REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kultūros ministerija, siekdama padėti jauniesiems menininkams geriau integruotis į šalies kultūrinį gyvenimą, pirmą kartą skelbia šešis specialius konkursus jaunųjų menininkų stažuočių stipendijoms, debiutams, socialiniams, meistriškumą skatinantiems ir kitiems projektams.

REKLAMA
REKLAMA

Šie konkursai skelbiami remiantis praėjusiais metais patvirtinta Paramos jauniesiems menininkams programa. Konkursais siekiama gerinti jaunųjų menininkų profesinio ruošimo, kūrybos sąlygas, skatinti debiutus, didinti jaunųjų kūrybos sklaidą šalyje ir užsienyje, suteikti galimybes jauniesiems kūrėjams įgyti šiuolaikinės vadybos ir verslo įgūdžių, paskatinti jaunimo nevyriausybines organizacijas inicijuoti kūrybinės saviraiškos projektus bei kita. Iki šiol jaunieji Lietuvos menininkai, teikdami projektus valstybės paramai gauti, konkuruodavo su kitais Lietuvos kultūros ir meno kūrėjais. Paskelbti konkursai taps pirmuoju žingsniu, padėsiančiu jauniesiems menininkams lengviau integruotis į šalies kultūrinį gyvenimą ir tapti aktyviais meno kūrėjais.

REKLAMA

Konkursai taip pat numato galimybę jauniesiems menininkams stažuotis ne tik užsienyje, bet ir Lietuvos nacionalinėse kultūros ir meno įstaigose. Tokiomis stažuotėmis tikimasi paskatinti jaunuosius menininkus kurti ir dirbti Lietuvoje.

Iš viso paskelbti šeši konkursai - Jaunųjų menininkų stažuočių stipendijoms Lietuvos nacionalinėse kultūros ir meno įstaigose gauti; Premijoms už 2004 m. geriausius profesionaliojo meno debiutus gauti; Jaunųjų muzikos atlikėjų profesinį meistriškumą skatinantiems projektams remti; Jaunųjų menininkų ir žmonių su negalia bendriems kūrybiniams projektams remti; Jaunųjų menininkų projektams, skirtiems jaunimo užimtumui komplikuotos socialinės padėties miestuose, remti bei Jaunimo nevyriausybinių organizacijų projektams, skirtiems jaunųjų menininkų ir visuomenės socialinių grupių sąveikai, remti.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet Paramos jauniesiems menininkams programai iš valstybės biudžeto skirta 300 tūkst. litų. Konkursams pateiktus projektus svarstys ekspertų komisijos, kurių sudėtį trejiems metams tvirtina kultūros ministras.

Iki šiol Kultūros ministerija rėmė jaunųjų menininkų kūrybą skirdama valstybės stipendijas bei sudarydama galimybes dalyvauti ministerijos bei Kultūros ir sporto rėmimo fondo konkursinėse programose, kurių ekspertams jaunųjų menininkų projektams buvo rekomenduojama skirti ypatingą dėmesį.

Jaunieji meno kūrėjai sudaro 1/9 šalies kūrybinių organizacijų narių. Kultūros gyvenime taip pat aktyviai dalyvauja nemažas skaičius neasocijuotų jaunųjų kūrėjų, profesionalų ir mėgėjų, kurie dėl įvairių priežasčių nestoja į senąsias meno kūrėjų organizacijas. Kasmet menininkų gretas papildo aukštąsias meno mokyklas, meno kolegijas, menų gimnazijas ir studijas baigęs jaunimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be Kultūros ministerijos, Paramos jauniesiems menininkams programoje numatytos ir kitos ją vykdančios institucijos - Švietimo ir mokslo ministerija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, savivaldybių institucijos, Valstybinė jaunimo reikalų taryba, meno kūrėjų organizacijos, Kūno kultūros ir sporto departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, - kurios turėtų savo biudžetuose numatyti tam lėšų.

Su konkursų nuostatais galima susipažinti Kultūros ministerijos interneto svetainėje www.lrkm.lt.

Lietuvos kultūros ministerija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų