REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas (KT) pirmadienį (01.05) priminė prezidentui Rolandui Paksui valstybės pareigūnų pareigą gerbti ir besąlygiškai vykdyti šio teismo sprendimus. Šitaip KT sureagavo į prezidento teigimą, kad "politika nusvėrė teisę" teismui nusprendus pripažinti pilietybės suteikimą Jurijui Borisovui prieštaraujančiu Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA

"Pagal Konstituciją Konstitucinio Teismo nutarimai yra galutiniai ir neskundžiami. Taigi pagal Konstituciją jokia valstybės valdžios institucija, joks valstybės pareigūnas, taip pat ir valstybės vadovas, neturi teisės viešai kvestionuoti Konstitucinio Teismo nutarimų. Konstitucinio Teismo nutarimus visiems privalu besąlygiškai vykdyti", - rašoma pirmadienio pavakarę po KT darbinio pasitarimo išplatintame pranešime.

REKLAMA

Juo reaguojama į praėjusią savaitę kelissyk pareikštas R. Pakso pastabas apie KT sprendimą, kuriuo prezidento dekretas dėl Lietuvos pilietybės suteikimo savo finansiniam rėmėjui, verslininkui Jurijui Borisovui, pripažintas prieštaraujančiu Konstitucijai ir Pilietybės įstatymui. Prezidentas teigė, kad šiame Konstitucinio Teismo nutarime "politika nusvėrė teisę", KT nutarimą vadino dokumentu su politiniu atspalviu.

KT primena, kad tik Konstitucinis Teismas - nepriklausoma teisminės valdžios institucija, vykdanti konstitucinį teisingumą ir oficialiai aiškinanti Konstituciją - sprendžia, ar teisės aktai, taigi ir prezidento dekretai, atitinka Konstituciją.

REKLAMA
REKLAMA

Anot KT, "minėti Respublikos Prezidento, kurio dekretas buvo pripažintas prieštaraujančiu Konstitucijai, priekaištai Konstituciniam Teismui - tai akivaizdus bandymas pasėti abejonę Konstituciniu Teismu ir konstituciniu teisingumu apskritai, sukelti nepasitikėjimą Konstitucinio Teismo aktais, kvestionuoti jų galią ir būtinumą juos vykdyti".

"Tokie Respublikos Prezidento pareiškimai traktuotini ir kaip mėginimas Konstitucinį Teismą įtraukti į jam iš principo svetimą politinę polemiką. Konstitucinis Teismas nesileis į ją įtraukiamas. Jis ir toliau vykdys savo konstitucinę priedermę ir vadovausis tik Konstitucija", - rašoma teismo pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimui yra pateiktas siūlymas inicijuoti apkaltą prezidentui. R. Paksas kaltinamas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs priesaiką pagal šešis punktus.

Seimo specialiajai tyrimo komisijai pateiktuose paaiškinimuose prezidentas kaltinamas tuo, kad, savanaudiškais tikslais ir sąmoningai pažeisdamas Konstituciją bei įstatymus išimties tvarka, suteikė Lietuvos pilietybę savo rėmėjui J. Borisovui.

Šiuos pažeidimus praėjusią savaitę patvirtino Konstitucinis Teismas.

Prezidentas taip pat kaltinamas tuo, kad bandė daryti įtaką privatiems asmenims ir privatiems ūkio subjektams, siekdamas paveikti jų tarpusavio turtinius santykius, atskleidė valstybės paslaptį, siekė pakeisti nusikalstamoms struktūroms neįtikusius aukščiausius teisėsaugos pareigūnus.

Konstitucinis Teismas praėjusią savaitę konstatavo, kad prezidentas sąmoningai pažeidė Konstituciją ir Pilietybės įstatymą, suteikdamas pilietybę J. Borisovui kaip atlygį už rinkimų kampanijai suteiktą paramą.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų