aplinkybes tiriančios parlamentinės komisijos posėdyje apkaltino amerikiečių bendrovę "Williams" korupcija, o R. Paksą – sutarties bloginimu ir atsakomybės vengimu.

REKLAMA
REKLAMA

"Tai yra korumpuota kompanija, kuri atėjo į Lietuvą nesąžiningai. Sakau tai atvirai", - komisijos posėdyje pareiškė V.Andriukaitis.

REKLAMA

Jo teigimu, tai įrodė Londono arbitražas, kuriam jis liudijo 2001 metais byloje dėl Būtingės terminalą stačiusios bendrovės "Fluor Daniel" ir tuo metu amerikiečių valdomos "Mažeikių naftos" abipusių turtinių pretenzijų.

"Londono arbitražas įrodė, kad ji ("Williams" - BNS) yra korumpuota kompanija, nesąžininga", - teigė socialdemokratas.

"Korumpuota, nešvari, žulikai", - pridūrė jis.

V.Andriukaitis teigiamai atsakė į komisijos nario Andriaus Kubiliaus klausimą, ar komisija gali perduoti šiuos žodžius JAV ambasadai, jog pastaroji galėtų pradėti tyrimą, nes JAV įstatymai draudžia užsienyje amerikiečių kompanijoms duoti kyšius.

REKLAMA
REKLAMA

V.Andriukaitis komisijos posėdyje teigė jau anksčiau siekęs išprovokuoti amerikiečius paduoti jį į teismą, jog galėtų įrodyti korupcijos faktus.

Seimo pirmininko pavaduotojas BNS teigė įtariąs, jog praėjusio dešimtmečio antroje pusėje tuometiniam konservatorių Vyriausybės ūkio ministrui, dabar jau mirusiam Vincui Babiliui galėjo "netinkamą įtaką" daryti amerikiečius konsultavusios "British and Baltic Company" vienas vadovų Harethas Galilas.

V.Andriukaičio teigimu, Valstybės kontrolė nustatė, jog amerikiečiai už H.Galilo paslaugas sumokėjo daugiau kaip pusantro milijono JAV dolerių, bet išlaidos nebuvo patvirtintos dokumentais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininko pavaduotojas įtaria, jog šie pinigai galėjo būti skirti kyšiams sumokėti.

1999 metų pabaigoje tuometinė konservatorių ir krikščionių demokratų Vyriausybės nusprendė parduoti trečdalį "Mažeikių naftos" akcijų amerikiečiams, o pastarieji dėl finansinių sunkumų JAV 2002 metų vasarą pardavė savo turėtas akcijas ir įmonės valdymo teises Rusijos bendrovei "Jukos". Sandoris buvo įvykdytas Lietuvos Vyriausybei nežinant.

"Mažeikių naftos" privatizavimo aplinkybes tirianti socialdemokrato Valentino Greičiūno vadovaujama komisija kitą savaitę ketina baigti liudytojų apklausą. Savo išvadas ji turi pateikti Seimui iki birželio 1 dienos.

REKLAMA

"Mažeikių naftos" privatizavimo aplinkybes taip pat nagrinės ir teismas, nes dviem buvusiems konservatorių Vyriausybės ministrams už įgaliojimų viršijimą parafuojant sutartis su amerikiečių bendrove.

"Aš manau, jog tai yra politinė byla. Esu tuo įsitikinęs", - sakė trečiadienį komisijai liudijęs buvęs teisingumo ministras Gintaras Balčiūnas, šiuo metu užsiimantis advokato praktika.

Jis pažymėjo, jog ministrai sutartį parafavo Vyriausybės įpareigoti. Be to, sutartyse prisiimtus įsipareigojimus patvirtino ir Seimas.

REKLAMA

Komisijai trečiadienį liudijęs buvęs valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų ministras Sigitas Kaktys, kuriam pareikšti įtarimai dėl įgaliojimų viršijimo, teigė 1999 metų spalį pasirašęs sutartis Vyriausybės įgaliotas.

Tų pačių metų pabaigoje S.Kakčiui teko atsistatydinti iš ministro posto paaiškėjus, jog jis neteisingai deklaravo savo turimą turtą ir, pažeidžiant įvairius teisės aktus, jam pigiai buvo parduotas sklypas prestižiniame Vilniaus Antakalnio rajone.

S.Kakčiui teko pasirašyti sutartis po to, kai tai padaryti atsisakė ir iš premjerų atsistatydino Rolandas Paksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį komisijai liudijęs V.Andriukaitis, tiek anksčiau liudijęs derybas su amerikiečių bendrove pradėjęs buvęs premjeras Gediminas Vagnorius teigė, jog 1999 metų birželio pradžioje patvirtinta R.Pakso Vyriausybė tik pablogino sutarties sąlygas.

"Prisidengęs "Williams" R.Paksas pabėgo išvengdamas atsakomybės", - teigė V.Andriukaitis.

Komisija tikisi apklausti ir R.Paksą. Jis buvo kviečiamas registruotu laišku atvykti į posėdį šį antradienį, tačiau nepasirodė. Pats R.Paksas žurnalistams teigė negavęs kvietimo.

Ūkio ministerijos skaičiavimais, "Williams" valdymo laikotarpiu nuo 1999-ųjų iki 2002 metų rudens "Mažeikių nafta" patyrė 750 mln. litų nuostolių.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų