REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vieni dabar Klaipėdą valdantys tarybos nariai sunkiai suskaičiuoja nuosavo namo kambarius, kiti neturi nuosavo būsto. Dėl to, kad jų turtai nevienodi, kai kurie miesto politikai jaučia nuoskaudą. Turtingieji apie įsigytus sklypus ir namus pasakojo nenoriai, manydami, kad sukels gyventojų pavydą, pyktį ir net nuogąstaudami, jog žmonės, sužinoję kas ir kaip gyvena, nesumanytų kaip nors nuniokoti nuosavybės.

REKLAMA
REKLAMA

Traukia prie jūros

Liberalcentristas, Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos vystymo direktorius Benediktas Petrauskas neslėpė sudirgęs dėl klausimų apie tai, kur gyvena ir ką kada nors statys. Jo nuomone, visuomenė dar nesubrendusi tokiai informacijai.

REKLAMA

Viena - žmonės pavydūs, antra - nesaugu. „Turiu omenyje nusikalstamumo lygį“, - sakė B.Petrauskas.

Jis gyvena keturių kambarių šiuolaikiškai suremontuotame bute. „Nemėgstu gyventi apsikuitęs“, - sakė politikas. Jis neslėpė pradėjęs statyti namą Giruliuose. Nors pamatai ir iš dalies sienos jau yra, tačiau B.Petrauskas pasiguodė, kad ekonominė situacija greičiausiai lems lėtus statybos tempus. Teigė vedąs derybas su banku dėl paskolos namo statybai. Akcentavo, kad yra ne žemės sklypo savininkas, o subnuomininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Giruliuose statytis ketina ir liberalcentristas Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovės direktorius Povilas Vasiliauskas. Jis taip pat paminėjo, kad yra 9 arų sklypo subnuomininkas. Kiek jam tai atsieina, sakė neatskleisiąs. „Nes tokių dalykų net žmona nežino“, - dienraščiui sakė P.Vasiliauskas. Kol kas jis gyvena trijų kambarių bute Klaipėdos centre.

Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatoriai) ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos koalicijos atstovas Klaipėdos miesto taryboje Zenonas Čerkauskas Klaipėdoje turi trijų kambarių butą, tačiau ten negyvena. Traukia prie jūros - antrojoje Melnragėje prie pat paplūdimio yra žmonos senelių palikimas. Pusė namo priklauso Z.Čerkausko žmonai, pusė - dukrai. Apie 1990 - uosius namas baigtas rekonstruoti. Yra šiltnamis, šeima užsiaugina ne tik pomidorų. Pernai pavyko užauginti keturis stručius. „Gyvenu normaliai“, - dienraščiui sakė Z.Čerkauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalcentristė Klaipėdos vicemerė Judita Simonavičiūtė taip pat džiaugėsi įgijusi nekilnojamąjį turtą. Prieš keletą metų ji su mama sudarė pirkimo-pardavimo sutartį, pagal kurią įsigijo iš mamos pusę jos namo pirmojoje Melnragėje, taip pat beveik prie pat jūros. Paėmusi 40 tūkstančių litų paskolą, vicemerė dabar turi vykdyti įsipareigojimus bankui.

Nuosavas, bet įkeistas

Arčiau jūros praėjusį rudenį persikėlė socialdemokratas Sigitas Dobilinskas. Jo namas Giruliuose, ant kalno prie buvusios geležinkeliečių stovyklos. Pasak S.Dobilinsko, tai nedidelis namukas, vieno aukšto, palėpėje - miegamasis, vaikų kambariai. Iš viso apie 170 kv. metrų ploto gyvenamoji erdvė. Pašnekovas sakė, kad namuose dar daug nebaigtų darbų. „Kuriamės“, - sakė jis. Kreditą iš banko pasiėmė dešimčiai metų, ir mano, kad uosto direkcijos vadovo atlyginimas - apie 5 tūkstančius litų - nesudaro pagrindo nerimauti dėl paskolos. Anot S.Dobilinsko, 9 arų sklypą praėjusių metų pabaigoje jis galiausiai išsipirko. Tokia galimybė atsirado po to, kai už metų darbo rezultatus gavo premiją. Dėl užimamų pareigų S.Dobilinskui tenka dalyvauti daugybėje renginių, taigi namuose tarp Girulių pušų - gera galimybė pailsėti nuo intensyvaus bendravimo.

REKLAMA

Liberalcentristas Eugenijus Gentvilas, pernai pardavęs savo butą Kretingos gatvėje, nusipirko namą Mažajame Kaimelyje. Čia įsikėlė praėjusių metų lapkritį. Įkeitęs namą bankui, paėmė paskolą ir iki birželio pabaigos ketina baigti beveik 100 kv. metrų būsto su rūsiu rekonstrukciją.

Beje, E.Gentvilo kaimynu birželio pradžioje turėtų tapti ir savivaldybės tarybos sekretorius Artūras Šulcas. Iš trijų kambarių buto miesto centre Šulcų šeima turi išsikelti - butas parduotas. „Butą pardavėme už 230 tūkst. litų, nusipirkome namą. Ketiname taip pat įkeisti namą bankui ir imti paskolą būsto rekonstrukcijai“, - sakė A.Šulcas. Jis darysiąs taip, kaip Gentvilai. Iš pradžių susitvarkys mansardą, kad galėtų joje gyventi, o vėliau po truputį remontuos pirmąjį aukštą. Pasak A.Šulco, pardavus butą jis nelaimėjo daugiau gyvenamojo ploto.

REKLAMA

Liberalcentristas Kultūros, sporto ir jaunimo komiteto narys Vytautas Grubliauskas (Kongas) kovo mėnesį tapo naujakurys Kvietinių kaime Klaipėdos rajone. Dabar jis turi 18 arų žemės, apie 130 kv. metrų namą ir įsipareigojimus bankui. Dvidešimt septynerių metų senumo namą teko iš esmės rekonstruoti. „Teks dirbti“, - sakė V.Grubliauskas, manantis, kad įsipareigojimai bankui jam yra pakeliama našta. Tikisi, kad kreditą pavyks grąžinti greičiau nei per 18 metų.

Mirtingųjų rūpesčiai

Kai kurie tarybos nariai jaučiasi nuskriausti aplinkybių. Esą, net būdami valdžioje negali pasiimti ar išsikovoti tai, kas galbūt jiems teisėtai priklausytų.Liberalcentristas miesto tarybos narys, bendrovės „Klaipėdos kompservisas“ direktorius Edmundas Klimas sakė turįs garažą pietinėje miesto dalyje. Tačiau jau 12 metų niekaip negali įteisinti kaip nuosavybės. Pasak E. Klimo, garažų bendriją administruojantys veikėjai nesugeba sutvarkyti reikalo iki galo. Žemės sklypo E. Klimas neturi - jo įsitikinimu, rūpesčiai dėl sodo yra laiko ir pinigų švaistymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kokius turtus turįs, Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas miesto taryboje Valdemaras Anužis skubėjo patikinti, kad dirbdamas Klaipėdos apskrities administracijoje nieko neįsigijo. Gyvena trijų kambarių bute netoli miesto centro. Minėjo, jog nesisekė atsiimti paveldėtų žemių - susidūrė su problemomis dėl „negrąžintinų sklypų“.

Meras gyvena bute

Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius gyvena keturių kambarių bute. Jau dvidešimt metų turi sodą Šernuose. Svajoja per artimiausius dvejus trejus metus pasistatyti namą. „Norint pasistatyti namą, reikės teisėtai įsigyti žemės sklypą“, - dienraščiui sakė meras.

REKLAMA

Pagal Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos tinklalapyje pateiktus duomenis, meras pernai deklaravo „kitos paskirties žemę“ Klaipėdos rajone. Tačiau vakar dienraščiui meras patikslino, kad šį turėtą Mazūriškėse sklypą pardavė kitam statytojui. Paklausus, ar tiesa, kad jis dar statosi ir kotedžą, meras atsakė: „ Jei klausytume gandų, tai tikriausiai gal keturiose vietose vis ką nors statausi. Tai netiesa. Kai ką nors statysiu - tikrai neslėpsiu“, - sakė meras.

Lietuvos rusų sąjungos atstovas miesto taryboje Olegas Fominas dienraščio klausimą apie tai, kur dabar gyvenąs, priėmė priešiškai. Apie savo planus gerinti gyvenimą neatviravo, tik pridūrė, kad ketinąs parduoti butą. Apsidžiaugė, kai sužinojo, kad nėra vienintelis iš tarybos narių, nepanorėjusių papasakoti apie savo būstą.

REKLAMA

Liberalcentristas Vygantas Vareikis taip pat sakė, kad jo būstas yra jo asmeninis reikalas. Redakcijos žiniomis, jis gyvena bute pietinėje miesto dalyje.

Turtas – žinios

Dvidešimt devynerių metų liberalcentristė Švietimo komiteto narė, Klaipėdos universiteto vadybos katedros dėstytoja Vilija Venckutė yra jauniausia šios kadencijos politikė. Ji sakė, kad nei valdžia, nei turtai nėra jos gyvenime geidžiamiausias dalykas. V.Venckutė neturi jokio nekilnojamojo turto, kurį galėtų deklaruoti ir artimiausiu metu nesieks jo įgyti. Gyvena pas mamą Darželio gatvėje, mokesčius už butą moka perpus. Vilija sakė, kad didžiausias jos turtas yra žinios. Moteris nelaiko savęs taupia ir mano esanti aristokratiškų manierų: jei jau perka daiktą, tai gerą, tegu ir brangų. Pavyzdžiui, kompiuteris politikei atsiėjo 6 tūkstančius litų, o stilingas laikrodis - gal pusę kompiuterio kainos. Mėgsta keliauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Uždirba teptuku

Laisvasis menininkas Lietuvos rusų sąjungos atstovas miesto taryboje Nikolajus Vorobjovas, pardavęs turėtą nuosavybę - kūrybines dirbtuves - nusipirko dviejų kambarių butą senamiestyje. Prašmatniai suremontavęs, butą užrašė žmonai Svetlanai. N.Vorobjovas nėra oficialiai vedęs, su Svetlana augina dukrytę. Menininkas sako, kad dabar pats neturi jokio turto. Tačiau jis mano, kad, kol nulaiko teptuką, jam negresia neturtas. Kūrybines dirbtuves dabar tenka nuomoti. „Nenorėčiau sakyti, už kiek“, - sakė politikas. Vieną paskutinių N.Vorobjovo darbų Lietuvos bankas, pasak politiko, nupirko už 20 tūkstančių litų.

REKLAMA

Tokie rekordai

Ilgiausiai savo būstą šiaurinėje miesto dalyje stato Klaipėdos vicemeras Vidmantas Plečkaitis. Jau nė pats nebegali pasakyti, kiek laiko trunka statyba - penkiolika ar šešiolika metų. Gražiausia sodyba iš matytų - Teritorijų planavimo komiteto pirmininko Kazio Vaišvilos. Jis pats mano, kad už kai kuriuos atliktus teritorijos tvarkymo darbus yra vertas premijos.

Toliausiai gyvena nuosavame name Klaipėdos rajone Kunkių kaime Kontrolės komiteto pirmininkas Vigantas Žala. Taip pat Kongas, greitai bus ir Vytautas Čepas. Jis šią vasarą ketina baigti statybą Lankupiuose.

REKLAMA

Mažiausias butas, tarp turinčių nuosavą būstą - Socialinių reikalų komiteto nario liberaldemokrato Vytauto Valevičiaus. Bet jis sakė turtingas ne sklypais, o ryšiais. Taip pat piktinosi kai kuriais neva bedarbiais kolegomis, sugebančiais vis dėlto pasistatyti namus.

Ramunė Šeštokienė

“Klaipėda” (http://www.klaipeda.daily.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų